用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求德萃鑽石山校真正用家分享
go

求德萃鑽石山校真正用家分享 [複製鏈接]

剛交了留位費,但越睇越多不好的新聞,擔心中伏,阿仔叩了五間,四間衰咗,德萃in完即派offer,其實係咪係人in都收?
   2    0    0    0

回覆 kikibebe213 的帖子

再扣下先啦⋯⋯音樂椅係咁轉緊!再唔係小一下學期申請插班出返去,呢間野我最近都留意到,無論PN,K定小學都好有伏味。
記住搵到就走喇!唔好比佢啲Marketing宣傳呃左入局呀。

kikibebe213 發表於 21-6-15 23:30
剛交了留位費,但越睇越多不好的新聞,擔心中伏,阿仔叩了五間,四間衰咗,德萃in完即派offer,其實係咪係 ...
留意多一點, 呢個辦學團體既學校, 之前初小一直無測考, 表面上係令小朋友無壓力, 實際係令你想幫小朋友插班走都難
正常官津小學, 插班要求係先睇過去一至兩年既成績表, 成績理想先可以考筆試, 筆試OK先有得面試

如果無學校成績表, 即係插班第一關都未必過到

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

而家繼續努力叩門,希望是但一間津校會收

我都交左留位費,德萃小朋友應該讀得好開心,如果afford 到讀埋中學其實都幾好,但我有兩個,有小小擔心中學後既學費同怕小朋友轉校唔適應。

呢個辦學機構的marketing 真係冇得頂,但想小朋友學術上有所提升就不要抱太大期望,因為返學實在太 happy , 小一每日都係得一樣功課。

heamom 發表於 21-6-16 16:49
我都交左留位費,德萃小朋友應該讀得好開心,如果afford 到讀埋中學其實都幾好,但我有兩個,有小小擔心中 ...

兩個好重皮喎, 我睇番呢度啲朋友畀嘅意見之後我開始擔心讀完一年小一 轉唔返出津校, 始終學費都真係唔平,如果一路讀埋上中學嗰條數都幾襟計

harulfung318 發表於 21-6-16 09:40
回覆 kikibebe213 的帖子

再扣下先啦⋯⋯音樂椅係咁轉緊!再唔係小一下學期申請插班出返去,呢間野我最近 ...

我都希望叩門成功, 多謝你嘅意見

hkpapa852 發表於 21-6-16 09:44
留意多一點, 呢個辦學團體既學校, 之前初小一直無測考, 表面上係令小朋友無壓力, 實際係令你想幫小朋友插班 ...

多謝你嘅意見同分析

ShunCheongBaBa 發表於 21-6-16 22:19
呢個辦學機構的marketing 真係冇得頂,但想小朋友學術上有所提升就不要抱太大期望,因為返學實在太 happy , ...

其實我本身冇乜留意呢間學校,因為之前有睇過佢嘅學費覺得太貴,但係到派位派得咁差,叩門又未有回音嘅時候就連呢間都要去試 ,不過收咗之後我再了解返呢間學校嘅資料其實都發現好多負面嘢, 所以要上嚟集思廣益一下

我平時見fb都好多廣告,辨學校要落廣告...

kikibebe213 發表於 21-6-16 23:03
其實我本身冇乜留意呢間學校,因為之前有睇過佢嘅學費覺得太貴,但係到派位派得咁差,叩門又未有回音嘅時 ...

繼續努力叩門,整個暑假的音樂椅仍在轉動,升小一的過程是漫長,大人是要給十二分的努力(emoji)才能帶領小朋友得到最後的成果,祝你們早日叩到心儀的小學。

回覆樓主:

一年2次考試,上下學期各一次,有單元評估、小測

有成績表,今年份成績表好詳盡,有6頁紙,包括學術成績(以Grade表示)、中、英、數3科表現、全人發展報告、其他學習經歷報告

我仔小一時平均2、3樣功課,依家小三平均3、4樣,唔算好多,但又未至於日日一樣功課咁happy

其實,EK這裡大部份都是非用家意見,而家長一有比較正面的回應會立即被說成打手、教職員扮家長,所以好少家長會在這裡分享

之前淨係覺得係普通私校/學店一間, 但呢排睇完蘋果專訪, 辦學可以辦到生7個又住獨立屋又剩, 就覺得交學費好似助養緊佢啲細路咁

回覆 Heen2012 的帖子

啱,同埋只係講D正面野,就會比人講說話聽下,唉~

Dybala 發表於 21-6-17 16:24
之前淨係覺得係普通私校/學店一間, 但呢排睇完蘋果專訪, 辦學可以辦到生7個又住獨立屋又剩, 就覺得交學費好 ...
教育界人員有余心余力生養三個或以上的我覺得已經系奇蹟。

剛交了留位費,但越睇越多不好的新聞,擔心中伏,阿仔叩了五間,四間衰咗,德萃in完即派offer,其實係咪係 ...

樓主,我上年玩完考小一遊戲, 我都係喺度 同其他facebook group 煲咗好耐, 我有個小小嘅心得,就係你只要去睇真正用家嘅comment,其他非用家嘅comment你可以唔需要理會, 你睇下生7個仔同住獨立屋都可以係一個comment嘅話,你就知道幾多人對呢間學校有偏見, 我去百佳買嘢唔會覺得自己養緊誠哥d孫     
只有真正用家嘅comment先有參考價值, 只要你過濾曬晒你就知道自己真正睇到嘅comment係乜嘢

講返呢間學校,其實我都有佢嘅offer,不過之後我有其他更好嘅offer, 所以已經退咗學, 我喺呢間學校嘅offer group入面同埋其他家長好努力搵真正用家嘅comment, 例如問朋友, 有在讀嘅家長好好人, 佢直情send voice message畀我哋同我哋講真實嘅情況, 你不妨可以加入下呢啲group問下其他人嘅意見

唔係。
我女同朋友嘅仔都有in ,無offer

Still got their advertising leaflet yesterday,I think they are still looking for students….

kikibebe213 發表於 21-6-16 23:03
其實我本身冇乜留意呢間學校,因為之前有睇過佢嘅學費覺得太貴,但係到派位派得咁差,叩門又未有回音嘅時 ...

我仔有讀過德萃,都有接觸過佢的小學學生,大部份小學生英文非常流利。

不過如果你手上無其他offer,派位亦派得差,點都要攞到一個offer在手再去等其他的叩門結果。

‹ 上一主題|下一主題