用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 懶媽拖累了阿仔
go

懶媽拖累了阿仔

純呻post...
今年報2間PN都係拍片, SC和KM。
阿懶媽自以為是, 無做足功課求其拍片。

以為21個月的阿仔閱讀時會講野(個陣未識講句子), 有對答, 識數one to ten, 已經好好...
玩具part就無咁認真...玩下手抓版, 認下顏色...
跳舞part因為唔識唱歌...以為表現出跳舞跟到幾個動作, 開開心心就ok...

SC同KM都係交同一條片, 可能條片真係悶...累左阿仔。

結果就係...
SC waiting, KM直接reject...

搞到而家好驚報K1都要拍片...唉...

blissbliss2018 發表於 21-4-19 10:04
純呻post...

考咩學校也好應該都要有些學校做backup, 例如「呼吸類幼稚園」。你㨂呢兩間都係hot pick 好多人報名的學校,我估你無來由不清楚的,現在只好收拾心情重整旗鼓,一方面要比小朋友有pn 讀住先,至於K1你分分鐘都預左繼續要拍片的,比心機觀看其他人點拍、汲取經驗,來年再努力吧!

但最重要,還是繼續對小朋友既訓練,吾係間間也只睇片,入到二面還是要靠實力的。

劍鳴有reject嫁咩?算喇,我女18個月識讀中文字,呢兩間都係waiting, 但我無讀Pebbles,唯有年尾再努力

blissbliss2018 發表於 21-4-19 10:04
純呻post...

KM/PN 班少收生較少,多數收大B.

開校後 1,2月 每班都會有人走. 如還對幼稚園有興趣,試吓寫求位信.
Good luck :D

ayu026 發表於 21-4-19 10:32
考咩學校也好應該都要有些學校做backup, 例如「呼吸類幼稚園」。你㨂呢兩間都係hot pick 好多人報名的學校 ...

係呀, 我都好清楚係hot pick, 所以真係自以為是既.
點解只報呢2間, 主因係本身唔打算報pn, 但後尾見個個報就想報下...
而我經歷今次拍片就知道係我自己問題, 亦都好彩有報先知自己有咩問題..

K1會加油, 都會報定幾間呼吸學校.
Thanks~~!

RWKT 發表於 21-4-19 11:11
KM/PN 班少收生較少,多數收大B.

開校後 1,2月 每班都會有人走. 如還對幼稚園有興趣,試吓寫求位信.

KM係reject...唔係waiting...應該求唔到吧?

cherry@sum 發表於 21-4-19 10:34
劍鳴有reject嫁咩?算喇,我女18個月識讀中文字,呢兩間都係waiting, 但我無讀Pebbles,唯有年尾再努力
...
KM有reject, 都唔少, 可能學位少 咁直接出reject等家長死心都係好事

blissbliss2018 發表於 21-4-19 12:04
KM係reject...唔係waiting...應該求唔到吧?

唔緊要. 我認為兩者分別不大.

我其中一名係K1 rejected, K2 插班入.
以上少少個人建議,希望幫到你.

唔好灰心,過多幾個月到考K1時,小朋友大個左能力亦都高左,K1選擇又多啲,就唔難考到心儀學校
最緊要係父母吸取經驗,下次做足準備,依家都未算遲!💪💪

我仔報k拍片都係大炒,我都覺得自己累左佢(emoji)‍♀️

RWKT 發表於 21-4-19 12:12
唔緊要. 我認為兩者分別不大.

我其中一名係K1 rejected, K2 插班入.

感謝你~我試下!! thanks!

Mi32 發表於 21-4-19 12:55
唔好灰心,過多幾個月到考K1時,小朋友大個左能力亦都高左,K1選擇又多啲,就唔難考到心儀學校
最緊要係父 ...

係, 我報K時會加油! 唔再做懶媽!

cc7 發表於 21-4-19 13:17
我仔報k拍片都係大炒,我都覺得自己累左佢(emoji)‍♀️

呀...有無寫求位信, K要盡全力

我報左12間,得1間offer
最後留返係本身讀緊果間N

cc7 發表於 21-4-19 14:39
我報左12間,得1間offer
最後留返係本身讀緊果間N

嘩...咁我真係要報十幾間先得

blissbliss2018 發表於 21-4-19 15:30

Yes 報多d 啦

blissbliss2018 發表於 21-4-19 15:30

唔好說我太怪獸,我都係由於上年pn炒晒
所以今年K1狂報,但所有都係熱門既
都報左15間

但好好彩,今年好大豐收
有最心儀的offer

樓主加油

其實運氣都不可缺少(emoji)

其實
不用太擔心

K 容易有好offer

純呻post...

我仔上年考SC同其他N班,差唔多都係waiting,最後上年尾考SC K,成功考到,考K前再回顧返N既片,係真係悶啲同準備冇咁充足既。

希望你K再準備好啲,成功考到啦