用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選擇
go

選擇

大家好, 第一次出 post, 希望資深家長能夠幫忙我分析一下, 先交待小朋友的背景, 小朋友在 35 網普通小學, 呈一出來 48/154, (中英數常, BAAB), 英文比其他 3 科較好 (聽說讀寫冇問題), 中數常好飄, 我小朋友本身的課外活動有, 幼童軍 (隊長), 羽毛球, 5 級色士風 (剛剛 law 左個銀獎), 在學校疫情前有 (管弦樂團成員, 英文辯論隊成員, 奧數校隊成員), 本身睇過以下的中學各有特色

銀禧 <- 朋友說重英文, 中一要讀英國文學 (好似幾 fit 我小朋友)黃芴南 <- 有色士風樂團
旅港 <- 聽了校長既 talk, 覺得好親民
九華 <- 我好鍾意個校舍, 同埋單性學校, 學校管理層都會處處向男仔著想.

以上自行唔會選九華, 因為係 ek 找到資料說要 200 名才有得 in, 我估我小朋友唔不是在 200 名內, 其實 3 間真係好難選 (自一, 自二)

大家可以比些意見我嗎, 還有我仔講第時的職業是整車, 想在汽車方面著手, 是否找間數理強呢 ?

謝謝大家 !!

小朋友在 35 網普通小學, 呈一出來 48/154, (中英數常, BAAB),首先你要知道學校往年有幾多個百分比入到band1,繼而估算小朋友這個排名是屬於band1b定band1c?

回覆 0030 的帖子

剛剛派位, 153 人中有 76 人 (連直資) 入 B1

回覆 拿拿利 的帖子

我估算小朋友這個排名是屬於band1c

老老實實講:呢個名次自行band1組別真係唔好有咩期望(除了直資),自行疊埋心水研究大抽獎度排位竅門,再努力考好第二三次呈分試,萬一派位唔理想再叩門!自行排位排小朋友最喜愛兩間

自行band1B較難,自行band1C又不值,因為派位實派到band1

黑咪喵 發表於 21-7-26 11:55
老老實實講:呢個名次自行band1組別真係唔好有咩期望(除了直資),自行疊埋心水研究大抽獎度排位竅門,再 ...
謝謝, 最大問題, 我多次問過小朋友有那間中學心儀, 他說那間中學都冇問題, 英中就得, 因為佢覺得讀英中佢會輕鬆 D, 小五時學校已經比英數補充佢地班做, 佢完全明白英數的問題. 我都同佢講, 再努力呈二, 前多 10 名左右就再好 D 啦.

拿拿利 發表於 21-7-26 12:07
謝謝, 最大問題, 我多次問過小朋友有那間中學心儀, 他說那間中學都冇問題, 英中就得, 因為佢覺得讀英中佢會 ...
既然一心入英中,唔好諗住自行邊兩間先,到時揀兩間最心儀就是,依家所有心思放係最弱主科備考其餘兩次呈分試,爭取科科平均A以上

拿拿利 發表於 21-7-26 11:11
大家好, 第一次出 post, 希望資深家長能夠幫忙我分析一下, 先交待小朋友的背景, 小朋友在 35 網普通小學,  ...

老實講普通小學, 呢4間自行係陪跑的。只有靠大抽獎抽旅港及銀禧!

黑咪喵 發表於 21-7-26 12:33
既然一心入英中,唔好諗住自行邊兩間先,到時揀兩間最心儀就是,依家所有心思放係最弱主科備考其餘兩次呈分 ...
明白, 謝謝 !!

拿拿利 發表於 21-7-26 11:11
大家好, 第一次出 post, 希望資深家長能夠幫忙我分析一下, 先交待小朋友的背景, 小朋友在 35 網普通小學,  ...
揀得九華即係小朋友係男仔, 想讀英國文學?
係家長想定係小朋友想先?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

香港爸爸, 選九華, 因為阿媽鍾意個校舍, 英國文學是因為銀禧中一就要讀, 而我本人一開始先留意銀禧 (因為佢個辨學模式有 D 似現在的小學), 但聽了旅港個簡介會, 我又鍾意學校低調, 黃芴南就因為有個獨立的色士風樂團, 所以阿媽好糾結, 個仔好似兩頭唔到岸

hkpapa852 發表於 21-7-26 14:01
揀得九華即係小朋友係男仔, 想讀英國文學?
係家長想定係小朋友想先?
阿仔都現在完全冇想過自己既中學生活, 佢話我安排就得 , 真係皇帝唔急太監急.

拿拿利 發表於 21-7-26 14:13
阿仔都現在完全冇想過自己既中學生活, 佢話我安排就得 , 真係皇帝唔急太監急. ...

如果今年年尾中學搞簡介會或open day, 帶埋佢去睇, 總會篩選到的。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

拿拿利 發表於 21-7-26 14:09
回覆 hkpapa852 的帖子

香港爸爸, 選九華, 因為阿媽鍾意個校舍, 英國文學是因為銀禧中一就要讀, 而我本人 ...
你要留意黃 佢有幾多個a先有得報, 同埋入咗色士風樂團, 會唔會日日要練習冇時間溫書! 佢哋好似都幾谷樂團

chingcat 發表於 21-7-26 14:32
你要留意黃 佢有幾多個a先有得報, 同埋入咗色士風樂團, 會唔會日日要練習冇時間溫書! 佢哋好似都幾谷樂 ...
有個國際級既音樂廳, 應該都係谷音樂, 其實自行初初冇想佢 (因為想阿仔入教會學校), 但剛剛收到個樂器銀獎, 又心大心細 (不過可能黃睇唔起銀獎呢, 始終不是大賽獎)

拿拿利 發表於 21-7-26 14:41
有個國際級既音樂廳, 應該都係谷音樂, 其實自行初初冇想佢 (因為想阿仔入教會學校), 但剛剛收到個樂器銀獎, ...
你saxophone幾多級? 好多都五級先睇

chingcat 發表於 21-7-26 14:47
你saxophone幾多級? 好多都五級先睇
5 級, 所以黃都未必 show 阿仔, 因為好多都 5 級

拿拿利 發表於 21-7-26 15:32
5 級, 所以黃都未必 show 阿仔, 因為好多都 5 級

爸爸話有兩個試,一個abrsm 另一個佢講完我唔記得。如果abrsm的, 可以一試。 我自己就淨係考咗五級樂理, 等咗兩年都冇得考六級。( 冇考到5級, 爸爸話唔考五級直接考六級, 點知就冇得考)

拿拿利 發表於 21-7-26 14:13
阿仔都現在完全冇想過自己既中學生活, 佢話我安排就得 , 真係皇帝唔急太監急. ...
簡單一點, 如果男仔唔係特別喜歡文科, 無謂要佢讟多科而且初中讀多科文科, 某程度上即係叫男生將中三選科權讓比班女仔

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。