用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子? ...
樓主: carmenlook
go

IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子?   [複製鏈接]

回覆 joyce76123 的帖子

Agreed.  
The difficulty of Chinese scared a lot of students .  If you persuade Medic then you just need simple GCE level of Chinese,  why made this subject so difficult ???

hkpapa852 發表於 21-7-7 11:31
當真係影響到DSE個pool時, 今時今日只要大家出聲嘈多幾吓, 長官好快會出手.
如果大學攪到要長官出手, 佢地 ...

我時常話,今時今日選非dse課程,一定要有兩手準備,收生政策隨時可以變

hkpapa852 發表於 21-7-7 11:31
當真係影響到DSE個pool時, 今時今日只要大家出聲嘈多幾吓, 長官好快會出手.
如果大學攪到要長官出手, 佢地 ...

對照都無用,UCAS話收IB38,結果係45,已經影響當地為主嘅IAL生。我估,重點係,不可以量化寬鬆~~~

mcl203 發表於 21-7-7 11:35
對照都無用,UCAS話收IB38,結果係45,已經影響當地為主嘅IAL生。我估,重點係,不可以量化寬鬆~~~
...

唔明點收38, 結果45, 而影響當地a level

poonseelai 發表於 21-7-7 11:37
唔明點收38, 結果45, 而影響當地a level

補中囉,當一個本身PG得37而唔成功,係clearing/或所謂叩門,佢成績係45,是否會對IAL 3xA生有影響,45成績好過 3xA吧~~~

仲有,同一科,明年IB應該收38,定42/43/44/45呢?~~~

poonseelai 發表於 21-7-7 11:30
話時話,如果港大 收dse34,35, 大家又會唔擔心唔夠神科呀?...
DSE6科35分唔夠神科?
唔係要收晒所有35分的, 好似英超咁,同分咪計得失球囉,看第7科成績, interview表現囉,
咁院長公開承諾收75%DSE生㗎嘛⋯⋯
有心實做到㗎!

小鹿揀學校 發表於 21-7-7 11:42
DSE6科35分唔夠神科?
唔係要收晒所有35分的, 好似英超咁,同分咪計得失球囉,看第7科成績, interview表現 ...
佢無話承諾幾多年喎!
而且多收NJ係佢地自己想抬高DSE收生門欄既做法, 就算無IBDP同GCE-AL, 佢咪收多D由其它科想轉過嚟既學生囉(都係經NJ途徑), 只要餘下既位夠谷高DSE門欄就得

如果DSE 5+量化寬鬆, 我相信兩大醫學院唔介意收多D  DSE考生, 因為DSE 收生門欄可以馬上大躍進
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 21-7-7 11:41

補中囉,當一個本身PG得37而唔成功,係clearing/或所謂叩門, ...

唔使clearing, 可經 adjustment 申請更心儀大學,到時要睇人家仲有無位,朋友孩子試過pg34, 最後39, 經 adjustment 都失販

hkpapa852 發表於 21-7-7 11:47
佢無話承諾幾多年喎!
而且多收NJ係佢地自己想抬高DSE收生門欄既做法, 就算無IBDP同GCE-AL, 佢咪收多D由其它 ...

係呀,17-18年港大醫收60個 non jupas local, 28個A level, 15 個 ib, 17個 "others", ib最少,時常比人閙

hkpapa852 發表於 21-7-7 11:47
佢無話承諾幾多年喎!
而且多收NJ係佢地自己想抬高DSE收生門欄既做法, 就算無IBDP同GCE-AL, 佢咪收多D由其它 ...

所以我在前面53樓咪講咗……..

個人覺得
港大仍會守 DSE 6科36分 的紅線
中大是否願意守 7科40分的紅線, 就要看長官意志

咁多 IB 狀元, 應該會影響冇co offer 的 iAL生, graduated/matured students 的機會

poonseelai 發表於 21-7-7 11:49
唔使clearing, 可經 adjustment 申請更心儀大學,到時要睇人家仲有無位,朋友孩子試過pg34, 最後39, 經 ad ...
可能日後 IBDP 45分時, 要鬥埋呢D
幾多科係HL/SL
咩科係HL/SL
Lang A 同 Lang B 係乜
Group 6 既科係咪真係 Art, 定係又搵Group 1-4既科嚟取代

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

poonseelai 發表於 21-7-7 11:49
唔使clearing, 可經 adjustment 申請更心儀大學,到時要睇人家仲有無位,朋友孩子試過pg34, 最後39, 經 ad ...

一定有啲IAL生到唔到CO offer吧,咪可能嘅問題出現囉,有位嘛~~~

hkpapa852 發表於 21-7-7 11:54
幾多科係HL/SL
咩科係HL/SL

大學而家都有睇D subject組合,怎會衹看總分,傻的嗎?之前有家長分享過中大醫到最最最後,如果所有條件相同,包括面試表現,最後看那個考中文A。

mcl203 發表於 21-7-7 11:54
一定有啲IAL生到唔到CO offer吧,咪可能嘅問題出現囉,有位嘛~~~

你又怎知一定收個ib 45, 而唔係其他?

poonseelai 發表於 21-7-7 12:01
你又怎知一定收個ib 45, 而唔係其他?

要留意,我係話可能~~~

hkpapa852 發表於 21-7-7 09:14
曾幾何時, 我都投訴過香港既大學收生制度不公, 不過今次呢個情況, 其實會引伸更多問題, 甚至對日後在港修讀 ...
所以我對今次IBO的操作都係非常不理解,好似你講,類似考呈分試,半個班100分果種。
同學的辛苦付出,被模糊化,後幾屆同學,擔心唔係full mark 就無的玩,甚至full mark 都唔被認可。

至於不同考制大家之間競爭公唔公平問題,可能大學要做多d,好似澳洲本地讀醫科,考Clinical Aptitude Test作為 screening

或者大家再考埋BMAT/UCAT喇

hkpapa852 發表於 21-7-7 11:54
幾多科係HL/SL
咩科係HL/SL
我都諗咗好耐,可能大學真係要認真諗下自己需要的係邊一類人才,成績?態度?資質?邊個科目比重大?面試如何做等等

poonseelai 發表於 21-7-7 11:17
我的意見/提問正正希望大家想一想究竟會否影響dse, 或個影響在那裏。non jupas 考生如果手頭無CO, 個個變 ...

我記得18還是19年暑假睇新聞,港大醫科經jupas入的新生只有百分之49,non jupas收了幾多?中大一向都收多IB生,今年收幾多呢?拭目以待⋯⋯⋯事實上本港社會結構上層人士也幾乎都選擇IB制度,有文化的人識玩遊戲,特別醫護界,教育界,法律界揸fit 人,因為遊戲規則他們來定,團體力量好大。

小鹿揀學校 發表於 21-7-7 11:54
所以我在前面53樓咪講咗……..

個人覺得

~~~
‹ 上一主題|下一主題