用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果溶斷機制再停航
樓主: yuyueng
go

[英國] 如果溶斷機制再停航 [複製鏈接]

yuyueng 發表於 21-6-22 16:06
今日嘉魯達就就岩岩多6個所以被禁飛14日,其實佢20號仲有飛緊,7月5號又可以飛番,D人系咪可以轉國泰呢?即 ...
Jakarta to HK 國泰都禁到6月25日,6月26日又可以飛返喇.真係睇佢禁地區定係航空公司.你咁講都岩架,如果唔好彩禁左英航,咪轉晒去CX, VS, 再唔係轉機.除非禁晒成個英國啦.希望啲人認真做檢測啦.被影響既人同經濟都會好大問題.酒店突然大量取消...

之前整個五月,個個學生都把關得好好,無輸入確診個案,我孩子才可以順利回港。現在我都希望所有即將回港嘅學生都能盡自己責任,有身體不適或檢測有問題,都唔好用其他不誠實方法以獲取上機回港。每一宗確診個案都會影響到日後回港嘅學生及家長。己所不欲勿施於人,希望每一位學生能盡責,讓大家都能順利回港與家人團聚

cfs 發表於 21-6-22 16:28
Jakarta to HK 國泰都禁到6月25日,6月26日又可以飛返喇.真係睇佢禁地區定係航空公司.你咁講都岩架,如果唔好 ...

希望要禁都只系禁航班,起碼仲有得,酒店局限左返黎,如果一取消跟本Book唔返酒店,比你開番都揾唔到酒店返。

一家三口 發表於 21-6-22 15:51
我一聽到話7單,嚇死左,幸好唔係英國咋

我都嚇死,好彩冇事。呢一年好辛苦

yuyueng 發表於 21-6-22 16:51
希望要禁都只系禁航班,起碼仲有得郁,酒店局限左返黎,如果一取消跟本Book唔返酒店,比你開番都揾唔到酒店 ...

對!這些問題正苦完全諗唔到!就檢疫酒店的房間數量反映到正苦的預算完全錯誤,太保守及完全無預計會有突發情況!有関正苦官員真係炒得!難道他們當中無子女在英留學?

剛剛見到政府公佈,印尼由25/6零時起轉A1禁止飛香港,可以睇吓下面資訊,咁嘅情況之下先熔斷

在地區性航班「熔斷機制」下,從同一地區抵港的所有民航客機,不論任何航空公司,如在七天內共有五名或以上乘客經抵港時的檢測確診並帶有N501Y變異病毒株或相關病毒變種,或在七天內共有十名或以上乘客經任何檢測(包括檢疫期間的檢測)確診並帶有N501Y變異病毒株或相關病毒變種,政府會引用《預防及控制疾病(規管跨境交通工具及到港者)規例》(第599H章)禁止所有從該地區來港的民航客機着陸香港,並將相關地區列為第599H章下的極高風險A1組指明地區,限制曾逗留於該地區超過兩小時的人士登上任何來港的民航客機,以阻止相關地區人士經轉機到港。

cfs 發表於 21-6-23 20:14
剛剛見到政府公佈,印尼由25/6零時起轉A1禁止飛香港,可以睇吓下面資訊,咁嘅情況之下先熔斷
咁就應該啦,Delta變種仲厲害過英國變種。睇新聞話印度隻Delta再變左一種更快傳染的品種
‹ 上一主題|下一主題