用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 6月30號洒店房
樓主: SinCnai
go

[英國] 6月30號洒店房   [複製鏈接]

回覆 lattebagel 的帖子

陈局长与以往历任不同,完全得不到业界支持,又不是医生专业,根本不知怎样控制大局。
加上盲目擦鞋,成日估北大人想点,又功力不足,连边皮都估唔中。所以,政策异常混乱。

要處理的話,可以集中隔离,21天也好,28天也好。起码孩子能回香港,不用家长受苦。

纯是个人看法

lattebagel 發表於 21-6-29 14:01
容許我呻下,其實21日隔離再加不停檢測,講真英國返香港的人仲安全過身在香港生活的人,加上而家喺學生回港 ...
所以我今朝已經打電話去衛生署投訴。熔斷機制應該按航班人數百分比,有些國家一星期才一、兩班機到港,依家英國開始放暑假,學生回流一定多,一日都兩、三班機啦!他們已經聖誕節和復活節無得返嚟,依家連暑假都唔比佢哋返,連自己人都封。香港政府有冇想過這樣會好影響青少年的身心健康。

容許我呻下,其實21日隔離再加不停檢測,講真英國返香港的人仲安全過身在香港生活的人,加上而家喺學生回港 ...

認同,如果熔斷機制14日先,可以復飛都好,而家唔知停到幾時,真係...
BOOBOO

Just find Kerry hotel has a vacant on 30 Jun for 21 days. Please try

lattebagel 發表於 21-6-29 08:28
我同你一樣處境,打哂34間酒店都冇位,呀女15歲,真係唔放心21+21

頭先有jm話kerry有一間

kct18 發表於 21-6-29 14:22
Just find Kerry hotel has a vacant on 30 Jun for 21 days. Please try

cfs 發表於 21-6-29 10:47
再由頭打過去酒店問,打Four point by Sheraton先,搵啲多房酒店先.

可以上網check, keep住禁,有機會的,我早兩日有幸試過

唔好氣餒,多啲人打去求助,可能有機會似4、5月時開特別2-3班航機比滯留學生返嚟,尤其是未成年的青少年。呢個政府多人嘈會有改善政策…希望在明天,加油

Crown Plaza 剛剛有一間房,無房快打去問吓

唉,備多幾日都好,有些小朋友好細。

完全認同 lattebagel
但同時亦唔明為何有些人一到步就確診,明明驗好哂先上機,今日又有一個,43歲,唔似係學生。

認同! 香港跟英國有時差, 只有48小時內改機票, 約檢測, 但又唔夠隔離酒店房間供應, 一班學生及家長束手無策

明白英國疫情數字上升, 但都要考慮暑假留學生回港高峰期, 係咪應該加多幾間酒店, 俾多幾日時間留學生安排回港

Koala_Chu 發表於 21-6-29 18:49
認同! 香港跟英國有時差, 只有48小時內改機票, 約檢測, 但又唔夠隔離酒店房間供應, 一班學生及家長束手無 ...
政府政策真係好差,21天隔離但無計過有幾多隔離酒店,政策系一個月內改幾次,如果有足夠隔離酒店,一早提早返來

hongkeikei 發表於 21-6-29 15:03
唔好氣餒,多啲人打去求助,可能有機會似4、5月時開特別2-3班航機比滯留學生返嚟,尤其是未成年的青少年。 ...

4,5月時,英國確診數字已經回落,疫情穩定,所以先可以包機返香港。但而家英國每日係超過2萬人確診,仲未有回落跡象。又點會安排包機返香港。
當然,我都覺得要比政府知道,其實真係有好多香港學生(尤其under 18歲)未返黎

搞得機票來無酒店,搞得酒店來無機票,搞得哂兩樣做唔切檢測,尤其是年紀小的有很多限制,而今次偏偏七月頭boarding school 開始放假,連學校都留不得幾多日。

LiHing 發表於 21-6-29 17:05
但同時亦唔明為何有些人一到步就確診,明明驗好哂先上機,今日又有一個,43歲,唔似係 ...

其實我都唔明。真係有咁多人係潛伏期?那是否也有不少人驗的時候是陽性?

多謝各位(emoji)我囡係last minute 搵到酒店,機票重新買過都趕到返香港,真係好有走難感覺

lattebagel 發表於 21-6-29 23:47
多謝各位(emoji)我囡係last minute 搵到酒店,機票重新買過都趕到返香港,真係好有走難感覺
...

安樂晒休息下啦

LiHing 發表於 21-6-29 17:05
但同時亦唔明為何有些人一到步就確診,明明驗好哂先上機,今日又有一個,43歲,唔似係 ...

今日確診男人不是機場檢測確診,是入住了機場富豪酒店的,相信來港前和到港時是未驗出。

是的,剛看到新聞,應該是之前沒驗出來。今天新聞也報道了留學生的苦況,不知有沒有機會能開返關。
‹ 上一主題|下一主題