用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求德萃鑽石山校真正用家分享
樓主: kikibebe213
go

求德萃鑽石山校真正用家分享 [複製鏈接]

candysugar 發表於 21-6-17 18:27
樓主,我上年玩完考小一遊戲, 我都係喺度 同其他facebook group 煲咗好耐, 我有個小小嘅心得,就係你只 ...

認同,非真正用家,又冇接觸過該校的老師和學生的comments其實唔太有參考價值。

我女在德萃讀過 PN 及 K1 , 學校的生活是很愉快,因為沒有太大壓力,比較多活動教學,女兒在校園裏除了最基本的簡單學習外還有不同的遊戲活動,英語環境也很足夠,但要應接最激烈的升小一入學的直/私考核,學術上就要家長自行再加把勁。
女兒 今年九月升小一,過去 4 年的學習生涯中 PN 的老師是最有愛心和懂得關懷小朋友。
在居住的附近有兩個小朋友同出自九龍塘私幼,課程既深且谷,尤其英文,不約而同這兩位小朋友也不喜歡幼稚園的過多功課,所以小一都選擇了讀德萃小學,他們的家長希望小朋友可以繼續在良好的英語環境中學習及不想太大壓力。所以百貨應百客,各人有各自的喜好。

回覆 ShunCheongBaBa 的帖子

啱!各花入各眼,睇吓小朋友同家長需要!

hkpapa852 發表於 21-6-16 09:44
留意多一點, 呢個辦學團體既學校, 之前初小一直無測考, 表面上係令小朋友無壓力, 實際係令你想幫小朋友插班 ...

申請插班時,懶有教無類,入左佢之後,收夠人就暗地踢人走,仲耍多多留難!依家出新聞話移民潮學生流失靠插班補上,大家好自為之。

hundred100 發表於 21-6-17 17:00
教育界人員有余心余力生養三個或以上的我覺得已經系奇蹟。

教育界?投資界就真!

sasa46 發表於 21-7-21 16:04
教育界?投資界就真!
系,我講錯。算投資界或者投機界多滴。

kikibebe213 發表於 21-6-15 23:30
剛交了留位費,但越睇越多不好的新聞,擔心中伏,阿仔叩了五間,四間衰咗,德萃in完即派offer,其實係咪係 ...

原本派去邊?

ShunCheongBaBa 發表於 21-6-19 16:23
我女在德萃讀過 PN 及 K1 , 學校的生活是很愉快,因為沒有太大壓力,比較多活動教學,女兒在校園裏除了最基 ...
終於有一個真嘅家長分享下,
明明我表姐個女都讀得開心, 我表姐都對德萃幼稚園好滿意,
不過佢黎緊就移民, 所以就唔會再讀上去

WingsumF 發表於 21-8-16 12:46
終於有一個真嘅家長分享下,
明明我表姐個女都讀得開心, 我表姐都對德萃幼稚園好滿意,
不過佢黎緊就移民,  ...
咁你又知唔知呢位用家, 都係唔信學校無俾小朋友升上小學部呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

識人in完德萃冇offer,所以...唔好以為所有野都係老定
都要你個小朋友叻先會有offer架

d新聞好似都幾年前, 我就唔係好理
照同細仔去左interview

德萃而家三間小學, 得一間中學, 本來一條龍, 而家唔包直升啦, 學費又貴, 鑽石山校舍又細又唔方便, 所以冇乜人揀。

但係你冇得揀唯有揀住先囉,教學質素我相信係OK 的。
呢幾年移民潮, 唔鐘意咪下年考插班。

星期六去咗open day, 校長話德萃幼小中都夠位直接升上去

想問下有冇家長知道 中間係咪真係一定夠位架?

回覆 skyfish1213 的帖子

係直升中學一條龍

skyfish1213 發表於 21-9-15 13:19
星期六去咗open day, 校長話德萃幼小中都夠位直接升上去

坦白講, 大部分直資學校都會好照顧自己嘅直系學生 所以都唔使咁擔心啦

skyfish1213 發表於 21-9-15 13:19

而家3間小學, 如果全部揀原校升係唔夠位架, 我上次問過個副校長
你自己都計到數

bkin1025 發表於 21-9-15 21:31
而家3間小學, 如果全部揀原校升係唔夠位架, 我上次問過個副校長
你自己都計到數
...
德萃不嬲個政策係鼓勵學生去唔同學校interview先
之後德萃小學/中學就係back up
interview完再睇下學生想揀邊間黎讀

eliz_z 發表於 21-9-15 16:24
回覆 skyfish1213 的帖子

係直升中學一條龍
有朋友個仔就係因為咁先入德萃,減少d壓力
‹ 上一主題|下一主題