用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺 VS 播道
樓主: Chacha619
go

陳瑞祺 VS 播道 [複製鏈接]

Delete

津校小學已經求分數,直資可以中學DSE先求分數.
另外,12年後,讀直資既唔知有冇一半人考DSE.

的確,十二年都有一定變數。 無論直私津學校重學術都重要,如學校的領導能讓老師發揮,老師肯投入,引用不同方法提高敎學效能和加以激發本身有學習能和動機的小朋友,都非常重要。 d學生很喜歡和期待去圖書館借圖書,看完,下次還再借,學習才比較自主,有利長跑和 DSE 選啱心儀學科。播道復活節假後已全面復課,之後幾星期老師敎中文,中華文化日,小三老師與學生設計華服飾服飾帽。阿校長放學穿華服同學生傾計、吟詩。因有些是家長接,仲拍了照。d學生開心到不得了。播小學生喜歡學習。英文中文都有一套校本敎法。功課量不太多,也不太少。有些同學會玩奧數、學音樂或其他,各適其適,有在校內有在校外。小學去中學是用4+4+4 模式銜接。不過,學校未有泳池。

回覆 Yyt123 的帖子

其實陳小老師都好好...好多愛心...小一班主任非常好....常常來電...好關心小朋友適應..家長有無問題
小一功課量唔算多..小二平均每日中英數都2-3樣....每日6樣走唔甩...小朋友乖1.5HR內會做完..與外面相比...中等....小朋友都讀得開心...但默書進評都多..所以要持續溫習。

但此終係津校..資源無直私甘豐富...疫情停課都見到與直私變通上好唔同...家長要全力協助功課教學...
作為用家..課程唔算淺但又無直私講明教深/教快一年.....陳小係一所好學校

回覆 kudon 的帖子

多謝你提一提重點...我要再好好思考一下...

升中/DSE係其中既過程,終點都係想小朋友讀到大學畢業,當然他日讀咩科就係小朋友既選擇。

我很喜歡閱讀所以自小已培養小朋友多閱讀他們亦培養出閱讀興趣,奈何就係覺得功課量/默書/進評太密集每星期都有或者同時幾科一星期都出現那便要用很多時間溫習,變相小朋友想閱讀都變了很難的事了。

回覆 Chacha619 的帖子

聽到你說,開心呀。小朋友讀得開心、順利、隨性,就好了。 有一次無意中聽到阿校長分享,好則重操成績,小朋友學野快,有能力會做到。但係會犧牲小朋友探索、發掘、感受自己和世界、體驗事物的發展。 太重谷學術是兩刃劍,要好有智慧,貴乎”中庸之道”。 (谷的家長,無論怎樣都會谷的,一切貴乎時間和心力,小朋友的能力。)

回覆 hkpapa852 的帖子

在香港讀書...我也明白無以免費的午餐的情況,我不是說要全無壓力的HAPPY SCHOOL, 亦心明段練辛勤同學習態度需要的,成功是必須要努力,沒有不勞而獲。
亦可能過去一年疫情,教學上很多都交了家長協助,復課了就一連寸追課程,太密集的溫習/默書/進評測考追分數...真係有點累。我們是雙職父母,剛巧有幸有這機會...所以就想請教下...行另一條路...小朋友又學到知識又可有分數...但又不是太大壓力...是否又可行呢!

當然我也明白.....無付出又何來收獲...但有兩個小朋友...真係要諗諗HANDLE他們學習上的時間、節奏...等等不同因素...希望從中搵到大家都可行又舒服的道路!

回覆 Macy 的帖子

聽你的描述,已感受到小朋友在學習上很有興趣去伸延學習,這是非常好的.
我也不想小朋友讀書讀到苦瓜乾既面口,這樣他會失去學習的動力..

請可否再解釋4+4+4是怎樣呢?

回覆 Chacha619 的帖子

好明白,身同感受!阿校長是8A出身,佢分享過自己不是學校谷出來,而係喜歡讀書,然後去到公開試,同儕間見賢思齊和有自己奮鬥的目標(希望無聽錯)。

或者我講下陳小各方面。本人有兩個孩子均是CSK 舊生。最細的是去年畢業生。雖然陳小係行精英制,但我亦不覺得太辛苦,仍可適應。首先樓主講哥哥排全級三十,我可以講,這個成績仍可保持到去小四,因為大部分成績已定。但入4A 精英班必須是考獲一至三十名內。當然在精英班師資、出外活動及學校服務機會比人多。但一到小五呈分,突然間會有一班人沖上黎,通常三十名會跌多廿名左右,只要保持在級70名內,仍可入小五、小六精英班(分別是B及E班),C班是中間班。A及D班是補底班。升中派位,B1學生從來唔會放陳中在乙一,只有邊緣人及B2生才放陳中。學校去年派位仍不錯,我兩個孩子亦是派入九龍城校網B1B 中學。

老師方面,個別老師好緊張學生功課,但人始終偏心,老師都係偏愛成績叻,考級頭的同學。一般陳小畢業上中學最不能應付到的科目是英文;反而中文是陳小畢業生根基最好的一科。至於陳小數學,大家最好出外補習。

老實講,在初小階段有兄姊的就讀的妹妹弟弟,只要兄姊成績好,係會幫到弟弟妹妹一把,機會比人多。

Chacha619 發表於 21-5-27 18:48
回覆 hkpapa852 的帖子

在香港讀書...我也明白無以免費的午餐的情況,我不是說要全無壓力的HAPPY SCHOOL,  ...

如果係雙職家長們投放不了太多時間係小朋友學業,更應兩兄弟同一學校。

至少有事阿哥可以幫到手。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MimiCactus 發表於 21-5-28 07:46
或者我講下陳小各方面。本人有兩個孩子均是CSK 舊生。最細的是去年畢業生。雖然陳小係行精英制,但我亦不覺 ...

路過  del

回覆 MimiCactus 的帖子

請問陳小需要家長花很多時間陪做功課嗎? 會否教淺考深? 小朋友多外補嗎?

我兩個孩子自律性強,每日會自動完成所有功課。我是在職媽媽,通常我們晚飯後8:30 開始睇功課,初小我通常半小時已睇完,大的那個因為是高小,我會全精力完成,通過計埋默書10點左右可以收工。補習方面,大那個小五開始,只有星期六上英文作文班及So in 數學,通常星期日是休息,不過會做我的额外補充練習:中、英各一份comprehension。通常做得好,我就放佢地自由活動,打機、煲劇。細的孩子也是小五呈一後才開始補數及英文。老實說,我是魔鬼媽媽,平日功課如果馬虎,我是手起刀落的那類人。所以小朋友不敢hea 我。只要達標,我就放人。不景大家都要休息和玩!

Chacha619 發表於 21-5-27 18:23
回覆 Yyt123 的帖子

其實陳小老師都好好...好多愛心...小一班主任非常好....常常來電...好關心小朋友適應. ...

或者回應多少少讓你參考下。播道冇精英班的。功課初小一個鐘可做完(如果冇作文功課)。呢兩年學校streamline 佐,同日不會有多個一個quiz /dictation , 通常一星期一至兩個。另外quiz 一般只計best 1/2 or 2/3 , 偶爾失手都唔担心。我覺得可以keep 住學習又唔太大壓力。
另外,作為用家, 好似係小一入學講座聽過4+4+4(學校的課程安排)實際運作我唔係好覺得升上小五後好唔同(emoji)

Macy    發表於 21-5-29 07:48
Macy    發表於 21-5-29 07:47
Macy    發表於 21-5-29 07:47

回覆樓主:

播道活動教學又可上升中。除非不是必收,否則選播道好D。

蓮蓉包 發表於 21-5-28 20:45

或者回應多少少讓你參考下。播道冇精英班的。功課初小一個鐘 ...

我都同意,如果係2個以上的家長,學校能每星期個個小測俾小朋友,keep住自己温書,中英數IS輪住測,到考試時又有上年past papers 俾學生做,考試前課堂上又會一齊重温某些未能拿握的科題,所以基本上考試比其他學校輕鬆,原因不是淺,是已經打了一定基礎。

我本身3位小孩子,大女地區一線小學下學期轉到播道,感受過津校&播道的不同,所以無後悔過轉到播道

本身家住馬鞍山,同車有1x位小朋友一齊反播道,各家長都係最初抱住讀住先心態,希望日後揾近的,可能係升中會走??但最後,小朋友唔想走,家長又好滿意, 所以一直在讀。雖然車程比較長,聽女講校車上大哥哥大姐姐會幫佢溫書,又經常互相交換書睇,這種風氣實在難得

上個星期,收到家附近直龍offer插班, 都考慮了2日,最後決定留在播道,待仔佬落實學校後再決定是否搬

今次的決定令我更了解學校,老師從不放棄每一個同學,不停鼓勵小朋友,令同學之間都常常互相扶持

今年係9月小一生取消呈分,其實對我們無大影響。至今在這的家長轉校的情況不太多,老師同時相對穩定。至於我,暫時好滿意。

我只是普通用家發表意見,用家會更清楚

Thanks

MW148 發表於 21-8-6 07:30
我都同意,如果係2個以上的家長,學校能每星期個個小測俾小朋友,keep住自己温書,中英數IS輪住測,到考試 ...

So happy to hear that you’ve made the choice (emoji)(emoji)

我都同意,如果係2個以上的家長,學校能每星期個個小測俾小朋友,keep住自己温書,中英數IS輪住測,到考試 ...

只有用家才能分享學校的好(emoji)

可以講多d準校和直資有咩不同嗎?

謝謝
‹ 上一主題|下一主題