用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校轉本地學校
go

[其他] 國際學校轉本地學校   [複製鏈接]

差不多全部人都係想 LS 轉 IS,其實好想知有冇人會/想轉返 LS,原因係咩呢?
   19    0    0    1

AnBird 發表於 21-5-20 23:24
差不多全部人都係想 LS 轉 IS,其實好想知有冇人會/想轉返 LS,原因係咩呢? ...

經濟轉差,失業,學費變成一大負擔

差不多全部人都係想 LS 轉 IS,其實好想知有冇人會/想轉返 LS,原因係咩呢? ...

其實讀IS好難返轉頭,讀LS, 孩子完P3已變沉默,沒創意,失信心同討厭學習,資優孩子更什,重復操練使孩子越讀越蠢不想思考,只背答案,沒有主見。如果不是家中經済出問題,我估冇人會咁做。

我認識有兩個小朋友是IS 轉LS
一個是中學才轉, 完全適應唔到, 成績當然唔好
另一個是8歲轉, ok, 適應到, 成績也不錯
其實我覺得小朋友年紀小, 轉環境都會比較易適應, 加埋大人睇緊d

相反有識小朋友中學才由LS 轉IS, 一樣讀唔掂, 成績唔好

轉校原因: 1個是經濟問題, 另一個是父母其中一方覺得小朋友讀返LS 會適合佢小朋友

其實除了經濟原因,真的想不到為什麼要由IS轉回LS!

識有朋友係維記小學教職員, 呀仔免費入讀小學, 中一升港島傳統B1中學, 宜家中二, 讀得好開心.  個仔本身係叻, 英文底好, 媽咪又係中文老師, 所以連呀仔中文都唔差, 所以去邊都無問題.  
而朋友轉校理由係話啲同學偏向有錢, 唔想呀仔太比較.

有見過轉番LS,初小和升中都有。初小果個係因為家姐讀得麻麻,亞媽因一d事對學校有芥蒂,後來轉走細仔。升中果個係經濟問題。

細路哥叻,中文ok,其實亦可以適應到。你同個細路講屋企無錢,一齊共渡時艱,佢唔會say no,但肯定唔係對佢最好的安排。

聽我老公講, 佢有朋友 IS 轉 LS, 因為覺得個仔太得閒同埋唔知個仔學左咩, 不過個仔仲係初小, 好似都適應到

除了經濟原因,我見過幾個,都是初小轉,通常係盲中中入咗IS幼稚園,家長本身對IS認識都不深,之後才發現課程/育兒理念與期望不符,於是初小轉番LS。
另外有小朋友讀讀下覺得唔啱IB, 好憎做project, 寧願背書做卷,呢D可以會轉行A level, 都未必會去LS。
LS去IS都有機會不適應,見過有神校轉IS Y7第一年要留班, 佢之後去外國讀A level算了。

964000 發表於 21-5-21 09:48
除了經濟原因,我見過幾個,都是初小轉,通常係盲中中入咗IS幼稚園,家長本身對IS認識都不深,之後才發現 ...
其實真好睇個細路本身.

cassy_w 發表於 21-5-21 09:43
聽我老公講, 佢有朋友 IS 轉 LS, 因為覺得個仔太得閒同埋唔知個仔學左咩, 不過個仔仲係初小, 好似都適應到 ...

呢個係幾常見的原因,因為冇功課帶回家又不用溫考試,不過網課完很多家長都改觀了

如果小朋友係記性好嗰種,讀 LS 可能開心過讀 IS。 只要背曬所有課文考試就一定高分。相反, IS 中學經常要做資料搜習, 每樣功課都要寫長篇大論,又要創意, 寫完又要解釋你嘅諗法, 有啲人真係未必鍾意。

cassy_w 發表於 21-5-21 09:43
聽我老公講, 佢有朋友 IS 轉 LS, 因為覺得個仔太得閒同埋唔知個仔學左咩, 不過個仔仲係初小, 好似都適應到 ...

其實真係唔明白,得閒啲唔好咩

除左經濟負擔,「合適」都係一個原素。
我細B做野好鐘意有分數、有排名,有同冇係兩個學習態度。PIS冇呢樣野,我認真地考慮轉返 LS。當然收唔收、中文係另一個問題。

大B則要有空間比佢搵學習既興趣,所以由 LS轉左 IS。

ckmammy 發表於 21-5-21 10:21
如果小朋友係記性好嗰種,讀 LS 可能開心過讀 IS。 只要背曬所有課文考試就一定高分。相反, IS 中學經常要 ...

其實不一定,我仔本身資優(經過EP評估),記性范疇好高分,在一缐津小小五考過級一,完小五轉IS,多projects, 多嘢寫,一樣ok, 冇見過佢溫生字或串字或背書,考Social Studies的History一樣ok, 他說喜歡讀IS, 比讀LS 開心好多,雖然每天有功課,功課也不易,他仍愉快學習又學到嘢,入學讀Grade Six ,一樣拿High Academic Achievement 獎。

993rs 發表於 21-5-21 10:54
除左經濟負擔,「合適」都係一個原素。
我細B做野好鐘意有分數、有排名,有同冇係兩個學習態度。PIS冇呢樣 ...

其實佢仲細個,大個有目標就唔同哂。
我反而唔想小朋友太早大緊張分數和排名,想培養鬥心和毅力可以從課外活動着手,
學業上佢有責任感,肯嘗試和喜愛上學就行了。
所以學校啱唔啱都好視乎家長期望。

964000 發表於 21-5-21 13:54
其實佢仲細個,大個有目標就唔同哂。
我反而唔想小朋友太早大緊張分數和排名,想培養鬥心和毅力可以從課外 ...
都係㗎,身邊有個小朋友,都算叻仔,小三時在傳統直資名校全級考五名內,但除咗書本上考試要讀嘅嘢之外,其他都唔願意花時間去睇,連睇課外書都同媽咪講唔使考,就唔需要花時間去睇,跟住個媽咪即刻小四同佢轉IS,雖然知道一定上到中學,但係個名媽知道個仔太着重分數所以都唔繼續讀。
另外好似我自己個仔,成日處於中游位置,點努力雖然可以攞到高啲分,但係始終排位都唔及人哋走得快,最後信心自己都失去左。

唉,所以真係個個小朋友都唔同,太早有分數同埋排位上嘅比較,唔一定係好事。

conniewktang 發表於 21-5-21 13:43
其實不一定,我仔本身資優(經過EP評估),記性范疇好高分,在一缐津小小五考過級一,完小五轉IS,多projec ...
當然一定有個別例子例外, 唔係個個小朋友都鍾意寫嘢。 High Academic achievement 獎係獎學金?IS 平時極少考試測驗,其實係點樣計分呢?

ckmammy 發表於 21-5-21 14:25
當然一定有個別例子例外, 唔係個個小朋友都鍾意寫嘢。 High Academic achievement 獎係獎學金?IS 平時極 ...

好多IS中學會有, 中學大把測驗
‹ 上一主題|下一主題