用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺 VS 播道
go

陳瑞祺 VS 播道

哥哥在陳瑞祺讀緊,細佬自行已收,播道CALL WAITING...大家會點簡??  可否比D意見,請多多指教

哥哥已在陳小讀小二,雖然只考到約級30不是太叻,但感覺要每星期都要溫習來應付默書進評測考。所以都考慮細佬讀埋陳小的話...兩兄弟生活模式便只能跟著一樣。

另,播道聽落唔多BAD COMMENT...係咪真係甘好???  

Chacha619 發表於 21-5-25 12:51
哥哥在陳瑞祺讀緊,細佬可跟,播道CALL WAITING...大家會點簡??  可否比D意見,請多多指教

另,播道聽落唔 ...

升中方面:
陳瑞祺書院係小學嘅直屬書院嗎?
個人感覺播道書院比陳瑞祺書院好,陳瑞祺如果我無記錯應該係band2A播道書院係2A-1C之間(有錯請指正)。播道小學100%直升書院。
收siblings情況:
播道雖然唔係必收細佬妹,但收返嘅機會都算大,就算waiting都唔少弟弟妹妹call得返。
課程:
播道係英小,但課程內容唔算深,學校校長老師好有愛心,好鼓勵小朋友,培養自信心。

樓主是否需要考慮埋地點呢。陳瑞祺在何文田,播道在將軍澳,是否都有校車?

回覆樓主:

播道一條龍升中

回覆 balls 的帖子

兩間都有校車, 論近, 播道近好多......

陳書院已不是直升了。

回覆 Poyau 的帖子

呢個都是我考慮因素最大之一相對無甘大壓力

Chacha619 發表於 21-5-25 16:21

陳書院已不是直升了。

For me, EC is better. 無論環境、課程、升中。不過媽媽你都要考慮返兩個小朋友讀唔同學校會唔會難照顧難跟進學習。如果都不是問題,EC發展會好好多。純粹個人睇法。

哥哥在陳瑞祺讀緊,細佬自行已收,播道CALL WAITING...大家會點簡??  可否比D意見,請多多指教

哥哥已在陳 ...

同問。播道好似無人講過negative comments ,係咪真係好好?

CSK升中校網好,成績好可以更上一層樓。

哥哥已在陳 ...
問下自己,想個仔日後入咩中學
去咗播道,升中想轉船恐怕無想像中咁易
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

兩間大不同的學校,恭喜你有幸福的選擇,waiting 入都是開心事。 你本身可能已有選擇和決定。你的選擇涉及很多個人考慮。如之前家長分享,兩兄弟分開學校,學校敎學和宗教都不同,哥哥的書,弟弟又可以預習。你可能要自己衡量。 跟哥哥讀同一間,有優勢。 播道基督教英小一線,學生自己考入。小二尾開始深,比較互動與傳統之間,有一定老師班底有心敎書。家長某程度都要落水。普遍學生的水平好的。家長緊張學業品行的一批。如果住得遠,你也要考慮。因為一般播道的小朋友比較住近學校,平時放學做完功課溫習後都有空間外面學其他野和有閱讀。

哥哥已在陳 ...

我自己都係兩個小朋友兩間學校,我辛苦d但唔洗打孖上又易handle d. 播道得兩考,平時都keep住有小測。因為唔熟陳瑞琪,都答唔到你邊間好d, 但作為用家,我對播道都係滿意的。

播道有親生仔考DSE之後,成績穩站band1之列,六年後可以100%讀band1有咩唔好?band1A,B學生亦可考其他直資.

哥哥已在陳 ...

想請教你 陳小好嗎?測考同功課多嗎?老師有愛心嗎?

Delete

回覆 hkpapa852 的帖子

當初選陳小就是覺得升中校網比較闊,不是只有B1A/B就跌到落B2幾唔知去到邊。而K3時亦未能小兒的水平可去到那裡。
但經過小一小二,亦覺得大仔未係好叻的小朋友,能排到現在級30都真係不是易事,要個個星期不停溫習,要全力已付先能做到。

有時都覺得係咪讀津校就要呢個模式讀書先得。

我不是要兩個小兒要去谷到讀B1A/B不可,要看他們來年的能力及努力。但也希望讀到B1C的中學。

細佬考小沒有考太多學校,只是試了幾間一條龍,就是因為看升中的COMMENT....有點嚇怕...真的驚他日在公海浮游。

就是看到哥哥剛兩年的過活,又剛巧有一個機會所以就想想看細佬是否行第一條路大家會舒服點無甘大壓力。

所以先求賜教。

回覆 aliceC0922 的帖子

雖然我都知道,但長期要維持級30或以上,壓力心血真的不少。我們是雙職父母,就是怕兩個甘長期打拚...但最怕最後結果都不行。

Chacha619 發表於 21-5-26 23:54
回覆 hkpapa852 的帖子

當初選陳小就是覺得升中校網比較闊,不是只有B1A/B就跌到落B2幾唔知去到邊。而K3時 ...
如果日後要面對DSE,就要從小培養辛勤既態度
個個都想輕鬆學習,但現實有幾多人真係可以輕鬆學習又能做持成績?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

如果讀書就是求分數,咁多操卷自然幫助大.但實際上在課堂上討論等模式,知識系腦入面既留存更多.
壓力太小唔好,但太大亦會有反後果,例如有情緒問題,唔喜歡返學,亦没時間從事自己感興趣既學習.
假如公司將每個同事既每月表現排名貼在墻上,你是否喜歡返工?同事之間亦勾心鬥角.
就我自己,亦不喜歡學校太多功課,太多考試,因為阿仔每日編程,寫小游戲.
內地高考及香港DSE只睇成績,但外國大學收生好睇個人特質.