用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB or GCE
樓主: workingmom
go

IB or GCE   [複製鏈接]

pccw2017 發表於 21-7-16 14:57
一千人呢個數係隨便說的. 要計出實數可用以下條式 :-

C = 52,131x (130/2,193) = 3,090 狀元

咁唔公平喎,得一千個狀元,起碼2700起跳啦~~~

mcl203 發表於 21-7-16 15:07
咁唔公平喎,得一千個狀元,起碼2700起跳啦~~~
之前貪方便都無認真去計. 點知你地咁鬼認真㗎啫

https://www.hkptu.org/51053

葉生在有關問題出過聲

rsx 發表於 21-7-16 16:17
https://www.hkptu.org/51053

葉生在有關問題出過聲

其實有不少人比葉生更早出聲,只係EDB一直無理

EDB一要解決問題好簡單,學UCAS整個自家製既tarIff conversion table並要8大跟就得。

不過可能會攪到神科收生分數低咗,令人覺得降咗Lv
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-16 18:37

EDB一要解決問題好簡單,學UCAS整個自家製既tarIff conver ...

以我認知大學唔係under EDB,所以EDB搞咩都無用,除非JUPAS轉比EDB,好似小一同中一派位咁。不過大學肯唔肯係另一回事。

workingmom 發表於 21-7-16 08:46
DSE 已經被GCE 或者ib考試完全比下去,
為咗孩子有更美好的將來
千方百計進入有ib或者GCE讀嘅學校, 先至能夠 ...

有趣有趣

reyskywalker 發表於 21-7-16 19:06
以我認知大學唔係under EDB,所以EDB搞咩都無用,除非JUPAS轉比EDB,好似小一同中一派位咁。不過大學肯唔 ...
大學唔係under EDB, 但3322呢個由EDB定既指標全港大學都要跟
大學新學科開唔開得成,又要睇EDB頭,所以EDB係咪無牙力呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-16 20:45
大學唔係under EDB, 但3322呢個由EDB定既指標全港大學都要跟
大學新學科開唔開得成,又要睇EDB頭,所以EDB ...

大學開新科唔係UGC批咩?

reyskywalker 發表於 21-7-16 20:55
大學開新科唔係UGC批咩?
一般新既自資學位課程,必須經EDB審批,需要由UGC資助,才要UGC審批基本上新課程都係要先經EDB,開得成先有機會得到UGC資助

hkpapa852 發表於 21-7-16 18:37

EDB一要解決問題好簡單,學UCAS整個自家製既tarIff conver ...

呢個話題好值得討論,點解冇乜人有興趣

rsx 發表於 21-7-17 10:00
呢個話題好值得討論,點解冇乜人有興趣

可能要做d study 先,例如抽樣不同學制同學去做一個全面測試(一定要全面,唔係齋做卷),從而取得大致換算範圍,之後再test 準唔準,都幾有趣。
唔知本地教育學家有冇興趣做。
我估難度在於如何設計呢個測試。

或者調轉,IB人去考DSE試,DSE人去考IB試,睇下分數範圍? full set 考,唔係齋做卷

Arabellahk    發表於 21-8-1 10:17

maskedrider2158 發表於 21-7-16 10:19
回覆 workingmom 的帖子

知吾知香港D考試係比GCE深,IB吾知,以前AL年代,AL 卷係全亞洲最難考!所以吾好 ...
係吖,GCE AL 唔會俾DSE深好多,范圍多少少而已,我個女S2,我已經准備佢五年後D同G一齊考,當年我都係咁考啦,早D plan 就得。哎,直資要搶學生呀,好多mktg嘢。

workingmom 發表於 21-7-16 08:46
DSE 已經被GCE 或者ib考試完全比下去,
為咗孩子有更美好的將來
千方百計進入有ib或者GCE讀嘅學校, 先至能夠 ...

你知唔知,用 DSE 考香港嘅大學有攻略的,DSE 策略得宜比IB 及GCEAL 更易取高分,進可攻可以考香港UGC 大學,退可守香港自資學位而有政府資助交平學費

但IB / GCEAL 無後路無得讀平自資學位(eg 恒大、樹大)因政府無資助IB/GCEAL…學生而要交全資學費~8-9萬一年。

分享一個用DSE考香港嘅大學攻略:
1 )如中學 選修科有Category C 外語科提供,儘量游說孩子選讀日文,因過去5年以上DSE 考生超過50% Grade A, HKU 計7分,呢科绝對DSE 抵讀取高分必勝科。

2) 如中學 選修科有 Category B ApL 科提供,如孩子成績平平凡凡,不妨孩子考慮吓修讀,這科不用考DSE,  只計平時功課分,如攞足分=DSE 4分,而中文大學某啲ApL 科更有額外subject weighting 加權加分

http://www.hkeaa.edu.hk/en/HKDSE/assessment/subject_information/category_c_subjects/other_resources/

2020 DSE Category C Result (P.26):
PowerPoint Presentation (hkeaa.edu.hk) 有 330 名考生, 174 名考獲 Grade A = Level 5 (~52.7%)

2019 DSE Category C Result (P.25): http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/other_lang/6OLreview_2019.pdf 日文共有 303 名考生, 181 名考獲 Grade A = Level 5 (~54%)

2018 DSE Category C Result (P.25): http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/other_lang/6OLreview_2018.pdf  日文共有 305 名考生, 181 名考獲 Grade A = Level 5 (~59%)

2017 DSE Category C Result (P.24): http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/other_lang/6OLreview_2017.pdf 日文共有 213 名考生, 100 名考獲 Grade A = Level 5 (~47%)

2016 DSE Category C Result (P.23): http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/other_lang/6OLreview_2016.pdf 日文共有 203 名考生, 103 名考獲 Grade A = Level 5 (~51%)

2015 DSE Category C Result (P.22):  http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/other_lang/6OLreview_2015.pdf日文共有 199 名考生, 93 名考獲 Grade A = Level 5 (~47%)

2014 DSE Category C Result (P.6): http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/other_lang/6OLreview_2014.pdf 日文共有 140 名考生, 74 名考獲 Grade A = Level 5 (~53%)

hkpapa852 發表於 21-7-16 09:48
如果目標係留港升學, 唔知修讀邊個學制可以得到以下既嘢呢?
1) 唔駛逐科自己去報考同交報名費
2) 出咗成績 ...
好,講得好清楚。讀DSE, 進可攻,退可守。
我返而覺得,留返啲彈葯未來用,在中學階段用DSE嘅中上成績去讀外國(包括國內重點大學...當然要有信念)好嘅大學同課程係更着數。

回覆樓主:

用dse報外國大學仲唔抵, 中文英文通識 ,人哋都唔計,
數學如果冇考m1或者m2 , 好多理工科都唔收
仲有好多其他科目 , 人哋ib三十幾個 percent 考到最高級別! 你考dse隨時無1.3% 考生考到最高級別

workingmom 發表於 21-7-17 23:52
仲有好多其 ...

中文唔計都竟然係蝕低咗?~~~

hkpapa852 發表於 21-7-16 12:20
想入神科, 首先要"協助"自己孩子有"神一樣既學術成績"
如果唔認清自己實力, 盲目以為去乜乜學制就著數D, 只 ...
鄰近地區."乜乜醫科大學",收生分數好低.數年前,聼講係收緊相當於本港33222邊緣個lv的高考學生.如果海外醫生免試可以執業的話.可以想像一下個震撼

workingmom 發表於 21-7-17 23:52
仲有好多其 ...

重數學學科有大學要求M2(M1唔得)
中英通唔計 不過可能仍有最低要求

LSE
BSc Economics
AL A*AA (Maths A*)
IB 38 (HL 766 Maths HL 7)
DSE 345*3+5*55 (M1/2 5*)

https://www.lse.ac.uk/study-at-lse/Undergraduate/Degree-programmes-2022/BSc-Economics

https://www.lse.ac.uk/study-at-lse/international-students/country-pages/hong-kong

UCL
BSc Economics
AL A*AA (Maths A*)
IB 39 (HL 766 Maths HL 7)
DSE 355*3+5*55 (M2 5*)

https://www.ucl.ac.uk/prospective-students/undergraduate/degrees/economics-bsc-econ

回覆樓主:

DSE 教師流失率很高, 課程和考試規矩又年年改 ,各位家長要加倍用心啦!

pccw2017    發表於 21-7-18 23:20

回覆樓主:

用GCE報考本地神科 , 中文只需要有o level程度( 即使係一般本地小學生都能夠拿到a star成績),
中文和英文都不需要考a level,
只需要四科或者甚至三科成績,便能夠入到本地神科!
GCE a-level考取最高級別的考生比例, 亦都當然遠高於dse考取最高級別的考生比例啦!
用GCE成績報考本地大學, 是否較為容易? 大家去研究啦, 再講,. 我就會又畀人, 人生攻擊㗎喇!
‹ 上一主題|下一主題