用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 21日過冷河 + 已打針有抗體 + 7日香港隔離 ...
樓主: culver
go

[英國] 21日過冷河 + 已打針有抗體 + 7日香港隔離 [複製鏈接]

summerhotel1 發表於 21-7-1 15:31
其實我唔明點解冇人去馬爾代夫/塞舌爾(Seychelles), 這兩個國家只需要做陰性檢測, 入境後唔需要隔離,再加 ...

唔駛隔離咁好,咁我可以去到第2日就飛返香港? 請指教,感謝

中囯好像只有深圳可自選酒店--這是重點最少可住好的。 其他地方就好像不可自選酒店

AnjiLeung 發表於 21-7-2 16:47
唔駛隔離咁好,咁我可以去到第2日就飛返香港? 請指教,感謝

香港去可以第2日就飛返,英國回港就要停21天。
因為 599H 要求 A1 「於有關期間未曾在相關指明地區逗留超過兩小時」

回覆樓主:

咁如果去布吉過冷河呢? 有打疫苗布吉唔駛隔離。。。

AnjiLeung 發表於 21-7-2 17:44
咁如果去布吉過冷河呢? 有打疫苗布吉唔駛隔離。。。

Yes 唔駛隔離,但離開英國後要停留布吉22日21夜。同埋布吉都有溶斷機制:

計劃設有「融斷」機制,假若布吉島每周新感染個案達90宗,或住院率達當地衞生系統容量的80%,計劃可能會停止。

culver 發表於 21-7-2 18:14
Yes 唔駛隔離,但離開英國後要停留布吉22日21夜。同埋布吉都有溶斷機制:

計劃設有「融斷」機制,假若布 ...

咁點算。。。 唉。。。 仲有冇其他好提議?

kaetsu 發表於 21-7-2 17:19
中囯好像只有深圳可自選酒店--這是重點最少可住好的。 其他地方就好像不可自選酒店
...
咁如果深圳可以嘅,就梗係深圳啦,起碼回港易返香港都唔使隔離,慳返七日。

foxli 發表於 21-7-2 18:31
咁如果深圳可以嘅,就梗係深圳啦,起碼回港易返香港都唔使隔離,慳返七日。 ...

深圳唔可以隔離完用回港易回港,因為回港易要求

該14天不包括該人士在內地或澳門當地根據當時的要求而須完成的強制檢疫期。例如,若一名人士到達內地後在2021年5月1日完成強制檢疫,則「到達香港的當日或在該日之前的14日」須於其強制檢疫期滿後的2021年5月2日起計算。

foxli 發表於 21-7-2 18:31
咁如果深圳可以嘅,就梗係深圳啦,起碼回港易返香港都唔使隔離,慳返七日。 ...

英國根本沒有任何轉機航綫可以回到深圳,最近都要去廣州

culver 發表於 21-7-2 18:14

計劃設有「融斷」機制,假若布 ...

正確,而且布吉沒有直航回港,要去Singapore / Bangkok 轉機

咁家長陪開學,去到英國隔離10日,之後又要搵地方過冷河21日,再回港7日隔離,加加埋埋接近40日。

foxli 發表於 21-7-2 19:18
咁家長陪開學,去到英國隔離10日,之後又要搵地方過冷河21日,再回港7日隔離,加加埋埋接近40日。 ...

可能到時唔需要過冷河呢, 現在去諗太早啦, 仲有好多變數嘅

summerhotel1 發表於 21-7-2 18:44
深圳唔可以隔離完用回港易回港,因為回港易要求

該14天不包括該人士在內地或澳門當地根據當時的要求而須 ...
即是酒店隔離14日+自由活動14日可以嗎?

kkluk 發表於 21-7-2 19:58
即是酒店隔離14日+自由活動14日可以嗎?

應該係 14+7(自主建康管理/黃色碼) + 14日

回覆樓主:

我現正在土耳其

香港入 passport,  pcr test(如果在香港打了2針不用pcr test 證明自己已打齊針),一張電聯填既入境申報表 3樣 不要隔離

英國入passport,  pcr test一定要 打咗針都要 ,一張電腦入境申報表 3張 不要隔離

之前我也選杜拜
因為我有親人在土耳其 佢提議土耳其 比杜拜平d 但一定要小心財物

土耳其回港暫時B組

請教一下大家如果經加拿大過冷河21日,先轉機返香港是否可行?

我諗緊

1. 巴黎:歐洲盃後cases一定會升,亦未知會否聽德國總理話,對英國落閘
2. 杜拜:好熱,四十幾度,怕太多人去過冷河會熔斷
3. 布吉:入境好多paperwork ,泰國整體cases 升緊
4. 西班牙:之前試過lockdown ,歐洲人暑假聖地,聽聞度假島嶼宜家爆緊
5. 美加: 冇車要靠親友唔方便,回程機好多改動,要改香港酒店就麻煩,21日亦要計算Time zone difference 。

我首選巴黎,次選杜拜。

星加玻?

醒目開學勳章

AnjiLeung 發表於 21-7-2 18:19
咁點算。。。 唉。。。 仲有冇其他好提議?

曾經在英國逗留多過2小時的旅客, 回香港前21日必須在其他國家過冷河, 有人會選擇一些不用隔離的中轉地方如1樓所列的, 有些人會去group C地區, 因為回港前不用再做檢測( e,g, Spain)

kaetsu 發表於 21-7-5 13:35
星加玻?

新加坡最近唱到行話要同病毒並存,會開放 blah blah blah ,齋講唔做(未做),連商業簽證都未開放。
‹ 上一主題|下一主題