用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉學手續
go

轉學手續 [複製鏈接]

問下大家意見:小朋友已收到插班錄取通知,新學校通知7月中辦入學手續。請問系等辦妥手續再通知原校定宜家就講咗先呢?
等7月講啱啱好放暑假系咪對小朋友來講影響細D?

7    0    0    0

我都想知手續係點做?希望有過來人分享下,謝謝。

如果叩門就會先由舊校拎返註冊証再去註冊新校,我都想知如果插班出左offer又take埋,有冇規定要幾時通知舊校要退學? 有冇文件要拎同交返比新校?

我會註冊完成後,同一日通知原校。如果時間okay, 退學時間當學期結束果日。小朋友也多些時間和老師,同學farewell.  

通常要交正式書面退學信,或者填表格。

我知有朋友過去外國讀書,學校話可以幫佢保留學位到9月開學。如果萬一唔適應,還可以返原校。如果適應的好,9月再當係正式退學。

幾年前幫阿女轉校,我係先註冊新校,之後自己寫退學信去舊校辦退學手續,要係舊校校務處填表格。

suly 發表於 21-6-24 15:33
幾年前幫阿女轉校,我係先註冊新校,之後自己寫退學信去舊校辦退學手續,要係舊校校務處填表格。 ...

請問插班註冊新校 (津校) 通常 是有乜要準備?因不是小一叩門(冇註冊證),是否出世紙就得?

回覆 Leanne123 的帖子

新校通知註冊時會講明要帶乜嘢(出世紙、相片等)

Leanne123 發表於 21-6-24 15:52
請問插班註冊新校 (津校) 通常 是有乜要準備?因不是小一叩門(冇註冊證),是否出世紙就得?
...

學校會通知,基本上都無咩要帶,同時會派書單、校服公司資料,建議帶folder。小女數年前先後有唔同學校收為插班生,有一學校安排如上,另一學校要帶埋cheque book交書簿費之類,所以唔好心急,等新學校指示。

linmia 發表於 21-6-23 23:44
問下大家意見:小朋友已收到插班錄取通知,新學校通知7月中辦入學手續。請問系等辦妥手續再通知原校定宜家 ...

我當時同舊校老師關係尚算良好,所以轉校時有問老師意見,舊校老師都贊成轉校,由於小朋友要離開一地方再適應,故我會想有個完結模式。當年做法,先註冊新校,再寫退學信俾舊校校長,再準備西餅到舊校感謝老師教導加填寫退學表格,留意舊校會要寫轉去邊?開心嚟,開心去。我哋都要咁教小朋友,呢個世界冇永遠既敵人。
另一方面,送紀念品給全班同學及最愛既老師,等小朋友有個好回憶,從而心態上準備好啲插入新校。其實,未必間間學校既老師都心胸狹窄,小氣,又唔係第一年有學生退學。

linmia 發表於 21-6-23 23:44
問下大家意見:小朋友已收到插班錄取通知,新學校通知7月中辦入學手續。請問系等辦妥手續再通知原校定宜家 ...
老實講,每年的學生只係老師身邊其中一個過客咋,除非你同小朋友做左啲好衰又突出既事,否則,根本唔會上心。

PTL_L 發表於 21-6-24 16:21
我當時同舊校老師關係尚算良好,所以轉校時有問老師意見,舊校老師都贊成轉校,由於小朋友要離開一地方再 ...

我哋之前校長會見埋要轉校的小朋友,祈禱, 祝福,勉勵一番,好感動。

b3410 發表於 21-6-24 17:17
我哋之前校長會見埋要轉校的小朋友,勉勵一番,好感動。
係㗎,所以唔好以小人之心 度君子之腹,我相信做得教育既,都對教育有熱誠,只差多少

PTL_L 發表於 21-6-24 16:23
老實講,每年的學生只係老師身邊其中一個過客咋,除非你同小朋友做左啲好衰又突出既事,否則,根本唔會上心 ...

想問需要攞返舊校嘅小一時嘅入學註冊証比新校嗎?小朋友將插P3 謝謝你

mamaaddoiloil 發表於 21-6-24 17:20
想問需要攞返舊校嘅小一時嘅入學註冊証比新校嗎?小朋友將插P3 謝謝你
不需要。

PTL_L 發表於 21-6-24 17:23
不需要。

謝謝你

回覆樓主:

亦可以問下舊校需唔需要將校服/校書捐出。
唔駛再用小一註冊證架啦:)

suly 發表於 21-6-24 15:33
幾年前幫阿女轉校,我係先註冊新校,之後自己寫退學信去舊校辦退學手續,要係舊校校務處填表格。 ...
請問轉校理由點寫比較好呢?原校都唔錯,新校勝在有中學backup

回覆 linmia 的帖子

我當年喺新校註冊咗,第二日去舊校退學
我只係寫因私人原因未能繼續於 貴校就讀

回覆 linmia 的帖子

我都係寫私人原因

linmia 發表於 21-6-24 23:59
請問轉校理由點寫比較好呢?原校都唔錯,新校勝在有中學backup
我諗學校想要的原因大概是統計學生去向,例如本地轉學,轉往國際學校,海外升學,移民等等。唔需要具體原因。
‹ 上一主題|下一主題