用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 spb (華富)Vs St joe(wan chai )
樓主: loveyeungyeung
go

spb (華富)Vs St joe(wan chai )   [複製鏈接]

SPB,學校行緊上坡,只會愈來愈強,放棄驚你後悔!操下細佬考小好過,有哥哥已經易左

rpinter 發表於 21-6-27 20:09
如果讀st joe都有顧慮上唔到中學,咁我覺得SPB的校內競爭會比st joe更烈,st joe大部分派位入,SPB的學生全 ...

同意

cantona2001 發表於 21-6-27 15:57
有幼稚園同學讀緊spb, 我地keep住有聯絡同攞spb功課試卷參考,讀spb應該比st joe辛苦都幾多,呢點要考慮下 ...

SPC功課試卷好深?

loveyeungyeung 發表於 21-6-27 16:07
謝謝大家意見好有用 ! 6年後煩哥哥中學 定3年後煩弟弟小學? 係咪呈分試壓力會大過考小?  只係擔心如果到 ...
老實講,如果哥哥讀St Joe小學日後上唔番中學部,相信佢係SPCPS都要留班先有機會上到中學部。
SPCPS要上中學部,係要主科全部C或以上,唔係pass咁低要求。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

樓主不如諗下接唔接受到細佬第日SPB唔收和不幸只係考到二線直私同埋大抽獎唔知碌咗去邊。
如果接受到,可以繼續諗呢個問題。接受唔到嘅話,答案應該只得一個。

想當年同樣情況,雖然無細佬因素,但諗都無諗就放咗SPB。

monodad 發表於 21-6-28 16:54
想當年同樣情況,雖然無細佬因素,但諗都無諗就放咗SPB。

點解? 當時中學都應該band 1A?

回覆 rpinter 的帖子

非常認同SPB 家長發功嘅程度一定比st Joe 強,壓力不是升不升到中學,而係稍一不慎好容易考到全班尾段(但其實仲好叻)st Joe 津校,實力比較懸殊,壓力相對細!
而且細佬穩入,睇唔到原因唔揀 St Joe

Awyleung 發表於 21-6-28 17:03
回覆 rpinter 的帖子

非常認同SPB 家長發功嘅程度一定比st Joe 強,壓力不是升不升到中學,而係稍一不慎好 ...
原因咪就係想「搞嚟搞」同「攞嚟煩」

間中學係B1A代唔代表令公子係B1A? 我諗唔明差不多成績又升差不多嘅大學,點解我要俾12年錢去讀。況且經過呢兩年,我更加慶幸我㨂咗間唔駛錢讀嘅英文小學,基本上只要唔係B3生都可以直升SJC,而且學校舊年已加入Eng Lit課程,嚟緊仲要有免費Spanish 同 German 學,呢D小學真係唔知邊度搵。

https://hd.stheadline.com/live/2021/509/-頭條開LIVE--教育CEO系列-獨家專訪著名傳統小學校長

有興趣睇下參考

monodad 發表於 21-6-28 17:08
間中學係B1A代唔代表令公子係B1A? 我諗唔明差不多成績又升差不多大家嘅學校,點解我要俾12年錢去讀。況且經 ...
唔好再講咁多啦,搞到呢間學校愈來愈受歡迎,咁有心人就更加難入讀。

回覆 PTL_L 的帖子

可能直資、私校呢D光譜仍然好耀眼。

monodad 發表於 21-6-28 17:30
回覆 PTL_L 的帖子

可能直資、私校呢D光譜仍然好耀眼。
咁都要睇下vs既對手。

可以考慮課程深淺,spb深,st.jo p.1-p.3 淺;可能係st.jo要自己打下底升高小;但課外活動在讀家長讚st.jo認真及可以訓練男孩子認真堅毅精神,我諗這方面st.jo都是其一可取之處

monodad 發表於 21-6-28 17:08
間中學係B1A代唔代表令公子係B1A? 我諗唔明差不多成績又升差不多嘅大學,點解我要俾12年錢去讀。況且經過呢 ...

係!重有sex education. 真係好好

Lsm948 發表於 21-6-28 07:25
SPC功課試卷好深?
功課/習作量多d,試卷深小小,對比上又可以話讀St Jo可以比輕鬆d

選St Jo!一嚟唔使錢,二嚟小、中學同SPB級數差唔多,加上有細佬跟尾,點睇都係St Jo唔會輸。

回覆樓主:

有家長會認為SPB級數會高少少,但我覺得係細佬呢個factor以經可以cover到呢少少仲有剩。
‹ 上一主題|下一主題