用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校轉本地學校
樓主: AnBird
go

[其他] 國際學校轉本地學校   [複製鏈接]

conniewktang 發表於 21-5-21 22:00

小學應該多玩耍,中學才多返少少功課和測驗。

小朋友讀 IS唔係只係學英文,仲有一種思維模式,係同時LS好唔同。 小朋友愈細愈容易習慣。

有同事的小朋友由 LS轉入 IS,佢話小朋友唔習慣自己唸做乜野,自己要決定做乜,因為老師唔會太規範,小朋友有自己空間去決定做邊個TOPIC。 而佢個小朋友起初等ORDER心態,亦都唔知點決定。

如果負擔得起,真係早入早享受。

4children 發表於 21-5-22 14:44
Catholic Mission School is a fantastic international school that is under the subsidised school syst ...
CMS 只係一間 天主教津貼 LS,只係近年來,EXPAT福利大減,無教育津貼,好多EXPAT唸住慳錢,所以送仔女去 英文LS。 CMS亦收好多南亞學生。由於比較國際化,有本地家長都唔鐘意。

近年有好多面臨殺校的學校,為了逃過危機,紛紛轉型,有幾間就係轉為呢啲類型的小學,俾家長多個選擇。
但學制始終都係跟教育署的LS課程。

回覆 4children 的帖子

CMS可能係fantastic,但就一定唔係international school。
多外籍學生,有佢好處,但人地蛇有蛇路,升中轉入IS又得,返老家又得。咁本地學生唔係公民無優先,英文亦非母語,升中點呢?如果一心行local條路,考Dse,咁CMS升中往績如何?中文會否就外籍學生而教得淺?學生上到中學,程度跟唔跟到...呢d都係考慮。

教育係十幾年的大project,要考慮清楚安排。

Radiomama 發表於 21-5-22 20:54
咁我會鼓勵你同孩子商量:
1)一起了解一下新校的課程內容、教學方法
2)認識自己在學習上的長短處

好多謝你意見!
1) 其實interview前已經做左
2) 佢short term memory強,但學習欠主動,為考試而溫書,呢個係我地想轉校原因之一
3) 我仔都outgoing貪玩,訂硬指標感覺唔太合乎我地style,至於弱科目,佢最唔掂就係中文作文,又長又冗,癈話連篇,結果考試唔夠時間

其實近年相信不少LS都參考IS改用活動教學,少功課少默書少測少考,以我仔間地區中文教會津小為例,佢真係冇乜功課,放聖誕新年假都係叫佢中英文各睇一本課外書,仲要唔使做閱讀報告果種,一個月先默一次書(但範圍頗多),冇測驗但每星期有不計分既評估,每年兩考。佢學校最focus係課外活動,小一時校長迎新已經講明佢學校學生係比較"得閒",所以非常鼓勵多參加課外活動,特別係樂器和體育,而有學校資助下課外活動又真係好平 ,好似泳班咁都係$40/鐘,結果我仔除左考試果幾日,疫情前差唔多全年都係著PE衫返學,不少同學亦如是

我仔係非常鍾意而家間小學,IS有offer之後佢都猶豫左好耐,因為學校有佢熟悉既老師同學、教練隊(戰)友。我作為家長叫得佢考IS當然想佢轉得更好,但要捨棄要面對果個始終係佢自己,所以最終決定權都係交返畀佢

當然,我承認我有誘導佢話"你幾唔捨得都係頂多玩多兩年,中學係點冇人知,而入IS就會較有保證似你而家咁",所以最終結果係佢自己親口承諾話想轉我至交留位

細路仔今天既應允我當然唔會太認真對待,所以我先會留返條後路畀自己(我仔係唔知我心目中仲有呢個option,佢決定轉校時我係實牙實齒講冇得返轉頭!): "萬一"如果佢唔適應,真係想返轉頭,真係唔捨得佢而家間LS,我都唔會拒絕佢呢個unlikely & unwise既要求,因為我相信,如果佢真係有呢份回頭既決心,都係一份成長,佢會比以前做得更積極、更好(自我安慰mode)

poonseelai 發表於 21-5-22 21:11
hea 住讀又入到理想大學?邊有咁着數?

絕對認同一分耕耘一分收穫

conniewktang 發表於 21-5-22 23:38
我仔也是年尾12月底出世的超細B,仲早產了1個幾月,佢讀完LS小五轉入IS Grade Six, 但我從未諗過佢會唔適 ...

咁我地小朋友真係好似,不過咁岩我個係升小五未考呈分,而你個已經考左,所以我先有repeat小五考返呈分呢個念頭

Anyway, 其實將來既野冇人知,純粹係希望作最好既準備,最壞既打算

archie1728 發表於 21-5-22 19:45
我諗係我表達得唔好,我唔係話IS學生hea,亦唔expect IS學生會太hea,otherwise我唔會畀個仔轉

我係擔心 ...

其實讀好嘅學校,好多地方都會辛苦。 只係外國/IS係小學階段,一般都好輕鬆,唔會谷,初小無功課,多閱讀。

但上到中學,都會有功課有評核,有PROJECT。

係香港只著重操卷,由幼稚園已著重考試技巧、分數,都唔算係學習。

archie1728 發表於 21-5-23 10:01
咁我地小朋友真係好似,不過咁岩我個係升小五未考呈分,而你個已經考左,所以我先有repeat小五考返呈分呢 ...

其實我個只考了呈一,諗返轉頭都覺得無謂。
Prepare for the worse都啱嘅。

不過LS, 即使果啲名津校或直私,標榜如何活動教學,不重測考,重課外活動,happy school, 最多比一般LS 開心,一到小五六,一定有壓力同谷,果個呈分試,如果不是為了升中,根本冇用,考來沒意思,只鬥背鬥操,即使呈分叻,升上中學可以係之前小學時不求甚解,只靠死背而考前列,升中難少少思考多啲已現形,成績一落千丈。

教學模式始終LS同IS截然不同,LS永遠也做唔到IS果個效果,學生的creativity, mindset及training也不同。唔讀過IS, 係對IS好多誤解,小學部IS冇功課,其實只是在學校完成曬,回家多free time做運動及閱讀,還可發展興趣,這才是愉快的童年!
到了中學,功課測考才加多少少,因為小朋友又長大了成熟了許多,可輕鬆應付。

archie1728 發表於 21-5-22 17:47
我仔係年尾出世既細仔,讀緊LS小四,今年八月會轉入IS Grade 5,我有諗過"萬一如果"一年後佢唔適應,我都 ...

心儀IS有最少要讀幾多年嘅commitment嗎?

suki224 發表於 21-5-21 08:44
我認識有兩個小朋友是IS 轉LS
一個是中學才轉, 完全適應唔到, 成績當然唔好
另一個是8歲轉, ok, 適應到 ...

請問大的中幾才轉IS那個year? 那一方面不適應?

archie1728 發表於 21-5-23 09:54
好多謝你意見!
1) 其實interview前已經做左
2) 佢short term memory強,但學習欠主動,為考試而溫書,呢 ...
明白你的擔心,我自己小朋友決定轉IS時,也想過搵一條後路,萬一水土不服還可以轉返轉頭。
不過其實好快適應,2-4個星期左右。雖然讀咗半年左右就開始疫情,不過佢已經適應IS教學模式,也多了很多時間做運動。佢本身都唔係主動學習果類,不過依家無的揀,真係要自己主動去學,去搵答案。
依家就算唔想讀IS,也不可能轉回LS,因為已經無法回到傳統教學模式。就算要轉,大概也只能轉其他IS,例如由IB學校轉去英制/美,或者去外國讀。
我也有小朋友在讀傳統學制,佢哋的確辛苦過IS,不過,可能學校唔係催谷型,我覺得主動學習方面也做的好好,而且課程很緊湊,有節奏,知識教授的系統化方面優於IS,我不用擔心知識體系方面有漏洞。而且,我覺得佢哋如果想讀IS,隨時ready ,想去外國讀書,也隨時ready   好似彈性更加大。

b3410 發表於 21-5-23 19:58
明白你的擔心,我自己小朋友決定轉IS時,也想過搵一條後路,萬一水土不服還可以轉返轉頭。
不過其實好快適 ...

你讀LS的孩子是否還讀小學,上高小或升了中,越來越多LS細路不喜歡讀書;反之在IS不喜讀書的較少見。當然有例外!我之前都唔信,現在我仔轉了IS, 成個人唔同曬,我也更放心。佢之前在LS成績是級頭,但都唔喜歡讀書,成績幾好都冇用!現在轉IS就學會學習,喜歡學習!日日期待返學!
我覺得LS即使有自主學習,如St Mary果啲,但同IS仍有距離。IS其實間間唔同,課程可以好有系統,緊凑同深,甚至比LS更深。好似我仔間IS, Grade Six已學Phy的Newton’s First, Second And Third Law。教得好詳細,每條Law做Lab, 要交詳細Lab Report,(仔讀IS Grade Six即中一,只讀了幾個月,Science已做了幾份lab reports, 反觀LS, 三年DSE, 例如Phy才做三份Lab Reports!)我仔還要跟據Newton’s Third Law做Project, 設計一個machine, 我仔設計Drink Dispenser, 要用Newton’s Third Law解析,用幾張圖劃出Force pairs,MLA format比曬references, quote返出處,做到讀U的要求,學緊我高中的課程,佢真係好有興趣,老師又教得佢明,功課又做到,個machine又work又可demonstrate比全班看,好有滿足感,creativity, 我估在IS才得以發揮。

conniewktang 發表於 21-5-23 21:47

你讀LS的孩子是否還讀小學,上高小或升了中,越來越多 ...

ASHK Grade Six Science 整緊machine, use Newton’s Third Law 去解析 (Grade Six Project assigned by Ms.Tara Store, ASHK, 2021).

conniewktang 發表於 21-5-23 21:47

你讀LS的孩子是否還讀小學,上高小或升了中,越來越多 ...

高中/高小都有,都喜歡學習

Jane1983 發表於 21-5-23 09:24
回覆 4children 的帖子

CMS可能係fantastic,但就一定唔係international school。

CMS 2020年升中結果見以下分享#3

《International Local School》#3
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3855092&pid=48939336

b3410 發表於 21-5-23 23:10
高中/高小都有,都喜歡學習

你大果個IS, 細果個LS?

Poyau 發表於 21-5-24 00:46
CMS 2020年升中結果見以下分享#3

《International Local School》#3

謝謝,好清楚。

conniewktang 發表於 21-5-23 10:56

其實我個只考了呈一,諗返轉頭都覺得無謂。
我仔本身小學係所謂傳統名小, 有直屬B1中學, 功課雖然比起其他LS 算唔太多(一日多數3/4樣, 假期都係6/7樣). 但LS 始終LS, 啲家長係好緊張自己細路成績, 9成同學都有外補, 只係補多定少.  而啲分數, 連0.1 分都要計清楚, 小朋友當然有樣學樣, 著重只在分數上, 而多過學術進步上.  連中文作文都要背定啲有機會出既內容(標準答案), 等正式考試可寫得快啲.  試問, 小朋友又點會好Creativity 呀.

宜家呀仔轉到IS, 見到咩野都要佢哋自己諗, 連PE堂, 學完各種球類運動, 就叫佢哋自己結合學既野, 來創一啲新玩法出來.  其實, 好似各IS 家長所講, 哩啲教學先可以等小朋友應付未來需要,  要自己留意, 融會貫通學咗既野,  多思考, 創造新野出來, 而不再係咩都死背, 到要諗新野時, 咩都諗唔到.

kinder.bb 發表於 21-5-24 10:13
我仔本身小學係所謂傳統名小, 有直屬B1中學, 功課雖然比起其他LS 算唔太多(一日多數3/4樣, 假期都係6/7樣). ...

非常同意!

回覆 b3410 的帖子

知道你兩位讀LS的小朋友都是讀香港最top的elite schools ,小朋友本身也熱愛學習,所以好明白她們為什麼可以隨時ready轉其他教學模式。但香港有這樣學習環境的LS(包括課程內容、教學質數、學習風氣),應該只有極少數,是嗎?
‹ 上一主題|下一主題