用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校轉本地學校
樓主: AnBird
go

[其他] 國際學校轉本地學校   [複製鏈接]

ckmammy 發表於 21-5-21 14:25
當然一定有個別例子例外, 唔係個個小朋友都鍾意寫嘢。 High Academic achievement 獎係獎學金?IS 平時極 ...

功課同測驗全計,例如1-4分,好似計GPA咁,總成績分範疇也計1-4, 2為合格。獎項非獎學金(詳情不知,只剛讀了幾個月)。有收獎狀同影了領獎的相。

conniewktang 發表於 21-5-21 14:50
功課同測驗全計,例如1-4分,好似計GPA咁,總成績分範疇也計1-4, 2為合格。獎項非獎學金(詳情不知,只剛 ...

我仔間不停測驗同做功課和projects, 完全未停過,Grade Six功課都好深。

964000 發表於 21-5-21 13:54
其實佢仲細個,大個有目標就唔同哂。
我反而唔想小朋友太早大緊張分數和排名,想培養鬥心和毅力可以從課外 ...

佢係「鬥志」多過「鬥心」,想搵人「比試」多過要贏,我認為相對比較正面。

比如學校網上嘅學習系統,佢會因為個排位表,想系每個表中都榜上有名,而主動去學比佢更高年級嘅知識。如果試過都唔夠人高分,佢又 handle 到個挫敗感,會佩服人哋真係好犀利。

相比平時嘅得過且過,LS 對佢唔係冇好處。當然,佢並非百年難得一見嘅練武奇才,要轉都唔係易事。我係爭扎中,更何況我自己都不喜本地學制,而且現在除咗科中文要我煩,其他都好輕鬆。

conniewktang 發表於 21-5-21 14:50
功課同測驗全計,例如1-4分,好似計GPA咁,總成績分範疇也計1-4, 2為合格。獎項非獎學金(詳情不知,只剛 ...
咁同我仔學校一樣,計 1-7 分。但佢地功課多測考少。

ckmammy 發表於 21-5-21 15:05
咁同我仔學校一樣,計 1-7 分。但佢地功課多測考少。

我仔果間功課不少,大小測驗比較多,尤其數學密密測。Social Studies也是第二多測驗。

melobi12 發表於 21-5-21 10:41

其實真係唔明白,得閒啲唔好咩

因為很多自少讀LS的父母突破不到傳統的框框,以為多功課、多測考才學到嘢!

識一個讀左一年vsa, 因唔滿意covid期間安排,讀左一年轉左去LS。聽聞小朋友轉校後都讀得開心,成績係點就唔太清楚。

我印象去聽維記講座總校長都講過唔係個個小朋友都適合讀IS, 佢自己小朋友就係讀唔慣IS要轉番去LS。但係幾年前既事我唔十分肯定有冇記錯。

Moonlight819 發表於 21-5-21 17:46
因為很多自少讀LS的父母突破不到傳統的框框,以為多功課、多測考才學到嘢!
...

諗起自己細個讀小學時每日有十樣八樣功課已經怕怕,過時過節前後又測驗又小考又大考實在不能接受⋯⋯所以實在不想自己小朋友重蹈覆轍。

993rs 發表於 21-5-21 15:00
佢係「鬥志」多過「鬥心」,想搵人「比試」多過要贏,我認為相對比較正面。

比如學校網上嘅學習系統,佢 ...

我自己教本地DSE學制,教b1英中,我都唔比我仔讀返LS中學,其實他一定係b1。後悔轉IS太遲,早知早轉早開心,不用考了1次小五呈分咁煩!在IS的多元教學下,我仔喜歡返中文,在LS他是討厭中文的!

benjibenji 發表於 21-5-21 18:39
諗起自己細個讀小學時每日有十樣八樣功課已經怕怕,過時過節前後又測驗又小考又大考實在不能接受⋯⋯所以 ...

LS小學高年級,weekend可以有過十樣功課!假期仲多!

Moonlight819 發表於 21-5-21 17:46
...

小學應該多玩耍,中學才多返少少功課和測驗。
我見仔果間IS, 小學超Happy, 到中學才多返少少功課,但reasonable , 因為終極要考公開試IBDP。我仔Grade Six, 美式Middle School第一年,但日日都放學玩完才開始做功課,同讀LS,截然不同,free time多好多。
見現在不少LS的小學生,因功課壓力,有情緒問題,要看精神科。私家精神科醫生,門庭若市,可能家長谷得過了火!患者年紀越來越小,因我識不少醫生,所以知道有這情況。

Catholic Mission School is a fantastic international school that is under the subsidised school system in Hong Kong, hence, you do not need to pay tuition.  Students are from all over the world, not like some international schools where 90% are Chinese.  Countries include Ireland, US, Australia, Japan, Korea and different Asian countries.  

www.cms.edu.hk

Facebook: https://www.facebook.com/catholicmissionsch

How we nurture students through STEM
https://youtu.be/LWga2zYEsLY

Apply design thinking in primary school

https://youtu.be/50JIi_R9Fzg

4children 發表於 21-5-22 14:44
Catholic Mission School is a fantastic international school that is under the subsidised school syst ...
本校課程以教育局課程發展處頒佈香港小學課程為骨幹 ...

http://www.cms.edu.hk/index.php/aboutus/school-profile

conniewktang 發表於 21-5-21 21:57
我自己教本地DSE學制,教b1英中,我都唔比我仔讀返LS中學,其實他一定係b1。後悔轉IS太遲,早知早轉早開心 ...

男直都擺脫不了固有框架嗎?我有嘗試同男津既家長朋友了解過,老實說都唔係我杯茶。
LS真係可以好stubborn。大b 試過呈分前兩日有16、7份功課,老師回應「多功課」=「多溫習」。我小朋友有個 math concept 唔明,想教識佢,佢話:唔夠時間教啦,講個答案等我快d做完去溫書.... 當時已11點幾。

我當時心諗你份 exam paper 裡面有幾多分係做 repetitive work 複製出來、有幾多分係因為了解個 concept 而得出來?

離開左,我當然唔想細b跌返落去,祇係佢又的確系適當既壓力下,做事上心好多。

AnBird 發表於 21-5-20 23:24
差不多全部人都係想 LS 轉 IS,其實好想知有冇人會/想轉返 LS,原因係咩呢? ...

我仔係年尾出世既細仔,讀緊LS小四,今年八月會轉入IS Grade 5,我有諗過"萬一如果"一年後佢唔適應,我都會"考慮"轉返LS重讀小五考呈分試

不過相信我仔情況算係特別,因為佢本身谷得,又自小習慣同人比較; 一般由細至大讀開IS既小朋友(或其家長)應該唔會接受倒,除非經濟環境有變冇辦法,否則諗轉第二種學制既IS或出國,都唔會諗轉LS

archie1728 發表於 21-5-22 17:47
我仔係年尾出世既細仔,讀緊LS小四,今年八月會轉入IS Grade 5,我有諗過"萬一如果"一年後佢唔適應,我都 ...

其實在IS的學生好多都唔hea; 呢啲只係本地家長對國際學校的「label」,大家讀落就知唔係咁。

尤其去到中學,同學之間有好多良性競爭,有時係家長無留意啫。

Radiomama 發表於 21-5-22 19:13
其實在IS的學生好多都唔hea; 呢啲只係本地家長對國際學校的「label」,大家讀落就知唔係咁。

尤其去到中 ...

我諗係我表達得唔好,我唔係話IS學生hea,亦唔expect IS學生會太hea,otherwise我唔會畀個仔轉

我係擔心我仔食開套餐,來緊轉食自助餐驚佢唔適應,唔識/唔慣自己搵食,"萬一如果"佢真係成年都齋坐唔識主動地搵食,我會"考慮"畀佢食返套餐

當然,轉得IS我就係想佢學識自己主動搵食,唔好習慣等人餵,但萬一佢真係唔得,食返套餐都係冇辦法之中既辦法

套餐本身唔吸引唔好味,亦唔見得營養價值特別高,所以食開自助餐既學生/家長相信好難會接受倒(除非經濟出現問題),但我仔由細食到大又冇投訴,所以比其他人較有條件"考慮"返轉頭

archie1728 發表於 21-5-22 19:45
我諗係我表達得唔好,我唔係話IS學生hea,亦唔expect IS學生會太hea,otherwise我唔會畀個仔轉

我係擔心 ...

咁我會鼓勵你同孩子商量:
1)一起了解一下新校的課程內容、教學方法
2)認識自己在學習上的長短處
3)自定短中長期目標,即在開學後3個月、6個月及9個月要完成嘅事情;如:認識多少個同學、參加多少個學校活動、閱讀咗幾多本課外書、較弱的科目有冇進步

有人曾話Local school似在泳池練水,在自己條線努力游,教練及家長在池邊教導和呼喝;IS 特別是IB school, 似在大海游,家長或教練是要同孩子一齊游、一齊經歷風浪。

archie1728 發表於 21-5-22 19:45

我係擔心 ...

hea 住讀又入到理想大學?邊有咁着數?

archie1728 發表於 21-5-22 17:47
我仔係年尾出世既細仔,讀緊LS小四,今年八月會轉入IS Grade 5,我有諗過"萬一如果"一年後佢唔適應,我都 ...

我仔也是年尾12月底出世的超細B,仲早產了1個幾月,佢讀完LS小五轉入IS Grade Six, 但我從未諗過佢會唔適應要返去LS讀,決定了就要勇往直前,我更沒諗過佢要repeat。其實小朋友好易適應新環境,不用擔心。我仔初入IS, 開頭8月是網課,我都有教下小朋友,後來face to face 上課,老師好好,老師教佢已ok, 小班15人又3個老師,好似補習咁照顧得好,佢1-2個月已習慣了,我就放手,始終Grade Six已經是Middle School中學生,雖然他入Grade Six時才10.5歲,但IS又有student support, 我仔更快就適應!
‹ 上一主題|下一主題