用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 bigxxxx 網站數據真的不可信~
樓主: Fatema
go

bigxxxx 網站數據真的不可信~   [複製鏈接]

Joe8889 發表於 21-7-26 07:45
其實無話邊個啱,邊個錯
所有排名自己做功課
個人除左果十幾間B1A校,其他其實不要太介意
其實除非有官方排名,否則所有網站都按其自己方法排,好難分對錯。我講香港有四、五百間中學的原因係如果三個band平均分配,每個band 有百幾間中學,睇bigxxxx, 每個band 150間,數字上其實幾合理。

回覆 hkpapa852 的帖子

我諗嘅係,就算33222率 反映補底成效,點解要作為唯一標準? 可以好似奧運跳水咁,咪幾個Factors 加權去睇囉。

ucw 發表於 21-7-26 09:43

我諗嘅係,就算33222率 反映補底成效,點解要作為唯一標準? 可以好似奧運跳水咁, ...
咁人地䑁得係咪係囉,我唔care架,只係接受唔到要我去認同佢啫
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

用33222率做benchmark, 分辨能力唔夠啫。幾十間都係90-100% 徘徊,用不足10% 差距去分學校band 1/2, 1abc,變咗好睇嗰年邊間相對多特別跟唔上。咁唔係反映整體表現,係最bottom 嗰10-20% 表現。

回覆 Fatema 的帖子

好多網站既排名都唔同架啦, 係唔係每個網都要出POST去鬧下?

BANDING都冇一個固定既標準去評, 好難話人錯, 除非係一些%數字上的錯誤, 否則又唔應該話佢數據不可信, 你最多話佢評分標準有問題.

youngoldboy 發表於 21-7-26 09:41
其實除非有官方排名,否則所有網站都按其自己方法排,好難分對錯。我講香港有四、五百間中學的原因係如果三 ...

官方排名指排什麼呢?排3322?排4+?排5+?排3大率?定係排所有加權?如果排所有,咁邊個參数權重大d?只計當年成绩定係計過去X年?...

講講下最後咪又有人同意有人唔同意。

所以关建唔係個排名,關建係各種分類数句,最後自己按自己情況分比重。

好似大學排名咁,有QS,有THE, 有ARWU, ...個個都係某官方排名,咁大家应該信邊個?

今次討論幾好,最少見到某数句或排名比人入泥發表佢d"高“  見,但另外果個排名就...

acgy 發表於 21-7-26 10:08
回覆 Fatema 的帖子

果位網友唔知會唔會去果幾個排名網道比下“意見”呢?定係人地唔會好似哩道咁,尊重佢可發表"高"見呢?

twhkleung 發表於 21-7-26 10:17
官方排名指排什麼呢?排3322?排4+?排5+?排3大率?定係排所有加權?如果排所有,咁邊個參数權重大d?只 ...
香港既教育高官都話香港教育學制太複雜放棄咗啦, 仲排名? 真係天真

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/128381/%E5%AD%90%E5%A5%B3%E5%9D%87%E8%AE%80%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%AD%B8%E6%A0%A1-%E6%A5%8A%E6%BD%A4%E9%9B%84%E7%A8%B1%E5%9B%A0%E6%B8%AF%E6%95%99%E8%82%B2%E5%88%B6%E5%BA%A6-%E8%A4%87%E9%9B%9C

話時話, 依家唔興50小強了嗎?

twhkleung    發表於 21-7-26 12:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

twhkleung 發表於 21-7-26 10:17
官方排名指排什麼呢?排3322?排4+?排5+?排3大率?定係排所有加權?如果排所有,咁邊個參数權重大d?只 ...
所以唔會有大家都同意的排名,順得哥情失嫂意,除非你好似搞網球比賽咁整個formula 計世界排名。我只是覺得如果大家同意每個band 是平均,而A, B , C 又平均,咁即係九品中正制啦,1A, 1B, 1C分別約50間學校好合理,只係簡單小學數學。先不看排名前後,純看bigxxxx每個band 數目,其實是頗合理。當然你可以話點解X校排先過Y校,呢個就回歸有冇formula 去計,用唔同formula結果當然不同。你睇早十年,中大同科大商學院都話自己香港第一商學院,然後引用唔同的機構的調查結果,其實都係一樣。

hkpapa852 發表於 21-7-26 10:28
香港既教育高官都話香港教育學制太複雜放棄咗啦, 仲排名? 真係天真

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C ...

幼稚園同小學排名個標準又的確令人費解

youngoldboy 發表於 21-7-26 10:34
所以唔會有大家都同意的排名,順得哥情失嫂意,除非你好似搞網球比賽咁整個formula 計世界排名。我只是覺得 ...

咁起碼要全港學校統一公佈成積標準先得。

creambun 發表於 21-7-26 10:41
咁起碼要全港學校統一公佈成積標準先得。
我怕有好多學校會反對

ok3 發表於 21-7-26 11:06
我怕有好多學校會反對

無統一嘅公佈成積標準,學校可以繼續遮遮掩掩,讓家長們可以有無限嘅瑕想,無盡嘅討論!

回覆 youngoldboy 的帖子

我認同, 不同公式出不同答案, 何必太在意?
有人信耶穌有人信佛, 在這些人眼中都是神, 沒必要去踩底別人托高自己.

樓主, 我不認同你說的不能公開名字, 既然你都出了此類爭議性既主題, 那就把具體例子說出來, 等別人就例子自行分析一下...不然就是一篇"作文", 沒意義.

Siriusngan 發表於 21-7-26 11:34
回覆 youngoldboy 的帖子

我認同, 不同公式出不同答案, 何必太在意?

我的確有個朋友話自己信仰比其他的神大,感覺良好,個學校banding情況一樣

twhkleung    發表於 21-7-26 12:53

youngoldboy 發表於 21-7-26 10:34
所以唔會有大家都同意的排名,順得哥情失嫂意,除非你好似搞網球比賽咁整個formula 計世界排名。我只是覺得 ...

用學校其實都係有問題的,“正常“B1校開五班或以上,B2/3校“正常”開四班或以下,如三分一B1,三分一B 2,三分一B3計,B1生可能多過三分一好多,結果就有比估計多的B1生入唔到U...

但會有人說可能B1校一班廿幾人,而b2/3是一班之四十人,咁数班都唔準呢!最後排人最實際... endless discussion...

最终一句,擁有資源數據的的一方才有準確答案,其它有心的组織,只能盡力,講聲thank you, 好過响導challenge(指某些人), 唔係以後連EK 都唔做数句,到時大家就只能参考其它只比睇(唔比講)既sites了,哈哈!

twhkleung 發表於 21-7-26 12:49
用學校其實都係有問題的,“正常“B1校開五班或以上,B2/3校“正常”開四班或以下,如三分一B1,三分一B 2 ...

我好想知
1. 有邊間B2/3中學, 中一可以開到40人一班

2. 有邊間B1中學, 中一得2X人中班

香港傳統學制中學, 官津校係大戶, 佢地都有"官方要求"每班學生人數上/下限

正常所謂B1中學呢, 基本係 32/33/34/36人一班 (因為太多唔同減派方案出現, 攪到統一)
至於非B1中學, 正常最少要25人先開到一班 (EDB要求)

回覆 twhkleung 的帖子

同意~最怕以後沒人做數據~

Mamalababy 發表於 21-7-26 13:18
回覆 twhkleung 的帖子

同意~最怕以後沒人做數據~
班收人錢教人揀學校既"專家", 其實最怕有人做數據 (因為佢地自己都未必識)
更加必怕有人睇完數據去問佢.......

Mamalababy    發表於 21-7-26 14:07
rsx    發表於 21-7-26 13:36

趁這裏還暫可以理性討論,未有個別人士進來吠叫,留句言。
其實,家長自己有責任在子女求學的資料搜集工作上多下功夫。坊間人多口雜,亦有部份人為搵食而扮專家,網上又好親友又好,人哋講嘜要細心思考衡量。

所謂學校排行榜,早前因工作關係多留意英國的大學排名,兩三個較多人採納的排行榜按年及互相之間差別不少。亦有個別大學高層精通排名準則,可以在數年間提升大學排名。
‹ 上一主題|下一主題