用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Delete
樓主: ckmammy
go

[其他] Delete   [複製鏈接]

回覆樓主:

請問而家中學書單一般會有什麼英文書,去到dse高中有無什麼必要讀的英文書?

回覆樓主:

kinder.bb 發表於 21-5-31 18:12
其實, 我覺得LS的中文教得幾失敗. 只係令小朋友唔鍾意中文.  
好似我個仔讀完六年小學, 去到IS初初上中文堂 ...
同意。 真係要好叻先可以設計到一個課程令學生討厭自己母語。知道好多LS小朋友討厭中文。

所以,我唔覺得係LS係學中文嘅地方,只係LS係中文授課,一般接觸中文機會比IS多。

無論中文、英文,其他語言,學語文係好有趣,大前題一定係要老師識教啦。

大家又有一個錯覺,覺得大陸人一定中文程度好過香港人,我覺得又未必一定。好多香港中學生的中文水準都好好,但大家多數著重留意英文。

poonseelai 發表於 21-5-28 12:21
我有朋友話免費教育你唔讀就笨,佢寧願每月花唔少錢去補習,話用D錢比個女買樓仲好過IS
...
有朋友個女小學要上功課補習,補英文及數學,一個月都要$5000-7000,俾多少少可以讀IS,自己又舒服。

又有朋友仔女讀 LS 名中學,每個月補習費過萬,其實都係同 IS差不多開支。

poonseelai 發表於 21-5-31 23:17
請問而家中學書單一般會有什麼英文書,去到dse高中有無什麼必要讀的英文書?
...

我估都係一d學grammar既書,LS英文從來都只著重句式和grammar  

加拿大grade 9開始就必睇(考)莎翁名著,由最簡單既Romeo and Juliet開始一路睇到最難既King Lear,其實同香港LS高中中文學文言文要求一樣  

Osiana 發表於 21-6-1 01:13
同意。 真係要好叻先可以設計到一個課程令學生討厭自己母語。知道好多LS小朋友討厭中文。

所以,我唔覺得 ...

其實一般理科生都討厭語文,不論中或英  

老師識教固然重要,但更重要應該係IS重視自幼培養閱讀習慣,如果冇呢個習慣,上到高中都係同LS一樣,只有靠"操卷"應付考試  

錯覺大陸人中文好,同誤會外國人英文勁一樣,其實冇必然關係,好多DSE英文平平既band 1學生,出國讀書英文科成績都有中上水平,勁過不少由外國課程培育出來既鬼仔鬼妹  

我覺得如果小朋友討厭一樣野, 你迫佢, 佢聽話既米跟你指示完最低要求, 但不會做多, 好似而家中文, 我記得我女細個時係無甘憎, 但上LS小學中文教得又快又深又悶,想有興趣都難
相反而家IS 學中文, 雖然程度淺同簡體字, 但女兒反而無甘抗拒, 因為每天會做不同活動去令佢地認識中文, 慢慢教反而學得仲快

archie1728 發表於 21-6-1 07:30
我估都係一d學grammar既書,LS英文從來都只著重句式和grammar   

加拿大grade 9開始就必睇(考)莎 ...

LS 英文是 2nd language,透過串字,學grammar 等去學係正常,同IS 英語用immersion 方法係唔同,資源亦有分別。以前 baby boom 年代,對教育需求大,天台學校都有,如何透過閱讀等慢慢學,但今時今日香港絶對有資源去改模式。資源如何分配,集中大學而比少D小學?政府對英文態度亦好重要,不少司長的 blog 部分內容 is Chinese only, why?

Osiana 發表於 21-6-1 01:13

所以,我唔覺得 ...

我校任教高中的中文老師,不少有中文碩士學位,他們異口同聲說,內地生考IB Lang A HL, 聽行家說,是遙遙領先香港人,因他們中文領先香港學生幾年,這是鐵一般的事實。
人地小學生一年學20幾至30篇課文,香港小學生一年學幾多篇呢?!
上中學的差距更大,因為高小已作文成千字,香港人學生根本冇得fight!他們學生普遍肯閱讀,而且海量閱讀!
香港中文較好的多是新香港人/大陸新移民,即使2大中文系畢業的也是這樣說。她們承認香港學生中文係不及大陸學生。

archie1728 發表於 21-6-1 07:51
其實一般理科生都討厭語文,不論中或英   

老師識教固然重要,但更重要應該係IS重視自幼培養閱讀 ...

同意!

suki224 發表於 21-6-1 08:47
我覺得如果小朋友討厭一樣野, 你迫佢, 佢聽話既米跟你指示完最低要求, 但不會做多, 好似而家中文, 我 ...

LS, 中文宜家教太多冇用的中文grammar, 而且可以去到好深入,我個人覺得冇咩用!提不高中文,根本中文是母語,教乜grammar呀!以前去到大學讀Chinese Linguistics才學王力的《現代漢語語法》。

...

書單唔一定有,每間學校要求看的書不同,有淺有深。

conniewktang 發表於 21-6-1 09:16

正是,要讀得多,寫得多,語文才好。學制先天局限了課堂時間和要求,小朋友自己要課外彌補,有興趣而讀得多是最好。
為咗中文所以讀 LS係一個選項,但有得亦有失。堅持IS但為咗中文所以外補亦係一個選項,家長由細鼓勵小朋友讀中文書亦係。

"即使 IS 再補習中文都唔及 LS 嘅中文程度高",無絕對,睇自己興趣同努力。

mindfulmom 發表於 21-5-31 21:36
你解釋得好好,如果個個中文老師都係以「小朋友的學習進度」為目標,就真係家校合一啦!好可惜我見過中文 ...

其實不只中文作文,英文作文也是,因為LS只捉錯處扣分,所以少作少錯,這也是LS其中一個很失敗的地方!

...

參考以下 reading list 分享

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3854715

conniewktang 發表於 21-6-1 09:16

意料之內,除咗語境,亦因為國內小朋友小時候是專注中文,但香港要兼顧英文甚至重英輕中,時間大家一様咁多,一定分薄了。

964000 發表於 21-6-1 10:47
意料之內,除咗語境,亦因為國內小朋友小時候是專注中文,但香港要兼顧英文甚至重英輕中,時間大家一様咁 ...

Agree

NKpa 發表於 21-6-1 09:46
正是,要讀得多,寫得多,語文才好。學制先天局限了課堂時間和要求,小朋友自己要課外彌補,有興趣而讀得 ...

IS有中文較叻的學生,但都是大陸嚟香港果啲,他們的中文可以比普通香港學生叻。

mindfulmom 發表於 21-5-31 21:36
你解釋得好好,如果個個中文老師都係以「小朋友的學習進度」為目標,就真係家校合一啦!好可惜我見過中文 ...
LS有咩唔好,家長心裡有數,避到就避,避唔到就唔好加把勁整蠱小朋友:
- 計較分數,追逐名次
- 十全大補中英數、文法書算術簿
- 海量活動、十項全能
- 智慧燈柱監視做功課、操練習
- 唔畀小朋友撞板、出位
- 忍受唔到小朋友係中下游、唔畀學得慢
...

咁 competitive 的家長,就算讀IS,小朋友都好難呌氣。

NKpa 發表於 21-6-1 10:58
LS有咩唔好,家長心裡有數,避到就避,避唔到就唔好加把勁整蠱小朋友:
- 計較分數,追逐名次
- 十全大補中 ...

道理明白,身處其中能否堅持真的考父母。朋友考直資,升k2去補中文,補習社話升K2仲未識寫"我們", 太落後。我記得孩子之前幼稚園老師話k2下學期才開始寫字,之前小肋肉未得,衹可畫線,難道現代孩子小肌肉發展快咗?
‹ 上一主題|下一主題