用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB or GCE
go

IB or GCE  

DSE 已經被GCE 或者ib考試完全比下去,
為咗孩子有更美好的將來
千方百計進入有ib或者GCE讀嘅學校, 先至能夠為孩子贏在起跑線

workingmom 發表於 21-7-16 08:46
為咗孩子有更美好的將來
千方百計進入有ib或者GCE讀嘅學校, 先至能夠 ...
唔好每年都係度講埋呢D歪理啦!
成日只掛住話什麼IBDP/GCE學生搶學位, 坦白講, 佢地搶既學位, 係搶D乜人既學位?

又有幾多個真正既"對手"?

如果學生本身有本事, 考DSE都可以入Oxbridge, Ivy League

Joe8889    發表於 21-7-17 10:26
catf2    發表於 21-7-16 12:08
王家爸爸    發表於 21-7-16 11:06
asbb    發表於 21-7-16 10:29
b3410    發表於 21-7-16 10:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

為咗孩子有更美好的將來

點解DSE會完全比下去

考IB/GCE就能贏在起跑線?

成日見到A中學vs B中學(高中有雙學制揀), comment嘅話去外國讀大學就B中學, 其實考DSE一樣可以報外國大學

如果目標係留港升學, 唔知修讀邊個學制可以得到以下既嘢呢?
1) 唔駛逐科自己去報考同交報名費
2) 出咗成績後可以再改科
3) 就算入唔到UGC, 仲有資助既SSSDP, 或者申請NMTSS
4) 另外, 仲可以用相關成績, 免試(免除其它筆試, 不過可能要面試)升讀國內100間以上大學既本科課程, 包括清華, 北大等名校

b3410    發表於 21-7-16 10:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 workingmom 的帖子

知吾知香港D考試係比GCE深,IB吾知,以前AL年代,AL 卷係全亞洲最難考!所以吾好再話DSE比下去!其實冇需要去比,各有各認受性及用途。

hkpapa852 發表於 21-7-16 09:48
如果目標係留港升學, 唔知修讀邊個學制可以得到以下既嘢呢?
1) 唔駛逐科自己去報考同交報名費
2) 出咗成績 ...

師兄,你無追帖咩?

有一班家長有哂"數據",IB考7分既百分比遠高於DSE攞星星既百分比,所以IB易攞高分好多,入神科機會易過DSE,對DSE考生唔公平呀嘛!

今年IB量化寬鬆,DSE家長更追住唔放!

回覆樓主:

樓主,你是否黃生個 friend?

reyskywalker 發表於 21-7-16 10:24
師兄,你無追帖咩?  

有一班家長有哂"數據",IB考7分既百分比遠高於DSE攞星星既百分比,所以IB易 ...

咁要強烈要求DSE量寬 !! 以後每年DSE狀元要有至少一千個Quota.

IYY    發表於 21-7-17 13:52
subb    發表於 21-7-16 11:25
王家爸爸    發表於 21-7-16 11:07

會唔會係曲線帖?

ysnmama 發表於 21-7-16 10:35
會唔會係曲線帖?

我都覺得係~~~

為咗孩子有更美好的將來
用你既邏輯:
B2學校已經被B3或者B1學校完全比下去,為咗孩子有更美好的將來,千方百計進入B1學校或者B3學校,先至能夠為孩子贏在起跑線。

hkpapa852 發表於 21-7-16 09:35
唔好每年都係度講埋呢D歪理啦!
成日只掛住話什麼IBDP/GCE學生搶學位, 坦白講, 佢地搶既學位, 係搶D乜人既學 ...
歪理之處不在於對手,而係將GCE僭建係IB上面。

為咗孩子有更美好的將來
千方百計進入有ib或者GCE讀嘅學校, 先至能夠為孩子贏在起跑線

..

為咗孩子有更美好的將來

...

小時了了 發表於 21-7-16 11:19
..

佢仲有唔少"精彩帖"呢!

2018年已知大學聯招不公
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3678393

所以咪繼續搵"好方法"入神科囉!

2X/3X年前, D有錢人已送子女去外國讀完IAL之後再返香港爭學位啦! (因為香港大學既學費係數一數二平之餘, 大學水準仲有番咁上下)

想入神科, 首先要"協助"自己孩子有"神一樣既學術成績"
如果唔認清自己實力, 盲目以為去乜乜學制就著數D, 只會自找麻煩

千算萬算, 可能N年後返國內三流大學讀完醫仲嚟香港仲馨香過係香港個兩間大學讀醫

pccw2017 發表於 21-7-16 10:32
咁要強烈要求DSE量寬 !! 以後每年DSE狀元要有至少一千個Quota.

請問一千人的數字如何計算出來?
個人認為應該將dse狀元人數和考生比例的百分比,提升到和 ib相約

pccw2017 發表於 21-7-16 10:32

DSE 狀元(≥7科5**/A) 歷屆共82人
平均每屆約9人 達千人要提升百倍

終極狀元 / 另類終極狀元^
年份 8科5** + 7科5**及其他語言A
2020 0 + 0 = 0
2019 0 + 0 = 0
2018 1 + 0 = 1
2017 0 + 0 = 0
2016 0 + 0 = 0
2015 0 + 0 = 0
2014 0 + 2^^ = 2
2013 0 + 1^^ = 1
2012 0 + 0 = 0
人數: 1 + 3^ = 4人

狀元 / 另類狀元^
年份 7科5** + 6科5**及其他語言A
2020 7 + 1 = 8
2019 12 + 0 =12
2018 10 + 0 = 10
2017 6 + 0 = 6
2016 5 + 0 = 5
2015 10 + 2 = 12
2014 12^^ + 0 = 12
2013 9^^ + 1 = 10
2012 6 + 0 = 6
人數: 77 + 4 = 81人
------------------------------------
合計: 78 + 4^ = 82人

^ 考評局計數學數延最佳成績為1科
^^ SPCC 3人取7科5**及西班牙文A

考試報告
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/exam_reports/

workingmom 發表於 21-7-16 12:53

IB全球計 本港考生高於平均水平
香港狀元 130/2,193=5.93%
全球狀元 1,155/87,307=1.32%

IB情況類似B1校考DSE優良率較高
假設全部考IB 狀元比例應低於6%

據DfE 2020年AL研究(IB無相關公布)
華人37.0%取3A較全體22.5%高64%
咁計過千狀元(50,809x1.32%x1.64)

workingmom 發表於 21-7-16 12:53

一千人呢個數係隨便說的. 要計出實數可用以下條式 :-

C = 52,131x (130/2,193) = 3,090 狀元

IB

DSE

狀元

C

香港考生人數

2,193

52,131