用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭痛!九龍城區BAND3有咩校風好既學校可選 ...
go

頭痛!九龍城區BAND3有咩校風好既學校可選 [複製鏈接]

人人意見都唔同!BAND3既成績老師又話叫試下博BAND2既鄧鏡波!!
真係好難念!!
   8    0    0    0

ar_yi_02 發表於 21-4-22 15:52
人人意見都唔同!BAND3既成績老師又話叫試下博BAND2既鄧鏡波!!
真係好難念!!

或許派位乙部首選 蔡功譜  

如果係想搵 校風好 的 BAND 3 中學,一定要放學時間去校門外看看,去附近快餐店看看,甚至係響非繁忙時間去問吓 快餐店 / 小食店 / 便利店 員工。做完功課,就可以大概了解邊一間中學會較好。

不過下星期開始考公開試,因為疫症,教育局唔畀學生返學,要上網課,避免同考生交加感染,所以無辦法去校門外睇。

你試吓星期六、日問吓  快餐店 / 小食店 / 便利店 員工,睇吓佢地答唔答你,問多 D 唔同舖頭,有機會問到資料。

你搵到心儀既,再上黎問吓。

英中 / 培正 / 何官 / 九真 / 培道 / 胡兆熾 都唔使去。

如果小朋友鍾意運動,可以去余振強睇下。
如果係女仔,可以去德蘭睇下。

王家爸爸    發表於 21-4-23 11:51

回覆 憫父 的帖子

鄧鏡波/五旬節/彭學高/九龍塘/
蔡功譜/創知/聖三一/新亞/基道現在Banding ?
英文班1班定2班 ?
想問學校開英文班是否反應學生屬咩banding居多呢?

TracyC 發表於 21-4-23 11:21
鄧鏡波/五旬節/彭學高/九龍塘/
蔡功譜/創知/聖三一/新亞/基道現在Banding ?
英文班1班定2班 ?
想問學校開英文班是否反應學生屬咩banding居多呢?

鄧鏡波/五旬節/彭學高/九龍塘/基道/創知/聖三一
1. 彭學高一直都無列出公開試成績資料,學校報告對公開試表現寫得極含糊。
2. 鄧鏡波 2019 年開始無再公開成績資料,學校報告亦沒有提任何資料。
3. 基道多年來都詳列資料,成績亦理想。
4. 五旬節早期詳列資料,後期較簡單,不過會列出有多少科及格率高過全港。
5. 創知早期詳列資料,現在則十分簡單,沒有列出數字,不過仍會公佈中六學生的出路。
6. 聖三一學校報告對公開試表現寫得極含糊。
7. 九龍塘能列出各科的及格率

按各校多年來的數據來說:
基道 > 五旬節 > 創知 > 九龍塘

估計:
彭學高/聖三一 表現低於 創知
鄧鏡波可能與 基道/五旬節 相若
蔡功譜/新亞 低於 彭學高

回覆 憫父 的帖子

請問知不知彭學高/聖三一 /創知
鄧鏡波
蔡功譜/新亞 有幾多班英文班?

憫父 發表於 21-4-23 11:45
鄧鏡波/五旬節/彭學高/九龍塘/基道/創知/聖三一
1. 彭學高一直都無列出公開試成績資料,學校報告對公開試 ...
請問余振強、蔡功譜邊間好D?想排第八、九,謝謝

回覆 TracyC 的帖子

鄧共有五班,一班英文班,另一班次精英班!一年多前換咗新校長,校長似有心升banding因平日/星期六都叫學生回
校補英文!(我囝剛畢業)

ponysee 發表於 21-4-26 17:53
請問余振強、蔡功譜邊間好D?想排第八、九,謝謝

兩間都相若,如果小朋友喜愛運動,余振強體育的表現較強,可以排乙八。

憫父 發表於 21-4-28 14:02
兩間都相若,如果小朋友喜愛運動,余振強體育的表現較強,可以排乙八。

...
Thx

回覆 ponysee 的帖子

蔡功譜 / 新亞 現在邊間較好少少 ?
‹ 上一主題|下一主題