用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Delete
樓主: ckmammy
go

[其他] Delete   [複製鏈接]

NKpa 發表於 21-5-28 14:34
不時街上碰到穿校服學生互相用PTH交談,不像如此失敗。

我仔也說,在外國有華人留學生,要學流利PTH根本 ...

街上說PTH的是大陸人或新移民,我間英中也有。香港人一般不會。這現象我現察了一段時間了。
如果香港出世的LS學生,不止中文不好,連PTH口語也不太行。

ckmammy 發表於 21-5-28 15:06
其實 Chinese A SL 等同於咩程度,有無 LS 中四 程度?

好難咁比較,language focus不同。

ckmammy 發表於 21-5-28 10:48
有道理。 我呢個朋友唔係因為經濟問題,佢自己都喺外國讀大學。 我都冇諗過會因為中文而去選擇傳統。但而家 ...

普通話可能每週只有一堂,所以一般LS學生普通話也不太好,有一次我和朋友出來吃飯,她囡囡已在DGS讀初中,其間我叫她和我囝試吓說普通話,她說普通話不太好不敢說,反而我囝不怕羞說了幾句。

ckmammy 發表於 21-5-27 22:35
今日同個朋友講開,佢個仔嚟緊升小一。我問佢有冇考慮讀國際學校,佢話學中文難過英文好多, 而且中國人去 ...

其實我而家都掙扎緊。 我覺得local school 好似唔上唔落咁. 中文又唔係好好. 英文又唔係native. 我自己本身係喜歡國際學校教學的模式。

回覆樓主:

LS我覺得普教會好些,以前小朋友私小是普教,班主任和中文堂也是北京人教,每天聽普通話時間很多,說話練習也多,中文要求也高,也要普拼打字。轉校是廣教後接觸普通話就少很多了,所以我小朋友現在外補中文也是選普教的。

benjibenji 發表於 21-5-28 01:24
我以為市場上都有一些比較重視中文的國際學校如KCIS、CAIS、SIS、CIS、耀中等等,可以滿足到部分對中文有要 ...

我覺得重視中文程度的IS吸引呀
有到國內交流的也很好

ckmammy 發表於 21-5-27 22:35
今日同個朋友講開,佢個仔嚟緊升小一。我問佢有冇考慮讀國際學校,佢話學中文難過英文好多, 而且中國人去 ...
其實學語文真係好講天份,有d人好容易就精通8國語言,但有d人(包括外國人)讀母語讀十幾年,相關語文能力都係唔強

一般學語文講求「聽、說、讀、寫」四方面能力,我估不同學制只是考試focus不同,要比較優劣最客觀都係比較課堂時間。我暫未接觸IS所以不作評論,不過讀過LS既應該都同意,LS明顯地係側重「讀、寫」兩方面(至少廿幾年前係

學語文應該用母語學係最得心應手,廣東話/普通話講得流唔流利係另一個議題,但「流利」與「說話技巧」其實又係兩馬子既事

所以返轉頭講,究竟中文去到咩程度先夠用?我諗好視乎小朋友將來既發展,入鬼佬firm同入政府做AO個要求已經有天淵之別,做記者同做電腦programmer亦好唔同,所以...... 隨緣啦!佢有心學自然乜文都會學,好似90年代香港人好興自費學日文,今時今日年輕人又好興自費學韓文,有時刻意為佢地舖太多既路反而會吃力不討好

daijuju 發表於 21-5-28 18:32
LS我覺得普教會好些,以前小朋友私小是普教,班主任和中文堂也是北京人教,每天聽普通話時間很多,說話練習 ...

LS官津普教師資就差好遠,一般沒有PTH native speakers教,即使有也不會多,普教一般在官津不太行,除非遇到好老師,直私一定會好些。

archie1728 發表於 21-5-28 19:29
其實學語文真係好講天份,有d人好容易就精通8國語言,但有d人(包括外國人)讀母語讀十幾年,相關語文能力 ...

DSE之前有考Listening and speaking,好長時間,然後又話取消,聽說要遷就大灣區大陸同胞來港考DSE, 他們一向重寫作同閱讀。

conniewktang 發表於 21-5-28 22:39
DSE之前有考Listening and speaking,好長時間,然後又話取消,聽說要遷就大灣區大陸同胞來港考DSE, 他們 ...

冇記錯我細個既年代,口試佔10%,聆聽佔15%,其餘75%都係考範文和寫作

不過口試要求既係說話技巧,並非流唔流利(我估我既年代,考試局都唔expect人講廣東話唔流利   )

conniewktang 發表於 21-5-28 22:36
LS官津普教師資就差好遠,一般沒有PTH native speakers教,即使有也不會多,普教一般在官津不太行,除非遇 ...

正路任何學校教得"普通話"都要通過基準試(教中文的不一定有資格教普通話,"中國語文"和"普通話"是兩個不同範疇),呢個試據聞相當具挑戰  

坊間其實亦有「國家普通話水平測試」,呢個試仲堅,我以前個私人普通話老師係上海前新聞主播,原藉天津,聽佢講其實好多上海、北京人都係得二三級水平,因為有太多方言口音,未完全符合國家標準   (註: 內地做主播必須要達一級水平)

archie1728 發表於 21-5-29 06:51
正路任何學校教得"普通話"都要通過基準試(教中文的不一定有資格教普通話,"中國語文"和"普通話"是兩個不同 ...

我都一早考了國家普通話水平測試二級,只用來教仔,工作上沒需要用,我知道是已達香港普教或教普通話的要求。

conniewktang 發表於 21-5-29 08:05
我都一早考了國家普通話水平測試二級,只用來教仔,工作上沒需要用,我知道是已達香港普教或教普通話的要 ...

我冇考過,不過我估合格(即三級乙等)已經可以正常溝通,二級應該係普遍香港普通話教師水平  

如果將來小朋友有可能响香港工作,我覺得考DSE中文係重要的,就算不是在政府工作,現在已有很多公營機構都要求會考中文成績,估計將來只會更重視中文公開試成績。

GreenMaDad 發表於 21-5-30 21:18
如果將來小朋友有可能响香港工作,我覺得考DSE中文係重要的,就算不是在政府工作,現在已有很多公營機構都 ...
都係, 之前我屋企人都有提過一定要考DSE 中文,  唔知 DSE 同  IB Chinese B SL 程度相差幾遠。 都唔知點樣可以自修。

964000 發表於 21-5-28 08:01
IB係同全世界學生比,同大陸班學生鬥中文係向高難度挑戰。
題外話香港學生讀得好辛苦,但中文不 ...

好有同感! 香港甘多年小朋友讀書樣樣都要讀! 最後中英數各科每年都係跟LS 追範圍, 就算成績好, 但考完就好似還返晒比老師甘, 只剩下少部份記憶, 下一個學期又再沖過
當然亦有小朋友非常叻, 科科都理解得好好, 但呢個唔係自己小朋友, 而家集中英文, 打好底, 中文比佢慢慢學, 佢對中文反而少左反感, 以前d中文真好悶, 作文要寫220字, 又要記住中文不同類型題目, 排比, 咩咩語怡, 老實說, 我可能要求簡單, 中文識講, 識睇識寫就夠,

suki224 發表於 21-5-31 08:19
好有同感! 香港甘多年小朋友讀書樣樣都要讀! 最後中英數各科每年都係跟LS 追範圍, 就算成績好, 但考完 ...

係囉,以前我地都係簡簡單單學中文,數學不會咁刁鑽,又唔覺覺我地好落後,數理能力甚至更好,亦冇人討厭中文要千方百計「避」中文。
小學背一大堆野,然後去填充鬥估中答案的學習方式,得啖笑。
LS現在又會叫學生做下project, 不過我朋友在名校正在呻又要做project又要準備考試,完全不享受仲覺得浪費時間,家長為慳時間溫習又忍不住幫下手做,完全換湯不換藥。

964000 發表於 21-5-31 08:52
係囉,以前我地都係簡簡單單學中文,數學不會咁刁鑽,又唔覺覺我地好落後,數理能力甚至更好,亦冇人討厭 ...

哈哈! 你提起填充我d回憶返晒黎!最記得無供詞填充, 事前要熟讀指定課文既詞語, 我女有好幾次填左同意思詞語, 一樣通順, 但因為該詞語不在指定課文內, 所以無分, 我覺得限制左小朋友既想法同靈活性

964000 發表於 21-5-31 08:52
係囉,以前我地都係簡簡單單學中文,數學不會咁刁鑽,又唔覺覺我地好落後,數理能力甚至更好,亦冇人討厭 ...

我小一中文第一課 "山 - 高高的山",一句句子,整個畫面出咗嚟。英文第一課學 a pen a man 等6個詞語。今天香港兩極化,朋友教的中學,中三教咗都唔識串 information, 唔識 go went gone,另一朋友孩子K1已請 native 一對一教 phonics

ckmammy 發表於 21-5-30 21:50
都係, 之前我屋企人都有提過一定要考DSE 中文,  唔知 DSE 同  IB Chinese B SL 程度相差幾遠。 都唔知點樣 ...

IB係承認的,我覺得無需考DSE中文,2個exams的focus不同,IS中文是文學分析路線。
宜家咁多大陸人在各大基構做亞頭,唔通要迎合佢哋,返大陸考高考中文咩?!

‹ 上一主題|下一主題