用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 傳統小學轉國際學校
發新帖回覆
go

[小學] 傳統小學轉國際學校

我有個小朋友讀緊傳統學校四年級想幫佢轉國際學校
但我冇外國passport
熱門的國際學校應該好難排到
想問仲有咩選擇呢?
最重要係升中時可以駁上去
唔駛到時又周圍搵學校
甚至冇位要轉返傳統學校
謝謝!

回覆 OSMrLai 的帖子

Why do U want to transfer your kid from a local school to an IS? Could try Invictus if you are living in TKO. That is a newly opened International School, should have higher possibility?

Kevin2021 發表於 21-5-3 16:56
回覆 OSMrLai 的帖子

Why do U want to transfer your kid from a local school to an IS? Could try Invi ...
因為我覺得小朋友唔係讀死書嗰TYPE亦都想佢多思考

Invictus 在我家附近,經過一直以為只得幼稚園

Then it is a very good option. Try the Invictus first. It is a train school to the Year 13. The secondary part is in Chai Wan.

OSMrLai 發表於 21-5-3 16:49
依家IS 都好多位,你可以試下ESF,NAIS,VSA,Kellet。

如果報名費唔係太貴,試多幾間,睇多幾間先知道邊間適合小朋友。

其實好多選擇,但首先你要諗吓地區、學制、學費等等,收窄一吓範圍先容易諗邊一間適合。

RKG 發表於 21-5-4 00:09
其實好多選擇,但首先你要諗吓地區、學制、學費等等,收窄一吓範圍先容易諗邊一間適合。
...

同意,真係間間都有不同之處,家長真係要做下功課先知適唔適合家庭需要。

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

可以參考教育局國際學校個site,就location和中學銜接鎖定幾個目標先,再入學校網站了解學制/學費,最後才來EK看相關comments
https://internationalschools.edb.hkedcity.net/where_they_are.php?lang=tc

我仔今年都係小四,可能撞正移民潮,8月都有幸join間算係熱門間既心儀IS讀G5,所以肯試就唔會冇機  

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

我女今年1由傳統女校插班入咗NAIS Year 4, 有需要pm我 (emoji)
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊