用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 21日過冷河 + 已打針有抗體 + 7日香港隔離 ...
go

[英國] 21日過冷河 + 已打針有抗體 + 7日香港隔離 [複製鏈接]

1/7後,無論係暑假期間返屋企,定暑假後陪小朋友開學然後返香港,大家都可以討論下…

我見 FB 已經有好多人諗緊21日去邊度,有

1) 中東油國
2)泰國
3)歐洲
4)中國

每個地方都有利與弊,歡迎大家一齊 brainstorm 吓!

如果大家之前英國禁飛期間有經驗,也麻煩分享下,多謝!

1    0    0    0

政府關於抗體 7日隔離的要求:

https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/concise_guide_vaccinated_travellers_ENG.pdf?fbclid=IwAR1EqOeU8TRd5d6kiPDeRSqmndcOraC9X6m5roVNf9tPC01npz76L5n7meg

見FB 比較多人用「香港病理檢驗中心」驗抗體,話平靚正 (利申:我自己未做,因報告有效期只有三個月)

culver 發表於 21-6-30 18:14
見FB 比較多人用「香港病理檢驗中心」驗抗體,話平靚正 (利申:我自己未做,因報告有效期只有三個月)
...

但如果人已經在英國,可以在那裡驗抗體?

計使費21日可能泰國經濟啲。

王家爸爸    發表於 21-7-5 16:58

SWEETANN 發表於 21-6-30 22:48
但如果人已經在英國,可以在那裡驗抗體?

新聞話現在係第一階段,港人離開香港之前可先驗抗體;第二階段話「港府計劃7月內在機場提供自費抗體測試」 = 落機先 check, 但未有詳情

foxli 發表於 21-6-30 23:00

我都會首選泰國,以大人嚟講,起碼有7日出去走走,泰國會熟d,酒店膳食啱口味d

culver 發表於 21-6-30 23:12
新聞話現在係第一階段,港人離開香港之前可先驗抗體;第二階段話「港府計劃7月內在機場提供自費抗體測試 ...

如果咁樣酒店仍然要訂14日,亦都唔會臨時俾你cancel

foxli 發表於 21-6-30 23:00

但怕泰國暑假開返旅遊熱點…如果 touch wood d香港人玩完返嚟多咗输入個案,香港政府就會把泰國風險升級…

「泰國旅遊局(Tourism Authority of Thailand)表示,仍計劃自7月1日起重開布吉島(Phuket),讓那些來自低風險地區、已完全接種新冠疫苗的人士,獲准直接飛往布吉,而不需要接受隔離。」

SWEETANN 發表於 21-6-30 23:15
如果咁樣酒店仍然要訂14日,亦都唔會臨時俾你cancel

d酒店話應承咗政府,如果係呢d落地才驗到有抗體嘅case, 可以跟政府指引14日轉7日,會退返7日錢喎

回覆 culver 的帖子

其實又唔會咁擔心,起碼去得都肯定打咗針,不過科興真係唔敢講。

foxli 發表於 21-6-30 23:45

其實又唔會咁擔心,起碼去得都肯定打咗針,不過科興真係唔敢講。 ...

咁又係,情況應該冇好似今次英國咁急轉直下

醒目開學勳章

foxli 發表於 21-6-30 23:45

其實又唔會咁擔心,起碼去得都肯定打咗針,不過科興真係唔敢講。 ...

泰國都是打科興疫苗

3b 發表於 21-7-1 13:49
泰國都是打科興疫苗
,其實都無話打邊隻唔會確診,無重病已經好,前星期英國返香港的女生都係打復必泰,仲要係在香港出發前打,都一樣會確診,最緊要自己小心啲,

拿回鄉証可以飛去中國咩?

SinCnai 發表於 21-7-1 14:38

拿回鄉証可以飛去中國咩?

見過之前有人話得,但過程絕不容易

就我所知
1) 中東油國 - 有同事嘅朋友之前用此途徑,英國上機 test negative ,杜拜落機 test positive ,被送去當地醫院…
2)泰國 - 確診數字上升中
3)歐洲 - 貴
4)中國 - 要取得政府出嘅綠碼上機唔容易

culver 發表於 21-6-30 17:55
1/7後,無論係暑假期間返屋企,定暑假後陪小朋友開學然後返香港,大家都可以討論下…

我見 FB 已經有好多 ...

其實我唔明點解冇人去馬爾代夫/塞舌爾(Seychelles), 這兩個國家只需要做陰性檢測, 入境後唔需要隔離,再加上好多都係All Inclusive Resort, 唔需要出去都包一日三餐。 再加上這兩個地方返香港都唔需要做陰性檢測,因為屬於C組別。

summerhotel1 發表於 21-7-1 15:31
其實我唔明點解冇人去馬爾代夫/塞舌爾(Seychelles), 這兩個國家只需要做陰性檢測, 入境後唔需要隔離,再加 ...

就我自己嚟講,21+7已經係我可以係工作地點請假嘅極限,所以我需要去嗰個中轉站要方便返香港(最好每日起碼有一班機)

summerhotel1 發表於 21-7-1 15:31
其實我唔明點解冇人去馬爾代夫/塞舌爾(Seychelles), 這兩個國家只需要做陰性檢測, 入境後唔需要隔離,再加 ...

網上見到,當中也有提及馬爾代夫等等

https://www.asiafamilytraveller.com/post/how-to-return-to-hong-kong-from-britain?fbclid=IwAR04Yk9jJvLngp-gwFwQ-fN3ZaEfJvdvk1FClS6v7RD_qcQp7j1gu3pA_1E
‹ 上一主題|下一主題