用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 spb (華富)Vs St joe(wan chai )
go

spb (華富)Vs St joe(wan chai )   [複製鏈接]

有弟弟跟尾
大家會點揀?

12    0    0    0

loveyeungyeung 發表於 21-6-26 00:18
有弟弟跟尾
大家會點揀?

不如你講吓,有咩嘢考慮點令你咁爭扎?

因為我覺得呢條題目同一加一等於咩程度差不多。

lambeanmama 發表於 21-6-26 00:23
不如你講吓,有咩嘢考慮點令你咁爭扎?

因為我覺得呢條題目同一加一等於咩程度差不多。

Spb 幾乎直升中學 中學又好又有IAL
St joe就益弟弟 家長唔洗玩多次考小(emoji)但好似得一半入得返書院

一定St joe

loveyeungyeung 發表於 21-6-26 00:25
Spb 幾乎直升中學 中學又好又有IAL
St joe就益弟弟 家長唔洗玩多次考小(emoji)但好似得一半入得返書院
...

世上沒有完美的選擇;做人一定要學識取捨。兩間也是一等一好好的傳統男校。兩間讀書也要努力。兩間學校的男生也多是讀得又玩得。其實要考慮的只是:
1. 宗教
2.弟弟

讀兩間都要俾心機讀書的。即使學校話直升,但難道你可以hea讀?hea讀勉強升上中學部又頂得住嗎?

SPB 不一定收弟弟(雖然已很關顧);但st jo 一定收。為了弟弟放spb 讀st jo 也絕不失禮。

St jo 出了結果喇?恭喜你有開心的煩惱

兩間都咁好
我會比仔仔揀一下(list 晒所有facts去傾)

但家長就一定為弟弟考慮
所以應該唔洗揀

一定係st Joseph

St jo 得一半入,spb 直升。
如果細佬都係叻仔,我比較傾向會簡spb ,煩小個先。再努力攪細佬,好過兩個一齊st jo, 兩個都要打低一半人 上中學 要日日戰鬥格⋯

kc33 發表於 21-6-26 23:44
如果細佬都係叻仔,我比較傾向會簡spb ,煩小個先。再努力攪細佬,好過兩個一 ...

認同。考小易過考中。SPB DSE 成績其實好勁

kc33 發表於 21-6-26 23:44
如果細佬都係叻仔,我比較傾向會簡spb ,煩小個先。再努力攪細佬,好過兩個一 ...
St Joe直屬位99個,點止收一半?
又咁講,係st joe上唔番中學部唔係B2就係B3,如果得咁既水平,係SPCPS就算俾你升到上中一都唔會讀得掂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-27 10:38
St Joe直屬位99個,點止收一半?
又咁講,係st joe上唔番中學部唔係B2就係B3,如果得咁既水平,係SPCPS就算 ...

可能心態問題,直升個壓力同爭做頭幾十個壓力都唔同既。如果條龍仲要咁靚 真係寧願努力攪個細

樓主幸福煩惱好多人都想要,真心係叻仔黎 擺多些小心機係細佬 有哥哥係學校 %比人大d既

有弟弟跟,一定 St Joe。無懸念。

kc33 發表於 21-6-27 11:41
可能心態問題,直升個壓力同爭做頭幾十個壓力都唔同既。如果條龍仲要咁靚 真係寧願努力攪個細

樓主幸福煩 ...

“擺多些小心機係細佬”,咁,同係SJPS有乜分別?,SJPS仲係入梗添,仲使乜比人大D?~~~

loveyeungyeung 發表於 21-6-26 00:18
有弟弟跟尾
大家會點揀?
有幼稚園同學讀緊spb, 我地keep住有聯絡同攞spb功課試卷參考,讀spb應該比st joe辛苦都幾多,呢點要考慮下

謝謝大家意見好有用 ! 6年後煩哥哥中學 定3年後煩弟弟小學? 係咪呈分試壓力會大過考小?  只係擔心如果到時哥哥入唔返st joe 書院,又好似對哥哥唔住咁

loveyeungyeung 發表於 21-6-27 16:07
謝謝大家意見好有用 ! 6年後煩哥哥中學 定3年後煩弟弟小學? 係咪呈分試壓力會大過考小?  只係擔心如果到 ...

以前有用家分享過,似乎,SPC亦唔係保證一定可以直升的~~~

作為一個過來人嘅感覺,坊間太跨大呈分試嘅威力,尤其是包括埋讀直屬,直屬有自己中學下氣氛係有啲唔同。當然,6年中你係要関心下小朋友成績,進度和位置,不論讀甚麼類型學校,這亦係應該正常動作吧~~~

有弟弟跟尾
大家會點揀?

你呢個case,我諗唔到有咩理由要搵苦嚟辛?搵錢嚟浪費?揀st Joseph,唔知你係抽入所以覺唔矜貴定係叩門入,如果叩門就知道,機會係幾難得?仲要煩少個細佬

angelanala    發表於 21-6-27 19:40

點解樓主唔諗吓入st jo前同往後點樣栽培好啲小朋友,而一味打定輸數佢一定升唔到Sjc?

如果讀st joe都有顧慮上唔到中學,咁我覺得SPB的校內競爭會比st joe更烈,st joe大部分派位入,SPB的學生全部揀過入,我相信90%以上的家長係會發功,發功比率會比st joe更高。

若果有家長偏好用中學成績去衡量兩間小學嘅學術水平,似乎並不太適合,中學階段似乎SPC可收外來生人數係比SJC多嘅~~~
‹ 上一主題|下一主題