用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校轉本地學校
樓主: AnBird
go

[其他] 國際學校轉本地學校   [複製鏈接]

riddle 發表於 21-5-24 10:28
回覆 b3410 的帖子

知道你兩位讀LS的小朋友都是讀香港最top的elite schools ,小朋友本身也熱愛學習,所以 ...
其實香港好多LS 教學質數和學習風氣都好好, 不過LS 始終LS, 而學習上有一定規範, 另外受升學派位所影響, 家長如想小朋友比較有好既方向, 大人細路都有一定壓力.  至於ready 未, 我覺得要睇家長本身多啲.

kinder.bb 發表於 21-5-24 11:02
其實香港好多LS 教學質數和學習風氣都好好, 不過LS 始終LS, 而學習上有一定規範, 另外受升學派位所影響, 家 ...

如果升中,DSE仲要是吃力不討好的考試,5星星及5星遠比以前AL and HKCEE的A and B%低好多!

riddle 發表於 21-5-24 10:28
回覆 b3410 的帖子

知道你兩位讀LS的小朋友都是讀香港最top的elite schools ,小朋友本身也熱愛學習,所以 ...
其實除了幾間elite school, 唔少新派直資也不錯的。喜愛學習,主動學習唔係IS 專利
當然呈分試的確係好痛苦,而且太早浪費時間去操練,唔好。如果可以睇化咗呈分試呢part, 不為所動,LS會讀的開心好多。

conniewktang 發表於 21-5-24 11:40
如果升中,DSE仲要是吃力不討好的考試,5星星及5星遠比以前AL and HKCEE的A and B%低好多!
...

DSE 優良率 較 GCE A-level 低

DSE | GCE A-level
2020 2019
5** 1.3% 1.4% | A* 14.4% 7.8%
5*+ 5.0% 5.3%
5+ 12.3% 13.1% | A*-A 38.6% 25.5%
4+ 35.1% 36.5% | A*-C 87.9% 75.8%
3+ 61.0% 61.6% | A*-E 99.7% 97.6%
2+ 84.8% 85.2%
1+ 95.2% 95.2%
U 4.8% 4.8% | U 0.3% 2.4%

DSE
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE20_Press_Release_Eng.pdf

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE19_Press_Release_Eng.pdf

GCE A-level
http://www.bstubbs.co.uk/a-lev.htm#Totals

HKEAA The New UCAS Tariff (2017)
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/Leaflets/2017_UCAS_Tariff_factsheet_eng.pdf

Poyau 發表於 21-5-24 13:09
DSE 優良率 較 GCE A-level 低

DSE | GCE A-level

請問有冇IB? 對GCE冇興趣,謝謝!

b3410 發表於 21-5-24 12:19
其實除了幾間elite school, 唔少新派直資也不錯的。喜愛學習,主動學習唔係IS 專利
當然呈分試的確 ...

我相信不一定IS也可培養學習興趣的,不過IS小學在沒有功課和測考之下,的確多好多時間用。
至於看化呈分,除非真龍校/巳打算轉國際,否則真係要高EQ先得

b3410    發表於 21-5-24 16:50

conniewktang 發表於 21-5-24 13:13
請問有冇IB? 對GCE冇興趣,謝謝!

IBO Statistical Bulletins 有各級%
但無列出 HL 及 SL 各自整體%
SL UCAS對照分數等於 HL 一半

2020 IBO
7 11.9%
6+ 35.6%
5+ 64.0%
4+ 86.8%
3+ 97.1%
2+ 99.7%
1 0.3%

UCAS 對照
AL A* ↔ IB HL 7 ↔ DSE 5**
AL A ↔ IB HL 6 ↔ DSE 5
AL B ↔ IB HL 5.5 ↔ DSE 4.5
AL C ↔ IB HL 5 ↔ DSE 4
AL D ↔ IB HL 4/SL 6 ↔ DSE 3.5
AL E ↔ IB SL 5 ↔ DSE 3

IBO Statistical Bulletins
https://www.ibo.org/about-the-ib/facts-and-figures/statistical-bulletins/diploma-programme-statistical-bulletin/

https://www.ibo.org/contentassets/bc850970f4e54b87828f83c7976a4db6/dp-statistical-bulletin-may-2020-final-en.pdf

當然呈分試的確 ...

我識啲行家教各類LS包括elite schools 同新派直資又唔係咁講,我只知他們大多比子女讀IS, 不單止小學,中學轉IS也有。IS的模式,LS難完全達到。喜歡學習,主動學習,在IS的比例一定比主流多。EDB班官員子女大多是放洋或讀IS, 就知道香港的教育發生咩事啦!
你不是也有個小朋友轉了IS,對嗎?

964000 發表於 21-5-24 15:11
我相信不一定IS也可培養學習興趣的,不過IS小學在沒有功課和測考之下,的確多好多時間用。
至於看化呈分, ...

小學的壓力其實已不算什麼,呈分考得好也非難事,只是覺得有點無謂。反而中學DSE的壓力先至大,而且不大值,5星星及5星的%低得很。

當然呈分試的確 ...

所謂人在江湖,身不由己.
LS學生既前途建基於分數上,就算你諗住去外國,或轉IS, 人哋都會睇你分數,好難睇化喎.

conniewktang 發表於 21-5-24 16:07
我識啲行家教各類LS包括elite schools 同新派直資又唔係咁講,我只知他們大多比子女讀IS, 不單止小學,中 ...
IS畢竟學費貴,唔係人人想讀就可以讀,所以讀IS的小朋友,或者話有的揀的小朋友,已經係人生贏家,在起跑線已經贏咗一個碼頭。
不過,唔少elite /新派直資小朋友,在不同階段轉IS,原因各異,是否也要諗下,既然有的揀,點解當初揀LS起步先?而不是直接IS?  我知唔少家庭都係一早計劃好讀elite school 到高小,再轉IS或出國讀書。

至於高官名人子女放洋,應該是幾十年或者上百年以來的慣例,人生軌跡必經階段。

我一直想知道,大學階段,不同學制是否影響大學的學習。有機會就會捉到精英大學生,問佢之前讀LS/IS/oversea? 考IB/A level/DSE?同學之間,讀不同學校,不同學制,在大學學習階段有冇分別?通常結論都係各有所長,而top 學生 英雄莫問出處,邊間都有。全人發展,就的確IS/elite LS 比較佔優。

畢業之後,我諗更加睇個人,多過當初讀邊間學校。

當然,如果可以輕松讀十幾年效果一樣,點解要小朋友捱辛苦?有時我也會這樣反思。

conniewktang 發表於 21-5-24 16:07
我識啲行家教各類LS包括elite schools 同新派直資又唔係咁講,我只知他們大多比子女讀IS, 不單止小學,中 ...

根本人的身體最誠實,只要是考公開試如升中試和DSE等,就要花很多的時間精力追分數,所以就算有些直私講到很漂亮(有朋友教緊常說它們扮國際),最終也離不開死谷成績,只是自欺欺人,而且管理層也是中國人,mindset也離不開傳統框框,朋友説較受歡迎的如培X、王錦X等正副校的英文更是嚇死人!她說interview時竟然校長用中文問叫她用英文答,難道身為校長連一、兩句英文提問的能力也沒有?!

Moonlight819 發表於 21-5-24 18:16
根本人的身體最誠實,只要是考公開試如升中試和DSE等,就要花很多的時間精力追分數,所以就算有些直私講到 ...

你連我唔敢講果啲都講埋

964000    發表於 21-5-24 19:15

b3410 發表於 21-5-24 17:23
IS畢竟學費貴,唔係人人想讀就可以讀,所以讀IS的小朋友,或者話有的揀的小朋友,已經係人生贏家,在起跑線 ...

同意最叻嗰批學生,無論讀IS定LS,佢地將來都會有成就,只係大家可能會有不同的長處,例如工作上遇到的人黎睇,LS出來的學生睇文件好快、理解得好、做野快手,而IS出黎既學生比較做presentation做得好、人際關係處理得宜。

我覺得讀IS最有利既,其實係中游的學生,中游的學生喺LS既生活,大家都想像到,會愈來愈無鬥志,亦無咩成就感,日日有野照做既心態捱過。相反喺IS,就算中游的學生都會有好多實踐的機會,唔止係喺書本上學習,而且唔會因為成績而影響自信心,亦唔需要天天追逐分數,可以按步伐學習。

而家小朋友仲細,唔知佢日後的能力有幾高,不過一直在IS,就算佢只係中游,我覺得都可以安心讓佢慢慢發展。

mindfulmom 發表於 21-5-24 21:36

同意最叻嗰批學生,無論讀IS定LS,佢地將來都會有成就, ...
講的好好

其實真係各有長短,盲目嘲笑只是把自己變成井底之蛙。

世上真的有不少不夠人說又笑人井底的井底蛙!

mindfulmom 發表於 21-5-24 21:36

同意最叻嗰批學生,無論讀IS定LS,佢地將來都會有成就, ...
非常同意

大家就算選擇不同,但教育應講求互相包容,大家理性討論咪傷和氣吧

conniewktang 發表於 21-5-24 18:46
你連我唔敢講果啲都講埋

不好意思,我喜歡有果句說果句,這是我近幾年觀察的事實!

Moonlight819 發表於 21-5-24 22:31
不好意思,我喜歡有果句說果句,這是我近幾年觀察的事實!

好似顏xx, 同事之前教過,話係假IB, 功課好多essays, 好谷,不同真正IB的自主學習。
‹ 上一主題|下一主題