用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中叩門流程一問
go

升中叩門流程一問

想問touch wood如果中一派位後要叩門,一日係咪最多只可以叩一至兩間?我見唔少學校只係6/7當日早上接受叩門申請,然後當日下晝筆試。

但我又見好多人分享過叩門會叩到幾間,所以想請教各位分享一下,謝謝(emoji)(emoji)

lumixgh1g1 發表於 21-6-15 17:29
想問touch wood如果中一派位後要叩門,一日係咪最多只可以叩一至兩間?我見唔少學校只係6/7當日早上接受叩 ...

間間接受叩門的時間都唔同
有啲接受叩門入表係2日既
你可以放榜前一個星期左右
留意定你想叩既中學 做好個plan
一到放榜個日就可以即刻爭取時間出發

建議可以網上download定啲叩門表格 填好哂先 放榜個日 如若要叩門 你會好趕既

最後 祝福你 不需要以上叩門資訊
派位結果滿意

SLHongkonger 發表於 21-6-16 07:15
間間接受叩門的時間都唔同
有啲接受叩門入表係2日既
你可以放榜前一個星期左右

多謝你嘅回覆以及你嘅祝福 (emoji)(emoji)(emoji)

想問touch wood如果中一派位後要叩門,一日係咪最多只可以叩一至兩間?我見唔少學校只係6/7當日早上接受叩 ...
好少即日筆試。如果安排得好,可以叩到三、四間。不過叩四間會好辛苦。

有啲直資會即收表,即筆試,例如小瀝源培基同九龍塘香島,津貼及官校多數收表後再call面試,有啲直資要提早入表例如李國寶,基崇同北角培僑,不過吾知今年有無變,最好依家開始睇佢地既網站

早 D shortlist 定10-20間學校, 開始留意校網有冇叩門資料
之後再計劃吓叩門路線

最後可能要叩門的話, 夾到時間去報既, 只係得番一半

到唔撞期又可能再少1/4

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

想問下,往年東九龍匯基是否沒有叩門

王家爸爸 發表於 21-6-16 16:44
好少即日筆試。如果安排得好,可以叩到三、四間。不過叩四間會好辛苦。

舊年個女九真早上交表,下午叩門試;隔離香島仲即交即考。所以我都係放榜前兩周打電話問定哂D學校,download 哂同填哂D表(舊年我五份),仲當天book埋的士添。

回覆樓主:

以我去年經驗,一早去心儀中學網站下載叩門表格先,填定晒表格,預備好相片及各方文件。之後就要諗吓叩門路線,備註叩門限期及筆試。如果撞筆試就要預早決定取捨⋯唔好放榜先決定。我自己策略是:我本區是九龍城,地區性是九龍區排第二,所以唔會去第一強區油尖旺(所以先確定想叩果間本區中學)之後諗他區如深水埗和葵青區(因為怕君子協定,所以揀埋他區安全D)。放榜日要帶定文具、膠水、白信封、郵票、風扇、雨傘、手機尿袋(用一個大走佬袋)。好彩最後唔使用!

上年派位日,派完即叩即第一round面試.

你打去心儀想叩果間問下

meikeimami 發表於 21-6-17 18:23
想問下,往年東九龍匯基是否沒有叩門

往年唔知,今年校長簡介會講咗不設叩門

有些學校會提早派表
自己要注意

例如:
https://www.twghwfns.edu.hk/wfnchp/f1_admission/ccalendar.pdf

MimiCactus 發表於 21-6-22 11:36
以我去年經驗,一早去心儀中學網站下載叩門表格先,填定晒表格,預備好相片及各方文件。之後就要諗吓叩門路 ...
哈哈,我地都係好彩無需要,book 左的士校門外等都即場cancel埋。

MimiCactus 發表於 21-6-22 11:36
以我去年經驗,一早去心儀中學網站下載叩門表格先,填定晒表格,預備好相片及各方文件。之後就要諗吓叩門路 ...

想請教咩係君子協定?

lumixgh1g1 發表於 21-6-25 23:46
想請教咩係君子協定?

君子協定即 不接受同區學生的叩門

咁另外有啲學校要交埋派位表正本,如果第二間又係要派位表正本係唔係第二間唔使諗呀?謝謝!

powerwai 發表於 21-6-28 12:41
咁另外有啲學校要交埋派位表正本,如果第二間又係要派位表正本係唔係第二間唔使諗呀?謝謝! ...

只係攞正本去睇一睇吧!間學校未取錄你,係冇權收張派位證啊

見有d學校要求派位証副本,係咪即係扣門第一件事要先搵影印鋪?

醒目開學勳章

manmanme 發表於 21-7-1 08:52
見有d學校要求派位証副本,係咪即係扣門第一件事要先搵影印鋪?

甘早未開,我近,會返屋企影印先

manmanme 發表於 21-7-1 08:52

學校附近有冇呀?我哋學校很好,會幫學生影印。