用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校轉本地學校
樓主: AnBird
go

[其他] 國際學校轉本地學校   [複製鏈接]

mindfulmom 發表於 21-5-24 21:36

同意最叻嗰批學生,無論讀IS定LS,佢地將來都會有成就, ...

其實IB的訓練,可以睇書好快找資料好叻,絕對不會差過LS,甚至好過LS, 我覺得理解能力強及做嘢快手同性格有關,同讀LS or IS無關。同意叻嘅在LS or IS也可以好叻。反而我覺得LS的課程不合資優叻果批,他們覺得悶及淺,LS會比較適合中間果批,課程設計也合average的學生。然而在IS, 尤其IB, 因為self directed learning, 學生做的research可以去到好深入,學生又可以跳級,非常合叻學生,尤其IQ過130的資優生。至於普通學生,在IS, 他們也可以同自己比較,而不是不斷同同學鬥果1-2分,而且文化不同,外籍老師好鼓勵學生,好尊重學生,學生非常有自信,也不討厭學習。反觀LS, 成績好的也不少不喜學習,太多重覆的drilling, 使人煩厭!叻嘅學生好多時信心也不夠,最叻死記硬背,問他們意思,個個沉默,只會等老師的model answer!眼見即使b1生,好多是不喜歡讀書的。另外,IS的閱讀風氣一般比LS濃厚,LS學生功課太多,少了時間閱讀,更多是不喜歡閱讀。(我教地區b1, 觀察所見。)LS學生九成都打機,IS(仔果間)見打機的人好少,我仔也戒了打機。之前在LS喜歡打機,佢話壓力大喎!(我講的只是大圍LS所見,相信好Elite果幾間LS, 一定有例外,因為叻仔叻女多。)

Poyau 發表於 21-5-24 15:27
IBO Statistical Bulletins 有各級%
但無列出 HL 及 SL 各自整體%
SL UCAS對照分數等於 HL 一半

感謝!

conniewktang 發表於 21-5-24 22:34
好似顏xx, 同事之前教過,話係假IB, 功課好多essays, 好谷,不同真正IB的自主學習。
...

是,現在越來越多直私想以本地國際自居,以吸引一批不喜歡傳統,但又不夠經濟能力的家長去讀,但最終很容易變成兩頭不到岸,苦了孩子。

mindfulmom 發表於 21-5-24 21:36

同意最叻嗰批學生,無論讀IS定LS,佢地將來都會有成就, ...

十分認同IS/LS各有長短(但只谷成績的LS另計)

其實校長英文講得native又代表什麼呢?還有,難道外國人的思維模式真的在各方面都比中國人好嗎?

Moonlight819 發表於 21-5-24 23:23

是,現在越來越多直私想以本地國際自居,以吸引一批不 ...

如果IS平,相信好多人會讀IS,尤其gifted child! 國際學校可以跳級,LS應該難啲。我仔果間,這個跳了幾級:

riddle 發表於 21-5-24 23:25

其實校長英文講得native又代表什麼呢?還有,難道外國人的思 ...

唔係話各方面比中國人好,至少在教育理念上同選擇IS模式的家長相近。近日看了viu TV 魯生講創意,有一番得着,他説創意係一個習慣,要 input (睇書同其他人作品) and process (看完思考下)。我覺得 input and process 都需要時間,IS 能比孩子多D"自己"的時間。

conniewktang 發表於 21-5-24 22:34
好似顏xx, 同事之前教過,話係假IB, 功課好多essays, 好谷,不同真正IB的自主學習。
...

顏 xx衹提供 ib diploma, 即高中最後兩年,係好多 essay 㗎,6科都要寫 essay, 仲有兩科 core, theory of knowledge and extended essay, 都係要寫。

思澄爸爸 發表於 21-5-23 16:37
請問大的中幾才轉IS那個year? 那一方面不適應?

中三才轉, 原本已經讀得一般般, 轉到LS 一直追唔到, 結果是但讀埋中學就算了, 個人覺得轉唔緊要, 每家情況不同, 但做父母應該都要幫助小朋友適應新環境, 例如關心, 多d溝通, 而唔係等佢地自由發展, 咩都唔理
老實說, 小朋友多數都要管的, 只有十分少數的小朋友係可以自動自覺

riddle 發表於 21-5-24 23:25

其實校長英文講得native又代表什麼呢?還有,難道外國人的思 ...

從來沒有人說校長英文要native,但如果滿口Chinglish又要扮國際就有些可笑吧!一直以來外國的教育也是較自由開放,所以他們的思考也會較有創意,其實人人取向不同,沒有對錯,我為小朋友選擇IS就是覺得將來十數年後是AI年代,LS一般培育出來的考試機器很大機會被淘汰,我希望他擁有critical thinking, 有創意和喜歡不斷學習(閲讀)的思維,這些更加一世受用!

...
其實咪等餘叫LS老師教普通話一樣! 根本自己本身語境都唔係個科出身,仲硬要佢地用普通話教學,你覺得佢地可以教到啲乜出來?? 真係攬炒!

又唔需要完全否定 LS 學制。
LS 差唔多強制要小朋友學咁多野,某程度保障左最底層的一班小朋友,確保佢地得到一定學術基礎。

當年外地讀書,有部份同學學術能力唔理想、冇人迫佢地讀書,眼見上到 year 11因跟唔上而 dropped out。佢地可能出來做廚房、做藝術家,加上政府福利,系zone 2、3、4買樓結婚生仔,一樣可以優哉遊哉。香港始終係好大競爭,學制需保障呢部份小朋友可以理解;而亞洲文化,學習課題要行先一步、以分數行先,我亦理解。然而理解唔等於我接受,所以先選擇離開 LS 學制。

PigPig710 發表於 21-5-25 10:02
其實咪等餘叫LS老師教普通話一樣! 根本自己本身語境都唔係個科出身,仲硬要佢地用普通話教學,你覺得佢地可 ...

普教中老師程度參差,但的確有學校普通話老師不差,我見我仔之前間LS的普通話老師又ok(我識聽,我自己細個比$跟北京老師學了好長時間PTH, 又考了國家語委普通話水平測試二級, 二級是語文老師的標準),見我仔在LS時已可講一口流利的普通話,雖然只讀地區一線津小,不用外補。
但如果標榜自己似國際學校,又係EMI學校,個副校(非校長)其實也是老師,也會入班教書喎,即老師連英文也講唔好,好似會令人擔心間學校質素!

Moonlight819 發表於 21-5-25 09:58
從來沒有人說校長英文要native,但如果滿口Chinglish又要扮國際就有些可笑吧!一直以來外國的教育也是較自 ...

assent 既野每個地方都有。星加玻、馬拉、菲律賓,以至整個東真亞、南美、澳洲,甚至英國本身,都有唔同口音。你懂得一個 2nd language 本身已經係好 amazing,有咁上下 education 既外國人普遍都好 respect 。

對於一條願意跳出框框嘗試爬樹既魚,我理解既西方文化係「Good try!」多過可笑。

扮唔扮國際,好多時係你點睇。佢冇話係 IS,IB 係一個學制、唔係一種文化,IBO 係將外國既學制系統化。LS採納後對 LS學生既 research skills、 critical thinking 有正面作用,係幾值得鼓勵、普及化。

riddle    發表於 21-5-25 13:27
b3410    發表於 21-5-25 12:33

993rs 發表於 21-5-25 10:32
assent 既野每個地方都有。星加玻、馬拉、菲律賓,以至整個東真亞、南美、澳洲,甚至英國本身,都有唔同口 ...

請看清楚,樓上M字頭網友講2間學校的副校英文差,係talk唔掂,並非講有口音。如果他們有accent,幾唔閒啫,只要流利已ok, 但事實上,他們英文唔流利先得人驚!如果滿口Chinglish, 真的非常嚇人!
樓上M網友講培X及王XX好似並非行IB, 也不是考IBDP喎。

conniewktang 發表於 21-5-25 15:58

請看清楚,樓上M字頭網友講2間學校的副校英文差,係ta ...

佢話聽朋友講嘛。其實校長唔係教英文就得啦。個人唔會因為佢英語能力去否定其領導能力。
當年讀書有位印度教授既英文,難聽到班鬼仔都要特登坐到最前去聽,但佢既學術範疇系好出色,咪一樣要聽足一個 sem。

993rs 發表於 21-5-25 17:13
佢話聽朋友講嘛。其實校長唔係教英文就得啦。個人唔會因為佢英語能力去否定其領導能力。
當年讀書有位印度 ...

百貨養百客,點解你好似係都要否定其他人的要求?我個人認為流利係重要,始終校長都代表間學校。近日朋友話為K1孩子請 1對1 native speaker 教 phonics, 要係白皮膚的native, 我個人對 native 定義係母語,不限膚色,但我不會去否定別人選擇

993rs 發表於 21-5-25 10:32
assent 既野每個地方都有。星加玻、馬拉、菲律賓,以至整個東真亞、南美、澳洲,甚至英國本身,都有唔同口 ...

讀音不準可說成是accent的不同?!難怪本地直私也可美化自己扮國際,以欺骗一些學術水平不高的家長了,難道你子女正就讀這些學校?維護學校校長到不分是非黑白,可悲!

Moonlight819 發表於 21-5-25 17:42
讀音不準可說成是accent的不同?!難怪本地直私也可美化自己扮國際,以欺骗一些學術水平不高的家長了,難 ...

早2年,我校來了個新同事,來自王xx, 她教英文的,她說王中學部只一班精英班,只一班b1, 其他的班不行同好hea,學生只過日晨,等出國讀書,對普通班,老師係不敢比功課的,因為冇人會交,堂課就有,話王學生的確當自己是IS學生。
我了解IS是要交功課的,唔交一樣要通知家長同補做,冇王咁自由奔放喎!王xx咁都話校長管理好,直程冇王管,本來都唔想講。

poonseelai 發表於 21-5-25 17:36
百貨養百客,點解你好似係都要否定其他人的要求?我個人認為流利係重要,始終校長都代表間學校。近日朋友 ...
WKF幾時話自己係國際學校?直資吧。雖然我唔識呢位校長,也未去過佢哋簡介會,唔知校長能力如何。
不過,以英文能力來決定校長能力,再推論到學校辦學,是否太過簡單?

b3410 發表於 21-5-25 18:02
WKF幾時話自己係國際學校?直資吧。雖然我唔識呢位校長,也未去過佢哋簡介會,唔知校長能力如何。
不過,以 ...

我睇番一次,提出英文口語的家長冇提出話校長能力有問題喎,係其他家長回應時咁講,不如你又睇多次
‹ 上一主題|下一主題