用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅氏/張祝/旅港 自行
go

庇理羅氏/張祝/旅港 自行   [複製鏈接]

請問觀塘區一線小學級排名 around 8,課外活动只有畫畫獎,乒乓球校隊,管樂團員,自行申請機會大嗎?Thanks
   7    0    0    0

bbcathe 發表於 21-8-2 21:11
請問觀塘區一線小學級排名 around ,課外活动只有畫畫獎,乒乓球校隊,管樂團員,自行申請機會大嗎?Thanks ...

級排名around???~~~

回覆樓主:

around 8

bbcathe 發表於 21-8-2 21:16
around 8

機會率,旅港>張祝珊>庇記~~~

回覆樓主:

旅港會不會很着重體育那方面?另外想問有些學校自行成績佔4 成,有些5成or 6成,其實是否真有分別?學校老師說分別不大

bbcathe 發表於 21-8-2 21:24
旅港會不會很着重體育那方面?另外想問有些學校自行成績佔4 成,有些5成or 6成,其實是否真有分別?學校老 ...

旅港,我只知男仔田徑係D1。另外,我怪D,一向唔信,亦唔會睇收生標準嘅,所以答你唔到~~~

請問觀塘區一線小學級排名 around 8,課外活动只有畫畫獎,乒乓球校隊,管樂團員,自行申請機會大嗎?Thank ...

delete

請問觀塘區一線小學級排名 around 8,課外活动只有畫畫獎,乒乓球校隊,管樂團員,自行申請機會大嗎?Thank ...
如果係我,我唔會浪費自行機會去試庇理羅氏,張祝珊。旅港可以試下。觀塘區始終唔係強區,保住英中位比較重要。

mcl203 發表於 21-8-2 21:34
旅港,我只知男仔田徑係D1。另外,我怪D,一向唔信,亦唔會睇收生標準嘅,所以答你唔到~~~
...
同意.個啲%分配,總係覺得係爲了俾外界一個印象,"拿,我地係從好多個角度去考量~~".
成績係主菜.(運動員的話運動先係主菜)

王家爸爸 發表於 21-8-3 13:17
如果係我,我唔會浪費自行機會去試庇理羅氏,張祝珊。旅港可以試下。觀塘區始終唔係強區,保住英中位比較重 ...
庇理羅氏甘大競爭咩?
一綫年級8都沒競爭力?我又覺得有得一爭.君不見個啲勁人個個向往直資,官津來講,又聽得多寧願揀津,甘作爲官校來講理應機會增加丫 (利申,之前就係甘樣想,從而進了人棄我取的官立中學)

兩個自行位,爲了平衡機會(或者講增加自行成績機會),一個搏心頭好,一個偏向穩陣.凡事不去試,不通過努力去爭取最大效益,而直接穩穩的話,何來"失敗乃成功之母"之説尼.

小鹿揀學校    發表於 21-8-14 09:42

考好呈二, 若再能keep住頭10, 3間都不妨一試。

#自行睇呈一及呈二
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

medicine 發表於 21-8-3 13:43
庇理羅氏甘大競爭咩?
一綫年級8都沒競爭力?我又覺得有得一爭.君不見個啲勁人個個向往直資,官津來講,又聽得 ...

我都認為官塘一線級8,庇記機會係微嘅。直覺,官校無咁人性化,要保交到業績~~~

不過,我又一如以往,想做就做,想試就試~~~

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-8-3 13:17
如果係我,我唔會浪費自行機會去試庇理羅氏,張祝珊。旅港可以試下。觀塘區始終唔係強區,保住英中位比較重 ...
ccsc 10名內一定有機,10名外都見過,bps就未必,so far見都係5名內多

medicine 發表於 21-8-3 13:43
庇理羅氏甘大競爭咩?
一綫年級8都沒競爭力?我又覺得有得一爭.君不見個啲勁人個個向往直資,官津來講,又聽得 ...

級8 要做正取 機會好微

後備都或者可以

Arabellahk    發表於 21-8-9 22:05

bobbob 發表於 21-8-3 13:49
ccsc 10名內一定有機,10名外都見過,bps就未必,so far見都係5名內多

係咪引用,bps 5,ccs 10,ms 15,cchk 20理論?~~~

medicine    發表於 21-8-3 13:55

SLHongkonger 發表於 21-8-3 13:52
級8 要做正取 機會好微

後備都或者可以
當然因爲沒數據,都係甘講,真係想知,(部分學校)正取的成功率係幾大.

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-8-3 13:54
係咪引用,bps 5,ccs 10,ms 15,cchk 20理論?~~~
差不多啦,誤差梗有啲~~

今年情況太特別,無論升中叩門、派位、插班,又或升小、插班等,都同往年好大不同,加上bps是女校,你小朋友讀男女校,減下男仔數量,可能有機會,今年是值得一試。但要考慮是,升到又讀唔讀到呢?

bobbob 發表於 21-8-3 14:00
差不多啦,誤差梗有啲~~

每年自行報名人數約300至400人,如果全部前五名,有沒真係甘多間一綫的前五名而又係女仔報丫?(所以,個人估計係有機會,但正如前面有會員話,正取難啲係同意,有後備就得啦)

BPS想靠面試突圍先要面試入圍
主要據次第選約70%申請人面試

https://www.bps.hk/admission

https://drive.google.com/file/d/1eUeQpXlea5xgOxxXNtGIyV8EvW2Cnre7

收生準則
全港次第 45%^
課外活動 15%^
面試表現 40%
總數: 100%

^ 據頭兩項選約70%申請人面試
‹ 上一主題|下一主題