用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 6月30號洒店房
go

[英國] 6月30號洒店房   [複製鏈接]

各位,政府禁英國飛機回港,我好彩book到機票,但所有洒店都fully booked,請問你哋如果有機會空番間房,麻煩告知一聲,因為我小朋友guardian家人健康問題,已先行回港,而家學校closed,都唔知點算,非常感激,希望大看都順順利利回港
   3    0    0    0

SinCnai 發表於 21-6-28 22:30
各位,政府禁英國飛機回港,我好彩book到機票,但所有洒店都fully booked,請問你哋如果有機會空番間房,麻煩告 ...

看看能否搵好心JM share一間房

wwtsy 發表於 21-6-28 22:42
都可以,但佢d同學全站都book唔到房!同埋我記得要同一班機先得

wwtsy 發表於 21-6-28 22:42

都係好主意喎!咁樓主可唔可以講吓你小朋友坐邊班機呢?

回覆 sodama 的帖子

我而家booked咗經多哈返來

SinCnai 發表於 21-6-28 22:30
各位,政府禁英國飛機回港,我好彩book到機票,但所有洒店都fully booked,請問你哋如果有機會空番間房,麻煩告 ...

我建議你致電 “港人在外地求助熱線 1868”,看看入境署有什麼可以協助,如果有很多滯留在英國的小朋友,政府有可能包機接回哩!

chuyuencheung 發表於 21-6-29 06:24
我建議你致電 “港人在外地求助熱線 1868”,看看入境署有什麼可以協助,如果有很多滯留在英國的小朋友, ...
我都好希望有包機,但政府都明知而家返來既都係留學生都停航,就係唔想佢地返來,相信包機機會微

回覆 chuyuencheung 的帖子

好,會試下,唔該你!!

回覆樓主:

唔好有期望,無民航機才會考慮包機。新聞剛報英國確診過2萬,7月中會如期解封

幸福花海 發表於 21-6-29 06:54
我都好希望有包機,但政府都明知而家返來既都係留學生都停航,就係唔想佢地返來,相信包機機會微 ...

打咗1868入境事務處,不過喺呢件事上面,佢哋幫唔到 同埋 控制唔到,因為係衛生署嘅執行,建議我盡快打去衛生署求助。電話2125 1122,2125 1111,我會打電話去求助。如果有乜嘢特別消息或者得到衞生署協助,我會第一時間上嚟報料。

我女得15歲,一個人,如果轉機去其他國家再轉返香港太複雜,當中有一定風險。所以如果冇辦法返香港的情況之下,最後我會向學校求助。

回覆 lumfamily 的帖子

will call the hotline today. Many thanks.

lumfamily 發表於 21-6-29 08:02
打咗1868入境事務處,不過喺呢件事上面,佢哋幫唔到 同埋 控制唔到,因為係衛生署嘅執行,建議我盡快打去 ...

我同你一樣處境,打哂34間酒店都冇位,呀女15歲,真係唔放心21+21

打咗1868入境事務處,不過喺呢件事上面,佢哋幫唔到 同埋 控制唔到,因為係衛生署嘅執行,建議我盡快打去 ...
英國監護人不可以安排host family 嗎?我的小朋友年紀更細也回不來了,但我覺得有包機的機會很低。

ema 發表於 21-6-29 08:32
英國監護人不可以安排host family 嗎?我的小朋友年紀更細也回不來了,但我覺得有包機的機會很低。
...

我女好想返屋企,我哋已經足十個月無見,我都好掛住佢。

我都打咗1868, 雖然而家無安排,但多啲人求助希望反映比政府知的確有好大因難。相信打衛生署熱線都一樣,先前兩次有事求助,都無人跟進

ema 發表於 21-6-29 08:32
...
有host family肯收留兩個月嗎?我guardian 找不到

回覆樓主:

未找到酒店的,盡量快call政府求助,如果政府即刻搵到多一間酒店,會解決到部分學生的困難。

poonseelai 發表於 21-6-29 07:30
唔好有期望,無民航機才會考慮包機。新聞剛報英國確診過2萬,7月中會如期解封
...

無錯。融斷就係唔想有確診者回港情況下,做咗檢測仍然有確診者回港,於是直接唔俾人回港。咁又點可能包機接人回港呢?見到Johnson 話如期解封,更加覺得無望。

SIYip 發表於 21-6-29 08:43
無錯。融斷就係唔想有確診者回港情況下,做咗檢測仍然有確診者回港,於是直接唔俾人回港。咁又點可能包機 ...
但問題喺政府剛剛才轉檢測規定,都未如實執行,情況可能不同,都未正式檢視,就突然改變政策,實在難接受囉~因為7月頭喺暑假入境高峰,大家剛剛才放暑假,有無想想家長應如何安排? 每日咁多班機都只得幾個有事,但印尼得幾班都咁多有事咁多日才溶斷,計百分比才合理囉,可見香港政府政策混亂,實在好令人氣憤

TTEE1819 發表於 21-6-29 08:41
未找到酒店的,盡量快call政府求助,如果政府即刻搵到多一間酒店,會解決到部分學生的困難。
...

我能做的,一定做,大家都係留學生家長,大家明白大家困難。我已在FB出post, 讓多點聲音發出去,希望多點人睇到,多點人關注,政府快點出手。
‹ 上一主題|下一主題