用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Delete
樓主: ckmammy
go

[其他] Delete   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 21-5-31 10:37

我小一中文第一課 "山 - 高高的山",一句句子,整個畫面 ...

事實上,中六也串錯library, 百information咁深,唔識有乜奇!:)

ckmammy 發表於 21-5-30 21:50
都係, 之前我屋企人都有提過一定要考DSE 中文,  唔知 DSE 同  IB Chinese B SL 程度相差幾遠。 都唔知點樣 ...

中文老師話差好遠

conniewktang 發表於 21-5-31 13:57
中文老師話差好遠
差好遠即係 DSE 勁好多?

ckmammy 發表於 21-5-31 14:18
差好遠即係 DSE 勁好多?

Lang B是, 仲要SL。如果Lang A, 就唔知差幾多,focus不同。而且Lang A HL大陸人考多。老師話如果打算考IB Lang B中文,會考唔到DSE, 話IB Lang B好淺。

suki224 發表於 21-5-31 09:06
哈哈! 你提起填充我d回憶返晒黎!最記得無供詞填充, 事前要熟讀指定課文既詞語, 我女有好幾次填左同意 ...

我同小朋友講,你覺得分數重要,咁你用返課文的詞語,人地規定在先。

課文無教,但你識得用生字,用得好係你叻。分數代表唔到你。

conniewktang 發表於 21-5-31 14:19

Lang B是, 仲要SL。如果Lang A, 就唔知差幾多,focus ...
我都望過份 Chinese B SL卷的確算淺。但 Chinese A 又真係深好多,兩份個 gap 好遠。如果考Chinese B 攞6分唔難, 無理由特登去考chinese A 攞低分掛...

ckmammy 發表於 21-5-31 14:32
我都望過份 Chinese B SL卷的確算淺。但 Chinese A 又真係深好多,兩份個 gap 好遠。如果考Chinese B 攞6分 ...

Chi A又分HL同SL, Chi B又是分HL and SL, 如果仔考A卷,不會挑戰HL, 只會叫佢選SL!  點同大陸人鬥中文呀!?

conniewktang 發表於 21-5-31 14:35
Chi A又分HL同SL, Chi B又是分HL and SL, 如果仔考A卷,不會挑戰HL, 只會叫佢選SL!  點同大陸人鬥中文呀! ...
如果 CHI B HL 同 CHI A SL 又唔知差幾遠呢? 但考 IB 選3科HL, 我仔一定係讀理科,多數都會 HL Math, science 同 business,無理由將一個 HL 放在 language 上面。

ckmammy 發表於 21-5-31 14:43
如果 CHI B HL 同 CHI A SL 又唔知差幾遠呢? 但考 IB 選3科HL, 我仔一定係讀理科,多數都會 HL Math, scie ...

Agree

ckmammy 發表於 21-5-31 14:32
我都望過份 Chinese B SL卷的確算淺。但 Chinese A 又真係深好多,兩份個 gap 好遠。如果考Chinese B 攞6分 ...

ib 語文A係母語水平,學校有責任按學生水平去分,唔係話那科易取高分。dse中文應該係母語水平。

NKpa 發表於 21-5-31 14:19
我同小朋友講,你覺得分數重要,咁你用返課文的詞語,人地規定在先。

課文無教,但你識得用生字,用得好 ...

解釋得好好呀

其實, 我覺得LS的中文教得幾失敗. 只係令小朋友唔鍾意中文.  
好似我個仔讀完六年小學, 去到IS初初上中文堂, 就好像聾啞人仕, 聽唔到又講唔好.  最後IS中文老師幫佢補課才像樣一點.  本身LS小學家長好反對普教中, 所以只有普通話堂才學普通話; 可惜好多時, 老師為趕進度, 普通話堂又會用來教其他科目.  而我自己見呀仔應該到考試, 又要用時間照顧其他主科, 所以之前普通話也沒多理.

另外, 我又唔見得LS出來的, 個個都喜歡中文, 或都寫得好文章.  現時中小學間間學校都不斷越教越深, 很多小學都自制校本課程, 5/6年級已教中一課文, 學生為考試而讀中文.  我朋友個仔DSE最好5科都有5**/5*, St Paul Co-ed  畢業, 現時中大讀醫, 佢中文都只係得3分, 佢話最憎中文, 合格唔好樣衰便算了.  

所以, 我覺得中文應付到一般日常生活, 文書溝通已足夠.  日後工作, 又何時需要好深的文言文呢?

反而有中文的IS, 都會因應學生程度編班, 真係因材施教, 最緊要學生自己能力.  就連IB 中文考試,學生都可以自已揀適合程度去考

kinder.bb 發表於 21-5-31 18:12
其實, 我覺得LS的中文教得幾失敗. 只係令小朋友唔鍾意中文.  
好似我個仔讀完六年小學, 去到IS初初上中文堂 ...

文言文是古代優秀作品,如果 dse中文考的是母語水平,完全不包括又講唔通。ib語文A,無論何種語文,必會包括文學分析,以前衹得 literature 一科,而家有另一科 language & literature 可以選擇。

poonseelai 發表於 21-5-31 19:57
文言文是古代優秀作品,如果 dse中文考的是母語水平,完全不包括又講唔通。ib語文A,無論何種語文,必會包 ...

詩詞歌賦、文言文,都係中國文學的一項,讀中文都應該要學,但我只覺得不需要越教越深,越教越早年級學,現時大部分小學早在小五/六已開始學文言文,而好多中一二同學都好驚。其實中學都有中國文學哩一科,點解唔可以係哩個時候先教深啲,等真正有興趣的同學去研究,而不是令每個學生都怕學中文,這樣我覺得有啲可惜。

kinder.bb 發表於 21-5-31 20:24
詩詞歌賦、文言文,都係中國文學的一項,讀中文都應該要學,但我只覺得不需要越教越深,越教越早年級學,現 ...

同意呀,好似深就等如好,唔通真係越教越深成績就會越來越好

ckmammy 發表於 21-5-31 14:43
如果 CHI B HL 同 CHI A SL 又唔知差幾遠呢? 但考 IB 選3科HL, 我仔一定係讀理科,多數都會 HL Math, scie ...

據UCAS對照分 DSE 4/3 ↔ HL/SL 5
Chi不論考A定B應不難達DSE equiv.

IBDP
Chinese 7 | 6+ | 5+
A LAL HL 32.9% | 82.2% | 97.5%
A LAL SL 36.1% | 86.0% | 98.3%
A LIT HL 20.0% | 66.9% | 94.6%
A LIT SL 19.0% | 62.4% | 93.1%
B HL 48.2% | 89.1% | 97.6%
B SL 44.4% | 76.3% | 91.2%

DSE
中文 5** | 5+ | 4+ | 3+
日校 1.1% | 10.4% | 32.6% | 58.3%
全體 1.1% | 10.2% | 31.7% | 57.2%

IBDP
https://www.ibo.org/about-the-ib/facts-and-figures/statistical-bulletins/diploma-programme-statistical-bulletin/

https://www.ibo.org/contentassets/bc850970f4e54b87828f83c7976a4db6/dp-statistical-bulletin-may-2020-final-en.pdf

DSE
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE20_Press_Release_Eng.pdf

HKEAA The New UCAS Tariff (2017)
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/Leaflets/2017_UCAS_Tariff_factsheet_eng.pdf

2017 UCAS Tariff
AL A* ↔ IB HL 7 ↔ DSE 5**
AL A ↔ IB HL 6 ↔ DSE 5
AL B ↔ IB HL 5.5 ↔ DSE 4.5
AL C ↔ IB HL 5 ↔ DSE 4
AL D ↔ IB HL 4/SL 6 ↔ DSE 3.5
AL E ↔ IB SL 5 ↔ DSE 3

suki224 發表於 21-5-31 08:19
好有同感! 香港甘多年小朋友讀書樣樣都要讀! 最後中英數各科每年都係跟LS 追範圍, 就算成績好, 但考完 ...

「識講,識睇,識寫」好多讀私幼K2/K3小朋友都已經可以  

具體來講,我個人認為,作為土生土長既香港人,中學畢業前,最起碼要有能力自己睇完一部金傭原著小說; 如果還視自己為中國人,更應該最少睇過一本中國四大名著原文  

當然,上述要求對於自幼唔用中文既小朋友係非常高難度,但掉轉來諗,如果中學畢業都未有本事睇完本Harry Porter,即使佢英文攞咩grade,你都唔會認為呢個人英文係"掂"啦  

NKpa 發表於 21-5-31 14:19

課文無教,但你識得用生字,用得好 ...

你解釋得好好,如果個個中文老師都係以「小朋友的學習進度」為目標,就真係家校合一啦!好可惜我見過中文老師教小朋友作句時,只可以作一句,明明小朋友作兩至三句令整個內容豐富咗,佢都話唔好,因為寫多錯多會容易扣錯字分。連老師都係咁教學生 我個人就唔係好想自己小朋友接受呢種計較分數的教育模式。

archie1728 發表於 21-5-31 21:24
「識講,識睇,識寫」好多讀私幼K2/K3小朋友都已經可以   

具體來講,我個人認為,作為土生土長既 ...

中學畢業要以讀金庸小說為指標?最好完成一本四大名著?恐怕好多人連邊四本書都未知。
以上的書,有興趣咪讀囉;冇話一定要完成;正如Harry Potter, 都只是通俗讀物啫,唔一定要睇。

Radiomama 發表於 21-5-31 22:04
中學畢業要以讀金庸小說為指標?最好完成一本四大名著?恐怕好多人連邊四本書都未知。
以上的書,有興趣咪 ...

唔好意思我表達得唔清楚,我所指既其實係有相應水平既"閱讀能力",並非一定要讀過某作家作品或某讀物

我想補充多句: 呢個純粹係好個人既睇法,不存在對或錯,正如之前有家長覺得「識講,識睇,識寫」就得,其實都唔係咩問題,只係大家對子女要求各有不同

不過如果讀過中文既中學畢業生,連中國四大名著都唔知,我估呢個已經唔係中文水平問題  

坊間要證明自己中英語能力既考試多的是,例如CRE或者TOEFL/IELTS,今時今日香港好多fresh grad resume都會提供相關成績,但我個人就唔多buy呢類為考試而讀既書  
‹ 上一主題|下一主題