用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選擇
樓主: 拿拿利
go

選擇 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-7-26 17:18
簡單一點, 如果男仔唔係特別喜歡文科, 無謂要佢讟多科而且初中讀多科文科, 某程度上即係叫男生將中三選科權 ...
謝謝提醒, 但為何 "男生將中三選科權比左女生" ?

拿拿利 發表於 21-7-26 17:27
謝謝提醒, 但為何 "男生將中三選科權比左女生" ?

基本上, 中三選科優先次序係按全級排名去分, 考多科文科, 即係可能令女仔高分過男仔既機會大咗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

拿拿利 發表於 21-7-26 11:11
大家好, 第一次出 post, 希望資深家長能夠幫忙我分析一下, 先交待小朋友的背景, 小朋友在 35 網普通小學,  ...

我兩個兒子讀完/緊你心儀的其中兩間中學 (自行和抽獎入)。當初也是校舍吸引我。
恕我直言,以你兒子現在的成績自行4間都未必有機會。要努力餘下的呈分試。
PS. 兒子是KL1一線小學

醒目開學勳章

回覆樓主:

因為自行收精英,其實你要好top嗰啲先有得玩, 你呢個background同名次落大抽獎仲好。 留意一下好多小朋友呈二會追上嚟, 呈二先黎跌真係會嚇到你鼻哥窿都冇肉。

chingcat    發表於 21-7-26 18:44

拿拿利 發表於 21-7-26 11:11
大家好, 第一次出 post, 希望資深家長能夠幫忙我分析一下, 先交待小朋友的背景, 小朋友在 35 網普通小學,  ...

直資校如 聖保羅男女、男拔萃、英華 都值得一試   

謝謝大家提供各方面的方案, 唯有要仔仔努力裝備呈二.
‹ 上一主題|下一主題