用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教大學取得offer/CO後的留位費成績遞交問題(HKU) ...
go

請教大學取得offer/CO後的留位費成績遞交問題(HKU)

想問問取得conditional offer後,入去交錢再upload receipt, 再click accept button後,status轉了綠色offer accepted 就叫做完成嗎?若果拎完last一份要upload的成績/文件去兌現confirm offer,upload完要email比faculty?還是registry? 還是唔洗通知人?
我想知道non-jupas 如何遞交成績/文件證明 來去兌現個CO?我見網上有人話樣樣都要收正本,不發還, 是真的嗎? 我又見有人話要再申請issue多一張證明, 又有人話要去民政署宣誓拎個certified true copy。我好亂啊!仲話要等到8月才會接受核對+注冊

當年我入大學只是拎正本去望望,交副本就ok。 (非港大)

我現在是用IAL成績,咁我需要交edexcel official嗰一張去? 還是ITS嗰一張去? 定還是要申請多一份正本?

希望有媽咪舊年搞過手續, 可以指點指點一下。

Augesttime 發表於 21-6-4 15:14
想問問取得conditional offer後,入去交錢再upload receipt, 再click accept button後,status轉了綠色off ...

恭喜哂

offer accepted完成

upload完唔洗畀email, 自動alert registry.

如果兑現:upload哂所有兌現的成績副本後,自然有人會對是否滿足condition. 自然會變condition fulfilled.

然後,到真正註冊前幾星期,有信要妳去證明妳的upload副本是真的。好似可以交正本、或民政署宣誓certified true copy. 咁我當然㨂後者。前者問考試局畀過一set正本好貴嘛。

交最後official那張。

nicolemummy 發表於 21-6-4 20:30
恭喜哂  

offer accepted完成

謝謝你!你的資料很有用啊!
想問多一樣, 去做certified true copy主要是成績單, 學校畢業證明咁上下, 對嗎? 其他曾uploaded的比賽獎狀service.. 呢D係咪唔洗㗎喇?

咁我叫孩子執執D 成績單, 放好D先, 由呢到等到8月有少少好似好唔實在咁

Augesttime 發表於 21-6-4 21:12
謝謝你!你的資料很有用啊!
想問多一樣, 去做certified true copy主要是成績單, 學校畢業證明咁上下, 對 ...

HKU好似會講會咩certificate.我好似只係做左公開試成績單,學校裡面個D並無需要。

我地只做過一次又交埋,唔多記得。同埋係個考生去宣誓,唔係父母,更懵

講番上年我仔經驗,八月Alevel 放鎊就upload 成績,之後hku 就email比我仔話要求英國學校直接確認亞仔Alevel 成績,我哋就將hku admission email轉發返比英國學校,學校會簽哂名verified ,直接send 比hku。好快就收到hku 取録資料。我仔當年gcse 成績香港的大學都冇咩要求正本,最後佢哋都係睇Alevel 成績啫!
放心!如果放鎊果日冇upload Alevel 成績,佢哋都會打電話來或email比同學仔催佢地攞成績。

上年仔報左五間香港的大學,佢以為hku 唔收佢,因為upload 左成績都未轉status,原本打算揀另一間就算,去埋zoom orientation,嗰間U又冇叫亞仔學校verify Alevel 成績,直接email 話取錄了。所以我覺得每間U做法不同。唔洗太擔心,好多同學都出國留學了,現在香港的大學出盡辦法去收生,當然一定要meet 到CO!