用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗的【銘賢書院】究竟係: B1A or B1B.呢? ...
go

深水埗的【銘賢書院】究竟係: B1A or B1B.呢?  

我係網絡上看到:各個網站對【銘賢書院】有不同的排位名次。
有的排全港25~30名,
有的排全港51~60名,
有的排全港171~180名。
有的講係B1A;
有的講係B1B.

點解呢?
請各位高手前輩賜教啊!

應該徘徊,B1A 和B1B 之間,刚一年考DSE 好好,去了B1A, 以上是網上資料
本人仔仔今年也派了銘賢

回覆 baby_suen 的帖子

有升有跌

回覆 cyiuming 的帖子

但都係好學校著重讀書方面

beauvor 發表於 21-7-8 02:13
如果睇舊年DSE成績,銘賢書院最多都係B1B。

beauvor 發表於 21-7-8 02:13
多幾個網站,在各個網站裏面排B1A的學校各不相同.
甘咪可以滿足到更多的家長需要咯

JojoDad    發表於 21-8-2 11:12
王家爸爸    發表於 21-7-8 11:07

medicine 發表於 21-7-8 09:48
多幾個網站,在各個網站裏面排B1A的學校各不相同.
甘咪可以滿足到更多的家長需要咯
...
不如叫EDB好似IBO咁, 今年又賣大包, 下年咪又多一大堆B1A中學囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想問吓銘賢有冇計劃重建,B1A/B1B中,佢嘅校舍應該算係數一數二差勁。

對於當區學生來說,銘賢已是深水埗區最頂級嘅津貼男女校。

喇叭茶 發表於 21-7-8 11:50
想問吓銘賢有冇計劃重建,B1A/B1B中,佢嘅校舍應該算係數一數二差勁。
銘賢有冇計劃重建就唔太清楚,但對面大坑西新邨重建就快將開波,涉及約2,000伙、6座大廈預計2026年預售,2028年落成,即未來6-7年都要對住地盤。

tkinwong 發表於 21-7-8 13:15
對於當區學生來說,銘賢已是深水埗區最頂級嘅津貼男女校。
你叫南區既「最頂級津貼男女校」情何以堪

王家爸爸 發表於 21-7-8 15:42

其實,知名度大小同地區差別一定係有關係的。
住在九龍中、九龍西的人們,先至知有銘賢書院。而住其它區的,坦言:佢哋甚至只知九龍區:喇沙、男拔、女拔、九華。

但係,知名度高 就一定係B1A嗎?

beauvor 發表於 21-7-8 21:10
其實,知名度大小同地區差別一定係有關係的。
住在九龍中、九龍西的人們,先至知有銘賢書院。而住其它區的 ...
知名度同好壞未必有太大關係,當年寶馬山五嶽(港島最差既學校)知名度喺港島最有知名度。反而現在幾間學校都好咗,但係就變成無咁出名。知名度高,多人識既,一係極度勁,一係極度差,一係有特色,總有原因。

我都想問下:

咁大家決定銘賢校舍是否太細和舊?

而因此令學生活動的空間少,如:運動?

王家爸爸 發表於 21-7-8 15:42

南區有最頂級津貼男女校咩?

naturebeauty 發表於 21-7-9 07:43
我都想問下:

我聽聞銘賢嘅藍球幾好,其他就冇乜特別,至於校舍係點,喺學校外面望入去,其實都幾清楚

我都想問下:

不是因為佢注重學業成績多啲

我都想問下:

硬件係唔係咁好。

在深水埗,要男女校嘅話,唔㨂銘賢,就到黃棣珊。睇成績,我冇仔細比較,直覺上應係銘賢較好。

其實,如果本身唔係深水埗網,就冇必要深究銘賢。

我都想問下:

我覺得,家長們送仔女入校目的是好好讀書,校舍新舊+校園面積大小不是主要考量。如果有心做運動,大把地方都可以做喇。。。

JojoDad    發表於 21-8-2 11:18

回覆樓主:

係區內甚至九西區來講,成績係好的。

缺陷係淨係傳統咁讀書,活動、比賽、風格比起一眾band one都唔太積極突出。地方細少少同師生風氣傳統d,出來嘅學生傳統d囉⋯⋯

總之如果唔介意淨係讀書 唔學壞 英中,其實好選擇之一。

深水埗官津校,首選上智,次選銘賢。成績上智高半班多d

JojoDad    發表於 21-8-2 11:18