用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗的【銘賢書院】究竟係: B1A or B1B.呢? ...
樓主: beauvor
go

深水埗的【銘賢書院】究竟係: B1A or B1B.呢?   [複製鏈接]

BK惡霸 發表於 21-8-6 22:56
係囉,咁嘅環境都叫差,銘賢上智除左校舍細和舊,交通一流,唔算雜,果頭好多中學。
...

你啱呀,所以奉勸某些網友,如果係外協,呢兩間真係唔好揀,真係會舊 & 細,大佬呀,仔女係寶貝嚟㗎,入咗去因為間學校唔靚而無心機讀書影響終生的,我諗到個心都寒一寒……

gigayan 發表於 21-8-6 23:23
哈哈,呢個真係好笑,要問吓你同事,港島區有冇聽過銅鑼灣陳浩南
...
佢果陣剛剛畢業回港,佢話自細每次返香港的時候,屋企都叫佢和朋友去玩的活動範圍系中環至銅鑼灣或者尖沙咀佐敦,其他地方好雜,要同屋企人一起先好去,所以第一次我帶佢去葵芳做野,佢好緊張

後來工作要去勻港九18區,我同佢最遠去過粉嶺做野,佢習慣了

BK惡霸 發表於 21-8-6 10:35

不過我好肯定我地個同學仔係band1b,因為佢係考名次唔差,都 ...

可能係,咁佢都算好彩

不過我阿仔啲同學,大部分band1的,女仔會選上智,男仔會選長天。好少聽到band1 會選銘賢。可能係咁,佢又有少少好彩,所以入到

hkwcr 發表於 21-7-9 16:19
係區內甚至九西區來講,成績係好的。

缺陷係淨係傳統咁讀書,活動、比賽、風格比起一眾band one都唔太積極 ...

我相信係女校同男女校嘅分別

maomaochoi 發表於 21-8-16 22:28
可能係,咁佢都算好彩

不過我阿仔啲同學,大部分band1的,女仔會選上智,男仔會選長天。好少聽到band1 會 ...
多人揀長天上智,因為個個諗住單性別易入啲啫,論成積銘賢就一定好過長天,不過長天多野玩, 就算dse成績已跌落band 2A, 都多人揀

maomaochoi 發表於 21-8-16 22:28
可能係,咁佢都算好彩

不過我阿仔啲同學,大部分band1的,女仔會選上智,男仔會選長天。好少聽到band1 會 ...

反而我地少人報長天,睇你讀邊間小學,有數據嘅學校,協和11:5,基福8:5,聖紀文14:9,聖多瑪5:0,開平8:4,聖安德烈13:6入銘賢嘅人係多過長天好多。
茘天5:11,善導5:7

愛德有聯繫長天應該唔少。

其實係人都知哩區男仔band1位不足,入得嘅都係band生。

gracelam 發表於 21-8-6 14:36
"我哋住港島唔過海㗎, 九龍人流比較複雜, 好易學壞", 呢D我都聽過啦!  

更何況SSP, 直情好危險 ...

不入虎穴 焉得虎子,我係SSP大,长天嘅!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-8-20 21:22

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

ANChan59 發表於 21-8-20 21:22
香港大,就應該好好尊重盡量用返繁體字,不要被大陸化

christse1314 發表於 21-8-21 01:17

咁係咪都唔好用英文

BK惡霸 發表於 21-8-21 01:23
咁係咪都唔好用英文

英文係另一種語言,亦係香港重要官方語言,而香港土生土長中文係用繁體,咁點解要養成習慣用簡體?我自己識睇識寫簡體,但我始終覺得繁體係香港文化核心,亦係中文正體字,以前為咗令多啲文盲識字先推擴簡體,但暨然唔係文盲,點解唔用返正體字?有啲學生貪快考試用簡體我明,但考完試出哂身,香港所有官方文件都用繁體,點解唔習慣寫返繁體?難道真係想被簡體取代持續大陸化落去?

christse1314 發表於 21-8-21 01:17

All depends, 我有两个苹果手机,一个是繁体一个是简体中文 setting。那个方便回复用那个!有什么问题?

中华文化有很多层次,我一向尊重中华文化,我写书法都是隸书草书,那些都不是现在的繁体字,二胡、山水画,都是传统文化,你不要太在意这些细节!

也不要乱用大陸化形容我,扣帽子反而是大陸化的技倆!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

amj 發表於 21-7-14 21:49
學校真係細到。。。  

一入門口有D黑炆炆感覺

有無入過上智?

gracelam 發表於 21-8-6 14:36
"我哋住港島唔過海㗎, 九龍人流比較複雜, 好易學壞", 呢D我都聽過啦!  

更何況SSP, 直情好危險 ...
勁呀~~ 好想知有無人真係從來唔過海

beauvor 發表於 21-7-8 02:13
我係網絡上看到:各個網站對【銘賢書院】有不同的排位名次。
有的排全港25~30名,
有的排全港51~60名,

1B

咁有得揀緊係揀又新又大又成績好的中學啦! 但深水涉冇!唯有揀佢同上智同長天囉. 區內一線小學, 最叻嗰批學生已一早自行出走他區了. 教育局可能諗住留低佢地做法定古蹟
‹ 上一主題|下一主題