用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 bigxxxx 網站數據真的不可信~
樓主: Fatema
go

bigxxxx 網站數據真的不可信~   [複製鏈接]

醒目開學勳章

呢度成日話要揀一間「適合」嘅中學,點解咁執着點樣劃分band 1A?若真如此,邊間又係band 1A還重要嗎?

pauljr 發表於 21-7-30 16:18
呢度成日話要揀一間「適合」嘅中學,點解咁執着點樣劃分band 1A?若真如此,邊間又係band 1A還重要嗎?
...

適合嘅中學,可能咪就係B1A囉。唔適合嘅中學,可能咪自己唔係B1A囉。都係個人睇法,可以係正,亦可以係負~~~

王家爸爸    發表於 21-8-2 17:03

王家爸爸 發表於 21-7-25 10:45
唔好期望任何免費既網站會公正地spoon-fed你,都係嗰句:做家長需要自己做功課,任何打開資訊都只可以做參 ...

AI1 發表於 21-8-1 13:30
還有的是,口講唔執著,其實就最執著。見好資深那位網友
B1A咁手緊
...
新會員有為何咁「執著」人地對B1A中學係咪「手緊」呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

AI1 發表於 21-8-1 13:30
還有的是,口講唔執著,其實就最執著。見好資深那位網友
B1A咁手緊
...

手緊有手緊好! 否則一個唔覺意就有一堆量化寬鬆咗嘅B1A中學

到時可能就會出現有B1AAA, B1AA中學了
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-8-2 10:42
手緊有手緊好! 否則一個唔覺意就有一堆量化寬鬆咗嘅B1A中學  

到時可能就會出現有B1AAA, B1AA中學 ...

好似已經有人講緊 B1A頭、中、尾

gracelam 發表於 21-8-2 10:42

到時可能就會出現有B1AAA, B1AA中學 ...

頭35間考生人數約等如日校考生1/9
假如B1A校為DSE成績前列35間中學
再細分可據不同分法例如以下:

B1A (日校考生1/9) ±35間
B1AA (日校考生1/27) ±10間
B1AAA (日校考生 1/81) ±4間

B1A* (B1A x 40%) ±14間
B1A** (B1A** x 10%) ±3.5間

Poyau 發表於 21-8-2 13:55
頭35間考生人數約等如日校考生1/9
假如B1A校為DSE成績前列35間中學
再細分可據不同分法例如以下:

嗱! 呢種分法按足考評局劃分DSE成績等級咁去分, 咁就政治正確嘛!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PeterWong2021 發表於 21-8-2 15:55
被滅聲了... 不意外...
假的真不了

hkpapa852 發表於 21-8-2 14:04
3.5間嗰0.5間係嘜概念?

王家爸爸 發表於 21-8-2 17:08
或者可以咁去理解:

一間學校以一級4班計, 3.5間即係10班
可以係2間一級5班既學校, 2間一級4班+1間一級兩班 之類既組合

純粹斷估咋!

pauljr 發表於 21-7-30 16:18
...
我諗你對「適合」呢個概念有誤解。「適合」呢個概念包含唔同既「適合」,例如程度「適合」、教學方法既「適合」、課外活動既「適合」等等。

以教學方法既「適合」為例,無論成績、地理位置都接近既B1女校,SPSS同MSS教學方法,自由度就好唔同。同樣俾坊間認為係B1A既LSC同林護教學方法,自由度就好唔同。

以程度既「適合」為例,自古以來,唯一判斷程度既方法就係將學校分成三等九品。同等同品就係絕配,同等不同品就所去不遠。點解唔一定需要同等同品既絕配,原因就係程度既「適合」只係最重要既因素,仲有其他考慮因素,例如教學方法、課外活動。

hkpapa852 發表於 21-8-2 05:55
新會員有為何咁「執著」人地對B1A中學係咪「手緊」呢?
佢哋只係未見識過更高境界,當佢哋見到新加坡類似網站既討論,我估佢哋一定「傻眼」。

王家爸爸 發表於 21-8-2 17:29
佢哋只係未見識過更高境界,當佢哋見到新加坡類似網站既討論,我估佢哋一定「傻眼」。 ...

驚輸家長網?

王家爸爸    發表於 21-8-2 17:43

Poyau 發表於 21-8-2 17:42
驚輸家長網?
其實亞洲社會都係咁。幾年前我喺大陸做野時,見佢哋啲群組既家長比香港既家長更加直昇機,而且佢哋基本上只睇學校既名氣,唔係好似香港咁考慮埋課外活動、教學質素之類。

王家爸爸 發表於 21-8-2 17:08

0.5嘅概念係男仔係,女仔唔係。又或,女仔係,男仔唔係。我估~~~
‹ 上一主題|下一主題