用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中叩門流程一問
樓主: lumixgh1g1
go

升中叩門流程一問 [複製鏈接]

叩門交表時係咪一定要有正本核對架?咁樣好難分工合作爸爸媽咪無得分開交表?

nancy916 發表於 21-6-16 21:36
有啲直資會即收表,即筆試,例如小瀝源培基同九龍塘香島,津貼及官校多數收表後再call面試,有啲直資要提 ...

基崇 中一額滿不再接受申請

https://www.ttca.edu.hk/s1-admission

Due to a lack of vacancies, we regret that we no longer accept S.1 admission application for the 2021 – 22 school year.
Thank you for your attention.

由於學額已滿,本校不再接受 2021 - 22 學年中一入學之申請,敬希垂注。

JojoDad 發表於 21-6-18 13:42
舊年個女九真早上交表,下午叩門試;隔離香島仲即交即考。所以我都係放榜前兩周打電話問定哂D學校,downlo ...

想問下,九真叩門成功嗎?
大概有幾多個叩門位

jincaiyan 發表於 21-7-2 10:01
想問下,九真叩門成功嗎?
大概有幾多個叩門位
無人知,但當天都有六七十人考。

SLHongkonger 發表於 21-6-26 07:36
君子協定即 不接受同區學生的叩門

怎樣知道學校有沒有君子協定?

janet.k 發表於 21-7-1 17:35
叩門交表時係咪一定要有正本核對架?咁樣好難分工合作爸爸媽咪無得分開交表?
...

我都想問。

通常要怎樣分工?

little_kid 發表於 21-7-4 04:28
怎樣知道學校有沒有君子協定?

打電話問學校就知有冇得同區學生叩門

2009kid 發表於 21-7-4 07:08
打電話問學校就知有冇得同區學生叩門

明白,唔該哂!

lumixgh1g1 發表於 21-6-15 17:29
想問touch wood如果中一派位後要叩門,一日係咪最多只可以叩一至兩間?我見唔少學校只係6/7當日早上接受叩 ...

前輩好有用的派位當日安排及叩門資料https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3440050

分享去年部份九龍BAND2學校叩門資料,希望幫到大家
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2793895

..... 穿校服証件相一打,(每間學校都需要一至兩張)一打好快用晒.

.....特別注意既係,差不多每間學校都會問點解會選擇佢地間中學,最好一早對自己心儀學校搜集資料,家長同學生都要有d認識,我自覺e度做得吾好,吾係就吾駛叩得咁辛苦.

面試禮貌同淡定最重要,我都覺得自己e方面都做得吾好,特別係小朋友,如果好似我仔情況,在沒有心理準備下派得吾好,好難做到禮貌同淡定.

重溫被冰封的津校放榜大抽獎當日行程帖:
叩門係幾時開始? 2014年 7月8日當天(去年2017年7月11日)(即是今年2018年7月10日)https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2785763

…放榜前兩三日要睇定叩門資料,如學校網站冇資料,打電話去想叩嘅學校問咗叩門須知先,如要叩門,有d中學一放榜就要去有關學校填表,叩門時間可能只係得幾個鐘(上年安柱就係咁),亦有一d中學會有兩三日昨間比你去做…

…我仔學校講座已講,學生8點回校睇放榜,9點就散水,同時間就最好到中學!最好兵分兩路,其中一位家長(準備好文件),去定中學stand by等接order,快一步走下一站….

…請帶備私家車、毛巾、水

…一個家長排定隊,另一個家長陪仔女返學

.....舊年早一晚已經知道派得唔好,所以預先book 左架van仔係小學門口等,編好埋叩門学校路線圖,自己就印好晒4,5,6年班的成績表及獎狀,分好左幾份,等一放榜,再加埋校長推薦信就立即上車出發!一個上午跑了4間,仲有一間肯立即面試,其餘的就會在第二天才面試。因自己假期有限,仲cancel左當天下午的假期,留給第二天早上的面試,真係趕到冇朋友呀!

分享叩門成功經驗: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2373565&extra=page%3D1&page=3

#42 jimami

.... 叩門成功經驗的小小分享:
(1)放榜前參考各大媒体公佈百分比,大概知道自己小孩的機會率。即刻決定係咪要做好準備。

(2)叩門Form、文件、相片、要C0PY嘅準備好晒佢。

(3)自己有車嘅加好晒油,嗰D防晒防熱用具一件都咪漏。(去年叩門嗰陣,天氣已經熱到冒煙),準備好路線圖。

(4)之前嗰晚同小朋友對選擇叩門的學校要有共識。亦要明白叩門時要面對嘅面試及筆試係一關一關咁過。

(5)凖備好筆、水、香口膠、麵包(注意以清淡為主,千祈唔好有芝士、蒜茸等配料)、抹汗毛巾

(6)放榜出嚟

(a)派到啱心水嘅,帶同(5)用品到郊外野餐。

(b)派到唔啱心水嘅,唔好浪費時間喊同埋抱怨。首先去自己最覺得有機會而又係即刻面試嗰D學校,如果只係交Form嘅就遲一步再去。

(7)到達叩門嘅學校,陪住小朋友作戰吧!
      以去年經驗,一間學校叩門的整個流程大約2.5~3小時(當然部份中途已出局就較快),

(a)中途出局:唔好太介懷,其實有時都唔知去到邊part先係final。去年犬兒在其中一間學校叩門時,已經完成面試(老師)+中、英、數筆試+面試(普通話)+面試(英文)+面試(副校長)。佢做晒後出嚟都唔知結果係點?見走廊D人話咁樣即係可能去到副校長嗰關表現未夠好。咁咪以為冇喇!我兒仲同我講“真唔抵,都過咗咁多關,臨尾先至失手!”點知第二日收倒好消息。

(b)筆試+面試:毎次完成筆試or面試,可能即刻又轉其它課室,我會儘量同佢有眼神接觸,輕輕點頭鼓勵佢。可以嘅話俾水佢飲,但絕對唔問佢識唔識,雖然我好想問。

(c)考完:我同佢講:「你真係好叻!可以一關一關咁過。無論結果係點?我以你為榮。」我唔想佢沉淪係放榜時嘅低氣壓,倒不如提起佢嘅挑戰心。

(d)等結果:手機隨時通嘅!咪以為朝九晚五才會有電話,我嘅好消息係喺傍晚收倒架!
暫時寫到E度,祝大家嘅心肝寶貝都入到心儀嘅學校。

vincher #45
叩門之前一晚:

1.我上網download 申請表及填表!(因太忙,大家可以早些)

2.與兒子一起看校網,讓他認識該校,與他分析學校的強項!
  最好叫孩子認住校長和副校長的樣貌(因很大機會要見他們),
  怎樣向他們打招呼!

3.早點睡覺,輕鬆面對!

叩門當天的部署:

1.準備好成績表、所有證書的正本(用file 一張張入好,先放4-6年級成績表, 再放證書)(最好由孩子自己入,因帶進去面試的是他本人) 及副本 x 份 (視乎你叩多少間)

2.準備好已填好的申請表、派位證、文具(記住有萬字夾,以便附在申請表)、  回郵信封、水

3.選定路線:叩門的次序

4.鼓勵孩子,提醒他們說話要清楚和有禮貌(尤其是眼神)

medicine    發表於 21-7-4 23:04

小時了了 發表於 21-7-4 13:50
前輩好有用的派位當日安排及叩門資料https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3440050
...

資料十分有用,謝謝分享!

請問點解...
舊年早一晚已經知道派得唔好?
係咪班主任真的,
如派得不好...預早致電給家長暗示架?
‹ 上一主題|下一主題