用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Del.   [複製鏈接]

喇沙 VS St Joseph (堅彌地道)
兩間插班都收咗,地點唔係問題,反而最concern係中四選科,喇沙一級多人, St Joe 少人d, 請問用家有何高見?

謝謝
   18    0    0    0

回覆樓主:

幸福的煩惱

buo 發表於 21-7-15 11:37
兩間插班都收咗,地點唔係問題,反而最concern係中四選科,喇沙一級多人, S ...

叻仔
你當初選呢兩間考插班原因是什麼 ?
仔喜歡邊間 ?

machuchu 發表於 21-7-15 13:05
叻仔  
你當初選呢兩間考插班原因是什麼 ?
仔喜歡邊間 ?
多謝回覆!

當初最吸引當然係兩間學校的過往成績都十分優異。另外,校風、connection, brotherhood 等等。

呀仔都決定唔到,所以我只能睇吓兩間中學中四選科係點。

回覆 buo 的帖子

In SJC, popular elective subjects like Physic, Chemistry, Biology, BASF, and M1+M2 all have 90 places to offer in S4. There are about 160 students in S3 this year. If your form ranking is within 90, you should able to choose any elective subject you like. Hence, the competition is not very keen.
In terms of DSE results, both LSC and SJC are good in English and mediocre in Chinese, while LSC is much better in Math than SJC.

KikiDaddy 發表於 21-7-15 13:33
回覆 buo 的帖子

In SJC, popular elective subjects like Physic, Chemistry, Biology, BASF, and M1+M2  ...
Thank you for your information. Very useful

兩間插班都收咗,地點唔係問題,反而最concern係中四選科,喇沙一級多人, S ...
文科人定係理科人?如果係文科人,喇沙可能更適合。

王家爸爸 發表於 21-7-15 14:06
文科人定係理科人?如果係文科人,喇沙可能更適合。

謝謝回覆
理科人,數理強、science都高分我仔講明一定唔想讀文科

buo 發表於 21-7-15 14:09
謝謝回覆
如果係理科人,SJC既Phy、Chem、Bio都開三班,總共90人,到時全級得嗰160人左右。只要數理唔弱既話,一定有全理讀(如果想讀)。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實無分別,因為插班入,成績一定中上,唔會入唔到理料班

LSC 分班: https://www.lasalle.edu.hk/eng/classes_and_subjects_offered.html

7班當中有4班理科,熱門/精英次序係G>F> D/E
其實雖然話地點無所謂,但校舍LSC應該好d
恐龍家

回覆 buo 的帖子

你邊間收先?

小曳人 發表於 21-7-15 15:14

LSC 分班: https://www.lasalle.edu.hk/eng/cl ...
一間係古蹟,一間真係交學費都未必有咁大的校舍。

王家爸爸 發表於 21-7-15 14:29
如果係理科人,SJC既Phy、Chem、Bio都開三班,總共90人,到時全級得嗰160人左右。只要數理唔弱既話,一定有 ...
Thanks 👍

小曳人 發表於 21-7-15 15:14

LSC 分班: https://www.lasalle.edu.hk/eng/cl ...
多謝你的資訊

greendaddy 發表於 21-7-15 15:35
回覆 buo 的帖子

你邊間收先?
兩間都收咗

buo 發表於 21-7-15 14:09
謝謝回覆

男校一定開到2班或以上理科班, 而且係插入, 選理科班一定冇問題。留意某D名校只有M2 冇M1讀, 唔知呢2間咩情況。

另外除非仲有D特別科想讀如 VA/Music/PE, 旅款, 個別中學就未必有得揀。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

SJC文科强,LSC理科強,看你孩子想要什麼。

longlokma 發表於 21-7-15 16:35
SJC文科强,LSC理科強,看你孩子想要什麼。
剛好相反,SJC文科唔得,理科同商科好,叻既都揀全理或者經濟。我仔嗰年,三班物理裡面,三分二人有5或者以上。

王家爸爸 發表於 21-7-15 17:09
剛好相反,SJC文科唔得,理科同商科好,叻既都揀全理或者經濟。我仔嗰年,三班物理裡面,三分二人有5或者以 ...

我只能說LSC的數理整體比SJC強,至於SJC的學生是否理科強過文科,就留待SJC學生自己判斷了。
另外,理科不只有物理,數學更是重要指標。比較水平是要看整體及持續性,文科如中英通識及理科如數學是涵蓋所有學生,不是狹窄只以某年某科去評論,再說,某年某科有幾多學生達5看不到有什麼代表性,數據又不是跟其他科目或其他學校比較,不知意義何在。

回覆 buo 的帖子

我知,意思係最新係邊個offer,即係邊間仲call緊
‹ 上一主題|下一主題