用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Delete
樓主: ckmammy
go

[其他] Delete   [複製鏈接]

ckmammy 發表於 21-5-27 22:35
今日同個朋友講開,佢個仔嚟緊升小一。我問佢有冇考慮讀國際學校,佢話學中文難過英文好多, 而且中國人去 ...

其實不少人也會以什麼學中文為藉口不讀IS,如果IS也是免費他們也會選LS嗎?講到底其實也是因為經濟原因。大家見兩個李氏首富的孫也是讀IS,連馬雲、馬化騰等國內企業巨富等的子女也在港讀IS,他們全部的業務也遍布中國,難道不知中文的重要性,不要天真和停留在十幾年前,現在不少IS也有很多中文堂,我囝囝的IS也幾乎每天有中文課,而且國際學校的中文課是用普通話教,而大部分的LS是廣東話,所以IS的中文更加切合將來中國的發展,IS小朋友的普通話普遍還較LS的好!

conniewktang 發表於 21-5-28 10:13

仔自己話英文考A卷,中文考B卷。
你仔而家先grade  6, 咁快諗定考邊份 IB 卷

conniewktang 發表於 21-5-28 10:13

仔自己話英文考A卷,中文考B卷。

Local生轉去通常唔比考Chi B, 一定要ChiA的,是學校assign 的

ckmammy 發表於 21-5-28 10:31
你仔而家先grade  6, 咁快諗定考邊份 IB 卷

佢由仔到大,一向自己好有主見,我由得佢!心智比實際大幾年。

964000 發表於 21-5-28 10:34
Local生轉去通常唔比考Chi B, 一定要ChiA的,是學校assign 的

到時先算啦!佢果間IS係咩玩法,我仍要摸索下。

Moonlight819 發表於 21-5-28 10:30
其實不少人也會以什麼學中文為藉口不讀IS,如果IS也是免費他們也會選LS嗎?講到底其實也是因為經濟原因。大 ...

Well-said!

ckmammy 發表於 21-5-27 22:35
今日同個朋友講開,佢個仔嚟緊升小一。我問佢有冇考慮讀國際學校,佢話學中文難過英文好多, 而且中國人去 ...
我想雇主不會在意IB語文科目A或B吧?乾脆叫你簡單寫一篇,便知道應不應該叫你處理中文事務。
學中文夠不夠用,要看對自己要求。有些人想工作順利,有些人想溝通無礙,有些喜歡中文修養;太難一概而論。

Moonlight819 發表於 21-5-28 10:30
其實不少人也會以什麼學中文為藉口不讀IS,如果IS也是免費他們也會選LS嗎?講到底其實也是因為經濟原因。大 ...
有道理。 我呢個朋友唔係因為經濟問題,佢自己都喺外國讀大學。 我都冇諗過會因為中文而去選擇傳統。但而家 LS 唔係都有普通話堂嗎?

ckmammy 發表於 21-5-28 10:48
有道理。 我呢個朋友唔係因為經濟問題,佢自己都喺外國讀大學。 我都冇諗過會因為中文而去選擇傳統。但而家 ...

香港普通官津(LS)的普通話堂,從來是一個笑話!一套漢語拼音分幾年教,大部份學生到中三仲未學識,普通話的流利程度更不用說了!
我兒子就自己教識佢漢語拼音,升上津小,普教也沒問題,也沒有外補PTH!
到佢升上IS, 見佢普通話才特飛猛進,什至用漢拼打中文字也快了好多!

很同意。
香港彈丸之地,不同類型IS的選擇何其多,家長亦可按自己中文重視程度來選擇,其實算幾好了。
家人在外地土生土長的小朋友,主流學校當然冇中文學,只有週末去找一些專門教小朋友中文的學校,選擇少而質素又參差,車程好遠好唔方便,好多時學學下都放棄了。

benjibenji 發表於 21-5-28 11:51
很同意。
香港彈丸之地,不同類型IS的選擇何其多,家長亦可按自己中文重視程度來選擇,其實算幾好了。
家 ...
我個仔就係土生土長,學校冇中文堂,一星期先出唐人街上一次中文。 但程度太淺,讀完三年級先等如傳統學校小一。 四年級先回留返香港讀IS首次接觸普通話。 佢而家讀緊嗰間已經係多香港同大陸人,每日都有中文堂,但係要拍得住 LS 程度仲有點距離。讀咗 4年,基本普通話識聽,但講方面都麻麻。

回覆樓主:

我有朋友話免費教育你唔讀就笨,佢寧願每月花唔少錢去補習,話用D錢比個女買樓仲好過IS

poonseelai 發表於 21-5-28 12:21
我有朋友話免費教育你唔讀就笨,佢寧願每月花唔少錢去補習,話用D錢比個女買樓仲好過IS
...
我親戚都係咁講,有免費嘢唔讀,每個月比兩萬 IS。 我估佢心諗我哋真戇居,比咁多錢 IS 唔知為乜, 佢話唔需要對仔女做最叻嗰啲喎。 佢連興趣班都係上一兩樣就算。

poonseelai    發表於 21-5-28 12:37

poonseelai 發表於 21-5-28 12:21
...

個差距,將會在工作時才現形。溝通能力強是有利工作,我覺得讀IS其實是一種投資!

其實而家好多人打算小學LS中學便出國,到時都沒有中文語境,咁中文又會學得有幾多?我覺得如果認為讀完LS小六的中文都夠,那在IS讀到Y13的Chi B又不夠嗎?起碼PTH都好好多先。
我見好多本地小學到外國之後回流的同事又唔覺得佢地中文好,比較好個好個D都係睇漫畫和電視學

964000 發表於 21-5-28 08:01
IB係同全世界學生比,同大陸班學生鬥中文係向高難度挑戰。
題外話香港學生讀得好辛苦,但中文不 ...
大陆学生一样读得好辛苦啦,356天年终午休真的不夸张

ckmammy 發表於 21-5-28 10:10
自细讀開國際學校去考 Chinese A SL 真係等於送死, 但如果 你仔考chinese A, 咁英文就變咗考 chinese b,  ...

唔一定「送死」嘅,我仔學校是老師専業判斷,讀chi A 定B不是學生自己揀;當然最後唔揀chi 轉為Spanish/French 都得。
至於就算讀chi A,英文都仍係Eng A, 所以可獲bilingual diploma

conniewktang 發表於 21-5-28 11:04

香港普通官津(LS)的普通話堂,從來是一個笑話!一套 ...

不時街上碰到穿校服學生互相用PTH交談,不像如此失敗。

我仔也說,在外國有華人留學生,要學流利PTH根本不難。但是學中文不是單純學口語,即使是LS畢業、大學畢業,有些人寫通順的句子也難,不計錯字語病、邏輯矛盾,更不要說文筆、文彩。

Radiomama 發表於 21-5-28 14:30
唔一定「送死」嘅,我仔學校是老師専業判斷,讀chi A 定B不是學生自己揀;當然最後唔揀chi 轉為Spanish/Fr ...
其實 Chinese A SL 等同於咩程度,有無 LS 中四 程度?

ckmammy 發表於 21-5-28 15:06
其實 Chinese A SL 等同於咩程度,有無 LS 中四 程度?

以下係2019年5月中文 A- language and literature SL paper 2, 參考一下。ib的語文A,是母語水平
‹ 上一主題|下一主題