用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Delete
go

[其他] Delete   [複製鏈接]

Delete
   13    0    0    0

ckmammy 發表於 21-5-27 22:35
今日同個朋友講開,佢個仔嚟緊升小一。我問佢有冇考慮讀國際學校,佢話學中文難過英文好多, 而且中國人去 ...

我認識的一些朋友
1)讀完中四去外國升學、生活;回流工作,會跟內地同事講普通話,但書寫中文好唔掂。
2)讀國際學校,IB Chinese A SL, 但基本上日常生活少用中文;會講流利廣東話及普通話。

"係香港/內地發展,所以中文好好重要。。。"其實我覺得夠用就好。 能看能講(能寫是bonus).
係香港/內地發展,我認為熟外語加基本中文,比熟中文加基本外語更有優勢。如果只談語文黎講。

Radiomama 發表於 21-5-27 22:42
我認識的一些朋友
1)讀完中四去外國升學、生活;回流工作,會跟內地同事講普通話,但書寫中文好唔掂。
2 ...

佢問Chinese B SL, 非Chinese A

回覆樓主:

我自己讀local school 大,又唔覺得我中文有幾好….反而我小朋友讀IS,佢中文都唔差…

Choochootrain 發表於 21-5-27 23:07
我自己讀local school 大,又唔覺得我中文有幾好….反而我小朋友讀IS,佢中文都唔差…

...

IS唔代表中文教唔好。我仔在LS最不喜歡中文,入了IS反而喜歡了中文,因為IS的中文教學法不同,老師能引起他的學習動機。

conniewktang 發表於 21-5-27 23:29
IS唔代表中文教唔好。我仔在LS最不喜歡中文,入了IS反而喜歡了中文,因為IS的中文教學法不同,老師能引起 ...
但程度上應該都唔及 LS, 唔知會唔會教文言文。 不過我自己都覺得識聽識睇識講識寫都足夠,唔知要去到邊個程度先為之程度高, 足夠去內地發展職場用。

內地用的商業文件是簡體字,而且專業名詞和用語對比香港用的不太一樣。我自己當年都花了一段時間去了解和認識。我覺得反而IS學生可能更容易更快掌握,因為教他們的中文老師一般都是國內人。

LLLT 發表於 21-5-27 23:52
內地用的商業文件是簡體字,而且專業名詞和用語對比香港用的不太一樣。我自己當年都花了一段時間去了解和認 ...

同意!

我以為市場上都有一些比較重視中文的國際學校如KCIS、CAIS、SIS、CIS、耀中等等,可以滿足到部分對中文有要求嘅家長⋯⋯如冇記錯還有較新的ASHK及Malvern中文程度都有一定水平,不過有錯漏請糾正。
另外CIS有一年的杭州生活體驗我覺得還不錯。
我自己就認為IS跟LS之間嘅取捨,跟中文又不是太有關連。或者係因為我根本完全冇考慮過為咗中文而替小朋友選讀LS吧。

conniewktang 發表於 21-5-27 23:06
佢問Chinese B SL, 非Chinese A

Chinese A SL都是so and so, 何況Chinese B SL。

benjibenji 發表於 21-5-28 01:24
我以為市場上都有一些比較重視中文的國際學校如KCIS、CAIS、SIS、CIS、耀中等等,可以滿足到部分對中文有要 ...

通常不是考慮中文的問題

Radiomama 發表於 21-5-28 07:29
Chinese A SL都是so and so, 何況Chinese B SL。

我都想個仔考Chi A SL, 見考Chi A HL多大陸學生,唔敢去考,程度差距大,香港學生中文同大陸學生中文差幾年。

conniewktang 發表於 21-5-28 07:33
我都想個仔考Chi A SL, 見考Chi A HL多大陸學生,唔敢去考,程度差距大,香港學生中文同大陸學生中文差幾 ...

大學想修什麼科?不少大學收生會睇HL科成績,除非想讀中文或中國歷史之類,才考慮中文 A HL。A HL 對手係國內學生,SL係香港和東南亞學生

poonseelai 發表於 21-5-28 07:44

大學想修什麼科?不少大學收生會睇HL科成績,除非想讀中 ...

我仔一定不讀中文或中史,若本地升大學。

conniewktang 發表於 21-5-28 07:33
我都想個仔考Chi A SL, 見考Chi A HL多大陸學生,唔敢去考,程度差距大,香港學生中文同大陸學生中文差幾 ...

IB係同全世界學生比,同大陸班學生鬥中文係向高難度挑戰。
題外話香港學生讀得好辛苦,但中文不比大陸好,英文又不比外國勁,數學都比不上新加坡,咁其實咁辛苦有甚麼優勢?就係「夠捱得」全球工時最長但GDP又唔係勁

964000 發表於 21-5-28 08:01
IB係同全世界學生比,同大陸班學生鬥中文係向高難度挑戰。
題外話香港學生讀得好辛苦,但中文不 ...

一個人能力又唔止中英數
近日有報導香港人均GDP係北京兩倍,唔好睇少自己

NKpa    發表於 21-5-28 10:35

poonseelai 發表於 21-5-28 08:07

一個人能力又唔止中英數

咁中國仍係「發展中國家」又不同,
自從有一年發現香港仲少過澳門,已經冇興趣再睇

自细讀開國際學校去考 Chinese A SL 真係等於送死, 但如果 你仔考chinese A, 咁英文就變咗考 chinese b, 將來出國讀大學會唔會唔太適合呢?

ckmammy 發表於 21-5-28 10:10
自细讀開國際學校去考 Chinese A SL 真係等於送死, 但如果 你仔考chinese A, 咁英文就變咗考 chinese b,  ...

仔自己話英文考A卷,中文考B卷。
我想冇用嘅,佢中文唔會考A卷。
‹ 上一主題|下一主題