用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子? ...
go

IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子?  

今屆lb狀元有130人,以往都係IB狀元比DSE多好多,好似今屆咁連埋啲榜眼探花,豈不是所有神科都比IB學生攞晒,真係唔係好識所以想了解吓,係咪本身讀得IB都係好勁,定真係有着數啲?合格率都去到99%,當然考IB嘅人比例比DSE少好多,但睇%係好厲害嘅結果,真係唔識所以問,唔好打頭

non ischool入面讀得IB都係較top果批,原因之一。

今年IB數量增得太誇張,不能做reference.

回覆 PeterWong2021 的帖子

想請教下IB 同 IAl 有冇話有咩分別或者特別優勢?

PeterWong2021 發表於 21-7-6 19:05
IB 學生入大學唔係同DSE 考生去爭既,所以唔會出現所有神科都比IB 學生攞晒既情況

但事實確實係IB 比DSE  ...

唔好講到比錢就得咁啦,無論什麼制度都要付出努力

Bigmowmow    發表於 21-7-7 13:02

PeterWong2021 發表於 21-7-6 20:27
現實加事實... IB 確實係易取高分入神科

我唔會否定你個人觀感,但請你尊重每個考生,比了學費唔係唔洗讀書就可以入大學,選擇考dse亦唔代表人家無錢。

回覆樓主:

IB也不是人人啱考,有些學生比較適合DSE或IAL

wingwing1205 發表於 21-7-6 19:07
回覆 PeterWong2021 的帖子

想請教下IB 同 IAl 有冇話有咩分別或者特別優勢?

ib好多寫作,又文科又理科,如果偏理科,A level 較合適

carmenlook 發表於 21-7-6 17:32
今屆lb狀元有130人,以往都係IB狀元比DSE多好多,好似今屆咁連埋啲榜眼探花,豈不是所有神科都比IB學生攞晒 ...

入得去考ib的都有基本要求,如學校會要求IGCSE 或MYP 要符合一些成績 (一般都要合格), 才可升上去 ib diploma,而dse係全港學生考。

直資同時提供dse and ib, 會有基制去分流學生去,去得 ib stream的應該係適合ib模式,所以成績都好。

可以咁講,有能力拿DSE狀元的大部分也有能力拿到IB狀元,但IB狀元大部分未必有能力拿到DSE狀元。

Arabellahk    發表於 21-7-20 01:53
pccw2017    發表於 21-7-11 20:32

回覆 joyce76123 的帖子

認同。DSE絕對難考過IB.

joyce76123 發表於 21-7-6 22:15
可以咁講,有能力拿DSE狀元的大部分也有能力拿到IB狀元,但IB狀元大部分未必有能力拿到DSE狀元。 ...
未必,考的方法唔同。

PeterWong2021 發表於 21-7-6 22:37
但IB 家長唔願承認他們用錢take 左制度既優勢

唔願承認DSE 難考過IB...

(emoji)(emoji)(emoji)

今年情況特別, 從未見過,無代表性。

PeterWong2021 發表於 21-7-6 22:37
但IB 家長唔願承認他們用錢take 左制度既優勢

唔願承認DSE 難考過IB...

大學頭痕!難分真假狀元

b3410 發表於 21-7-6 22:41
今年情況特別, 從未見過,無代表性。

請問為何説今年情況特別?是否今年考試形式有變?