用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅氏/張祝/旅港 自行
樓主: bbcathe
go

庇理羅氏/張祝/旅港 自行   [複製鏈接]

醒目開學勳章

medicine 發表於 21-8-3 14:03
每年自行報名人數約300至400人,如果全部前五名,有沒真係甘多間一綫的前五名而又係女仔報丫?(所以,個人估計 ...
又未必間間1線,有啲過5名又搏下,不過斷估以bps嘅名吸引到1、200名級5應該唔難

Arabellahk    發表於 21-8-9 22:08

mcl203 發表於 21-8-3 13:46
我都認為官塘一線級8,庇記機會係微嘅。直覺,官校無咁人性化,要保交到業績~~~

不過,我又一如以往, ...
我認為觀塘一線小學 (2間小強同聖馬太) 級8, 應該有得見BPS, 面試OK的話絕對有機會正取
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-3 14:35
我認為觀塘一線小學 (2間小強同聖馬太) 級8, 應該有得見BPS, 面試OK的話絕對有機會正取 ...

似乎,官校玩法偏向自行每間執一兩位,力保佳績。我仍然支持,想做就做嘅原則嘅,無乜損失~~~

bobbob 發表於 21-8-3 13:49
ccsc 10名內一定有機,10名外都見過,bps就未必,so far見都係5名內多
觀塘一綫既級8,應該比唔上東區既一綫既級8。當退兩、三個名次,應該差唔多。

medicine 發表於 21-8-3 13:43
庇理羅氏甘大競爭咩?
一綫年級8都沒競爭力?我又覺得有得一爭.君不見個啲勁人個個向往直資,官津來講,又聽得 ...
雖然「失敗乃成功之母」,但係成日揾母親,仲要黐到實,都唔係咁好。

Arabellahk    發表於 21-8-9 22:10

試佐唔得後悔,唔試又後悔。試佐再算。我仔都係自行試兩間高難度唔得,最終走去叩門。

mcl203 發表於 21-8-3 13:54
係咪引用,bps 5,ccs 10,ms 15,cchk 20理論?~~~

請問什麼意思?ms, cchk 是那間中學

bbcathe 發表於 21-8-3 18:17

講緊笑啫,同你関心嘅話題無関,可以無視~~~

回覆樓主:

請問如果自行兩間都誇區會不會太進取?另外想問如果自一,自二都收,可否放棄自一去自二?

bbcathe 發表於 21-8-3 18:17

港島民生(IMSC)
嘉諾撒書院(Canossa College)

bbcathe 發表於 21-8-3 18:31
請問如果自行兩間都誇區會不會太進取?另外想問如果自一,自二都收,可否放棄自一去自二?
...

假如自一/自二皆獲通知取錄
不可棄一取二 只可放榜後叩自二門

bbcathe 發表於 21-8-3 18:31
...
唔可以,因為自一二已經係你選擇咗既次序。

回覆樓主:

張祝珊 據次第選最多400人面試
有公布中一新生小學分佈
例如兩兆上年無人自行中

S1 Admission
https://www.ccsc.edu.hk/admissions.php?cid=202

自行分配學位招生通告2021
https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1606896206309Ib.pdf

中一自行分配學位申請常見問題
https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1604888400lB9kL.pdf

張祝珊英文中學升中派位小學分佈表
https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1604888438mnQ3F.pdf

二零二零年張祝珊英文中學升中派位小學分佈表
https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1604888447RtUN4.pdf

取消中一自行收生面試安排
https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1612494405A3TW7.pdf

Arabellahk    發表於 21-8-9 22:11

觀塘區級8報庇記張記,機會好微喎⋯⋯旅港的話又似乎保守咗DD…

bbcathe 發表於 21-8-2 21:11
請問觀塘區一線小學級排名 around 8,課外活动只有畫畫獎,乒乓球校隊,管樂團員,自行申請機會大嗎?Thank ...

如現時是升小6生;或許自行首選 聖保祿中學/旅港 機會高些,直資 - 德望 都值得一試

Face3366 發表於 21-8-3 20:31
觀塘區級8報庇記張記,機會好微喎⋯⋯旅港的話又似乎保守咗DD…

今年我校有兩個入了庇記一個入張,但未知是怎樣入和他們的成績,我選旅港因見它高中課程選擇多些,另外以前聽過旅的校長介紹,喜歡他們的生涯規劃課程,如旅港保守了些,請問你有什麼其他建議?Thks .

bbcathe 發表於 21-8-3 21:51
今年我校有兩個入了庇記一個入張,但未知是怎樣入和他們的成績,我選旅港因見它高中課程選擇多些,另外以 ...

其實CCS係少數非常公開收生資料嘅中學,自己參考下貴校係CCS嘅往績,從而自己評估機會率~

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1604888438mnQ3F.pdf|^|1604888438mnQ3F.pdf (ccsc.edu.hk)

回覆樓主:

如果灣仔區私小級8呢?自行BPS機會?是否冇級5內唔駛諗⋯⋯

tam_bb 發表於 21-8-3 22:08
如果灣仔區私小級8呢?自行BPS機會?是否冇級5內唔駛諗⋯⋯

BPS 今年選240人面試

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3851888

tam_bb 發表於 21-8-3 22:08

灣仔區私小,級8值唔值得去自行。簡單啲,你唔揀呢間你仲會有乜選擇呢?來來去去可能一隻手數晒~~
‹ 上一主題|下一主題