用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子? ...
樓主: carmenlook
go

IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子?   [複製鏈接]

F15X5 發表於 21-7-8 10:02
成绩除了看比例之外,還要看人數。如果參加人數唔多,统計學來講數據係不能反映正確情況,因為學生都是經過 ...
你D統計數字邊度嚟?
錯得咁交關?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Peterwong謝謝你的糾正, 原來我睇錯咗2020年11月分報告

我睇咗呢一份

我睇咗呢一份

謝謝Peterwong2021 和 HK papa852,提出問題, 避免誤會

我不太相信中文A, 會比DSE; 我傾向於揀中文A嘅, 其實係冇得揀; 因為有某些學校規定中文一定要揀A,不能揀B。對國際學校學生來講,中文一定係個挑戰;我幾個朋友的孩子, 聽講冇問題, 寫和睇就….所以全部唔揀中文

我朋友孩子去年考, 佢考中文B; 輕輕鬆鬆攞7; 之前考試全力讀英文,數學 , 經濟和化學

b3410 發表於 21-7-8 10:08
原來Chinese A HL 只有37個人考,應該都係中文非常之叻的人。我估選擇任何語言A HL的同學,應該大部分都屬 ...

老師講過選中文A HL , 對手主要係國內生,我孩子同學中學由國內來香港,也選中文 A HL, 我孩子話佢中文真的好勁。如選中文A SL, 對手會係香港和東南亞學生

F15X5 發表於 21-7-8 10:26
我睇咗呢一份
謝謝,不過呢個係11/2020 數據,澳洲考生為主?可能中國學生大部分參加 5月考試,所以Chinese A 5月 應該會多一些?

F15X5 發表於 21-7-8 10:02
成绩除了看比例之外,還要看人數。如果參加人數唔多,统計學來講數據係不能反映正確情況,因為學生都是經過 ...

香港IB考生大部分考May 2020
全球May 2020人數較Nov 2020多
從中可見全球IB考生語文成績佳

IB May 2020
Subject Candidates 7 6+ 5+

Studies in Language and Literature
Chi A HL 731 32.9% 82.2% 97.5%
Chi A SL 1,537 36.1% 85.9% 98.2%
Eng A HL 30,769 8.7% 38.1% 73.3%
Eng A SL 18,786 13.4% 51.3% 83.4%
······
----------------------------------------------------------
Total 124,580 11.7% 40.2% 74.6%

Language acquisition
Chi B HL 929 48.2% 89.1% 97.6%
Chi B SL 2,643 44.4% 76.3% 91.2%
Eng B HL 17,255 31.9% 75.7% 95.1%
Eng B SL 2,767 23.3% 69.1% 91.7%
······
----------------------------------------------------------
Total 98,486 21.0% 53.5% 77.1%

UCAS
IB HL 7 ↔ DSE 5**
IB HL 6 ↔ DSE 5
IB HL 5 ↔ DSE 4

https://www.ibo.org/contentassets/bc850970f4e54b87828f83c7976a4db6/dp-statistical-bulletin-may-2020-final-en.pdf

b3410    發表於 21-7-8 11:34

b3410 發表於 21-7-8 11:04
謝謝,不過呢個係11/2020 數據,澳洲考生為主?可能中國學生大部分參加 5月考試,所以Chinese A 5月 應該會 ...

對應該係睇五月份,我睇錯咗11月份

如果有日DSE 中文,over 97% 係4,over 30% 係5**... 都好夢幻!

其實IB會唔會考生寫到自己個中文名就有5?  寫得出小六程度既中文作文就有7?

否則點可能5+ 以上既% over 97.5%?  

點解會變成侮辱學生既 post?

唔打算去討論行邊條 path 有著數。有人既制度、就會有人去 manipulate 個制度。

IB 本來就係西方既教育理念;DSE 就係亞洲既代表。一個係你做得到個target 就可以拿滿分;另一個係只會比最 top 某個%人拿滿分。

如果IB真係咁容易、而用家(大學)決定多收 IB 生,問題係咪出系香港教育局度?係EDB難為左香港既小朋友

Otea    發表於 21-7-8 21:07

IB 中文一定淺過DSE: 我開兩個朋友孩子:一個 中二由傳統學校轉去國際學校; IB考中文B; 基本上冇壓力輕輕鬆鬆就攞7; 另一個小時行國際線, 考中文A; 佢話讀到想死,結果幸運7. 其實IB考中文都預咗想7; 考5已經…..; 他们大部份都將時間放喺其他HL 科目和TOK; 因為T OK比較容易失分; 外國大學有比較重視HL/PS/和相關學識評核: BMAT/UKCAT/LNAT/SAT…

993rs 發表於 21-7-8 11:55
點解會變成侮辱學生既 post?

唔打算去討論行邊條 path 有著數。有人既制度、就會有人去 manipulate 個 ...
lB生入本地大學比例高左,係因為整體學生人數下降,而愈來愈多尖子選讀lB。l B易唔易讀見仁見智(我就話都唔易,又要做project, 又要present好...),但肯定易攞高分。
識不少教授都話,lB生平均英文較强,數理較弱。

b3410 發表於 21-7-8 11:04
謝謝,不過呢個係11/2020 數據,澳洲考生為主?可能中國學生大部分參加 5月考試,所以Chinese A 5月 應該會 ...

香港AISHK考11月
新加坡亦有部分學校考11月
新加坡2,228人考11月(全年57.26%)
全球1,532人考中文(B SL 佔74%)
新加坡>3成唔考中文 考亦只報B SL?

IB Nov 2020
Chinese A LAL HL 37 (2.42%)
Chinese A LAL SL 105 (6.85%)
Chinese A Lit HL 36 (2.35%)
Chinese A Lit SL 97 (6.33%)
Chinese B HL 128 (8.36%)
Chinese B SL 1,129 (73.69%)
---------------------------------------------------
Chinese Total 1,532 (100%)

https://www.ibo.org/contentassets/bc850970f4e54b87828f83c7976a4db6/dp-statistical-bulletin-november-2020-final-en.pdf

https://www.straitstimes.com/singapore/spore-ib-students-outshine-others-in-ib-results

PeterWong2021 發表於 21-7-8 12:16
學制易取高分,唔關學生事,點樣使你睇成侮辱學生?  

IB 同DSE 兩個唔同制度的考試,但可用來報讀同一間大 ...
你小朋友入到 IB school 咪叫佢地試下用小六既中文程度考個 7 返來?
我一向都贊成 IBO replace EDB 架,香港填鴨制度由我果代計起,到今日只有增無減。發洩系IB考生於事無補。
‹ 上一主題|下一主題