用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果溶斷機制再停航
go

[英國] 如果溶斷機制再停航 [複製鏈接]

如果溶斷機制再停航,係咪停14日後再開番?另外又係咪其實可以用轉機方法返香港?例如坐EK經廸拜回港等等,較啱原本抵港同一天,隔離酒店可以照舊。
   1    0    0    0

yuyueng 發表於 21-6-21 21:21
如果溶斷機制再停航,係咪停14日後再開番?另外又係咪其實可以用轉機方法返香港?例如坐EK經廸拜回港等等, ...

https://www.info.gov.hk/gia/general/202104/29/P2021042900912.htm

應該唔得,會將該地區列為高風險,曾逗留該區兩小時以上人士都禁止入境

如果溶斷機制再停航,係咪停14日後再開番?另外又係咪其實可以用轉機方法返香港?例如坐EK經廸拜回港等等, ...

過去兩週由英國來港已錄得4宗L452R 個案。

不是這個變種N501Y, 溶斷機制好似是針對N501Y 。
「不論任何航空公司,如在七天內共有五名或以上乘客經抵港時的檢測確診並帶有N501Y變種病毒株,政府將引用第599H章禁止所有從該地區來港的民航客機着陸香港14天,同時亦會將相關地區列為第599H章下的極高風險地區,禁止曾逗留於該地區超過兩小時的人士登上任何來港的民航客機,為期14天,以避免相關地區人士經轉機到港。」

katrinafu 發表於 21-6-21 22:42

原來咁,即係唔可以考慮轉機,又無酒店可以提早二日走,回家路真係太困難。

katrinafu 發表於 21-6-21 22:42

是否英國呢隻變種唔會溶斷嗎?係就好啦

都可以咁講,睇佢點熔法啦,好似印尼而家咁,佢禁Garuda Indonesia Jakarta 飛香港14日,岩岩再加14日至7月4日, 期間啲人轉晒坐國泰Jakarta 飛香港,結果國泰又被禁14日至6月25日,呢個期間啲人轉用Surabaya機場飛香港.政府唔係禁晒成個國家就有路可以走.

cfs 發表於 21-6-22 11:44
都可以咁講,睇佢點熔法啦,好似印尼而家咁,佢禁Garuda Indonesia Jakarta 飛香港14日,岩岩再加14日至7月4日, ...

"該地區" 不等同整個國家?
耶加達有事就只禁耶加達來港班機,泗水可以照嚟,請問係咪咁意思?

etoile 發表於 21-6-22 12:32
"該地區" 不等同整個國家?
耶加達有事就只禁耶加達來港班機,泗水可以照嚟,請問係咪咁意思?
...
熔斷佢有2款架,有分航空公司同國家, 我無再睇點分喇. 不過而家印尼就係只禁Garuda Indonesia Jakarta to HK , 之後幾日再禁國泰航空公司 Jakarta to HK, 而Surabaya to HK仲有飛緊, 新加坡航空都飛緊.

cfs 發表於 21-6-22 12:46
熔斷佢有2款架,有分航空公司同國家, 我無再睇點分喇. 不過而家印尼就係只禁Garuda Indonesia Jakarta to HK ...

原來係咁,唔怪得仲有印尼輸入個案啦!

熔斷佢有2款架,有分航空公司同國家, 我無再睇點分喇. 不過而家印尼就係只禁Garuda Indonesia Jakarta to HK ...

今天7單,6單印尼
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-6-22 14:46
今天7單,6單印尼

駛唔駛咁多呀

一家三口 發表於 21-6-22 14:46
今天7單,6單印尼

無來自英國,暫時放心。

TTEE1819 發表於 21-6-22 15:49
無來自英國,暫時放心。

我一聽到話7單,嚇死左,幸好唔係英國咋
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-6-22 15:51

我都擔心呀,朋友們的幾個仔女在今個星期飛返來,大家一定要平安抵港。

TTEE1819 發表於 21-6-22 15:55
我都擔心呀,朋友們的幾個仔女在今個星期飛返來,大家一定要平安抵港。
...

我細囡都係本星期六 CX 回港,日日都擔心
其實係一家四口子

今日嘉魯達就就岩岩多6個所以被禁飛14日,其實佢20號仲有飛緊,75號又可以飛番,D人系咪可以轉國泰呢?即系如果英航被禁飛是否可以轉VS CX呢?

一家三口 發表於 21-6-22 15:51

我都嚇到成塊臉白左!

我又唔明,印尼咁多單都唔將佢搬去group A1...唔通真係無工人唔得?菲律賓又禁?

yuyueng 發表於 21-6-22 16:06
今日嘉魯達就就岩岩多6個所以被禁飛14日,其實佢20號仲有飛緊,7月5號又可以飛番,D人系咪可以轉國泰呢?即 ...

轉VS和CX, 一定唔得,其他國家我唔知,熔斷機制一早講左,一斷係以地方計,唔係以航空公司來計。

回覆樓主:

近期真係好多英國學生回港,唔知今早的CX和下午的BA有無大問題。

明天有3部直航,VS我睇過有一半人,我估BA和CX的乘客會多好多。希望順利登機又抵港,無確診。
‹ 上一主題|下一主題