用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: buo
go

Del.   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-7-19 13:11
話說當年,大囡間直中起學校簡介會時,有家長問會唔會收插班?校長答,佢哋唔會刻意公開收插班,因為唔同直 ...
有可能,所以家長要主動叩門。

PTL_L 發表於 21-7-19 13:11
話說當年,大囡間直中起學校簡介會時,有家長問會唔會收插班?校長答,佢哋唔會刻意公開收插班,因為唔同直 ...

我知幾間名津/地區名津都係咁

Band5 發表於 21-7-19 00:09
唔係問你,只係你嘅資訊引發我嘅問題,希望有人解答。

我又唔係好認同想讀理科嘅學生被迫去讀其他科會覺 ...

sori, 誤會咗!

Band5 發表於 21-7-19 10:28
我幾年前同一個QC學生傾過,學校曾講過9成以上嘅學生肯定可以揀到自己選嘅任何科目,佢哋嘅做法係中三期初 ...

我女學校雖無不是自由選科,在3個組別排志願,熱門科開兩班,大部分同學都可以入到心儀學科,even 後1/4同學都派到心儀理科科目!

pooh仔 發表於 21-7-19 15:28

sori, 誤會咗!

唔使sori。

其實你講得啱嘅,呢啲問題係應該問校長,如果我個仔升中會問架!

王家爸爸 發表於 21-7-19 13:00
我都唔知點解唔補貨,見小朋友既同學人數年年跌,但係學校又無公開招生,只靠飛來蜢。更奇怪既係幾間傳統男 ...

我估如果啲一線中學高調招生,啲二線中學就會唔見咗大半5星星。

王家爸爸 發表於 21-7-15 17:09
剛好相反,SJC文科唔得,理科同商科好,叻既都揀全理或者經濟。我仔嗰年,三班物理裡面,三分二人有5或者以 ...

請問d仔多數邊度升學?

ChelseaLin 發表於 21-7-21 22:25
請問d仔多數邊度升學?
我估今年去外國既會多啲,主要係英國同澳洲多。

王家爸爸 發表於 21-7-22 09:40
我估今年去外國既會多啲,主要係英國同澳洲多。

今年的DSE Result           

chelsea_ying 發表於 21-7-22 21:14
今年的DSE Result

SJC 2021年未扭轉輾轉向下之勢

2021年 | 2020年
考生^
中文 112人 | 132人
英數通 118人 | 139人
33222 118人| 139人

中文5* 7.1%(8) | 6.8%(9)
英文5* 25.4%(30) | 24.5%(34)
數學5* 20.3%(24) | 20.9%(29)
------------------------------------------------------
CEM5* 17.8%(62) | 17.6%(72)
通識5* 11.9%(14) | 8.6%(12)
------------------------------------------------------
主科5* 16.3%(76) | 15.3%(84)
整體5* 16.5% | 16.4%

中文5+ 17.9%(20) | 16.7%(22)
英文5+ 54.2%(64) | 59.0%(82)
數學5+ 40.7%(48) | 45.3%(63)
CEM5+ 37.9%(132) | 40.7%(167)
通識5+ 27.1%(32) | 25.2%(35)
主科5+ 35.2%(164) | 36.8%(202)

中文4+ 42.0%(47) | 44.7%(59)
英文4+ 84.7%(100) | 89.2%(124)
數學4+ 78.8%(93) | 75.5%(105)
CEM4+ 69.0%(240) | 70.2%(288)
通識4+ 63.6%(75) | 69.8%(97)
主科4+ 67.6%(315) | 70.1%(385)
整體4+ 68.8% | 71.5%

33222 77.1%(91) | 70.5%(98)

^ 據各主科及33222%推算

https://www.sjc.edu.hk/academic.php?content=result

Poyau 發表於 22-2-12 19:12
SJC 2021年未扭轉輾轉向下之勢

2021年 | 2020年

點解估算標準唔同嘅,4+ 54.5%可以3322估到不足8成。SJC嘅4+ 42.0%可以有77.1%。似乎,估算誤差頗大~~~
‹ 上一主題|下一主題