用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有沒有Anfield 幼稚園用家?
go

請問有沒有Anfield 幼稚園用家? [複製鏈接]

請問Anfield 的教學模式是怎樣?
每個月/每週有主題嗎? 課堂上多活動嗎? 都是圍繞同一主題嗎?
要買書簿嗎?
關於學生的進度,校方是如何同家長溝通?只靠手冊嗎?
佢地如何評核學生? 幾耐一次評核呢?
幼稚園有功課帶回家做嗎?同家長一起完成還是要獨立完成呢?
   0    0    0    0

我都想知!想用家分享!同埋Anfield幼稚園畢業除左去anfield小學,大多升去邊個小學?冇外國passport,冇sibling,冇去卑debentures果d普通人,有咩出路?

1. 每月主題,學校會有一版A4 ppt 講返教咩,目的
2. 冇書簿
3. 通常老師會用google apps即日溝通 ,特別情況會致電家長。平時幾個月有parents conference和班主任同普通話老師傾小朋友在學情況
4. 半年一次report .  會寫小朋友自理、社交等
5. PN沒有功課

回覆 Rositalky 的帖子

謝謝你! 請問半年一次的report 寫得詳細嗎? 還是一句起兩句止?
另外N 班開始學習phonics 嗎? 還是從k1開始呢?

RainWY_FB 發表於 21-8-11 19:13
回覆 Rositalky 的帖子

謝謝你! 請問半年一次的report 寫得詳細嗎? 還是一句起兩句止?

都算詳細的,分了很多部分去assess(不過 assess嘅嘢就唔似傳統學校咁又話認字嗰啲,主要自理社交大小肌肉)
Parents session是1 on 1,可以問咁多問題。平時其實都可以用Google Meet去問下老師(eg potty training), 老師都會答。

我覺得Anfield係一間可以令到學生投入返學,開心地開始返學生涯既學校。

Rositalky 發表於 21-8-11 19:38
都算詳細的,分了很多部分去assess(不過 assess嘅嘢就唔似傳統學校咁又話認字嗰啲,主要自理社交大小肌肉 ...

K1 phonics … 佢地有一個early year 既program跟住行
‹ 上一主題|下一主題