用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城2A生 轉區去大埔
go

九龍城2A生 轉區去大埔 [複製鏈接]

九龍城一線小學,請問banding有無機會影響?
是否選返大埔區band 2學校穩陣d?
   4    0    0    0

rickykissu 發表於 21-4-17 23:26
...
我不覺得大埔有什麼中學吸引,只如一溝絕望的死水。

王家爸爸    發表於 21-4-18 08:50

家庭原因要搬返去住

Fanny_ma 發表於 21-4-17 23:55
我不覺得大埔有什麼中學吸引,只如一溝絕望的死水。

九龍城B1位足 B2生有機入B1校
大埔B1位不足 B1生好多入B2校

樓主已轉大埔校網?如果明年才抽獎,我勸樓主三思。
如果已經轉大埔校網,唯有抽Band2該幾間中學。然後準備放榜日去羅定邦叩門一試。

rickykissu 發表於 21-4-17 23:26
...

不要轉去大埔升中,三思!

九龍城有多間B2中學的成績都很好。大埔有些B2得1x%學生升到大學。

現在很多大埔人想轉網去其他好區,你反而咁傻想轉回大埔。

tpmon 發表於 21-4-18 08:40

不要轉去大埔升中,三思!

已經轉左網,今個月大抽獎,轉之前無做太多功課,只係諗住方便照顧女女,老師唔熟大埔區都比唔到太多意見,自行報過九真唔收。

其次係啊女英文成績唔好,7x分水平,但中文數學ok,怕讀英中吃力。數學用英文教的話可能拉低埋。

rickykissu 發表於 21-4-18 10:02
已經轉左網,今個月大抽獎,轉之前無做太多功課,只係諗住方便照顧女女,老師唔熟大埔區都比唔到太多意見 ...

現在冇辦法了,已冇謂再想,只有向前看。

你大埔大抽獎,打算怎選?  囡囡在九龍城強校英文成績唔好,回大埔讀中學的英文程度有可能在班上已較強。

tpmon 發表於 21-4-18 10:29
現在冇辦法了,已冇謂再想,只有向前看。

你大埔大抽獎,打算怎選?  囡囡在九龍城強校英文成績唔好,回大 ...

老師提及乙一可以博一件1c英中,諗住係沐恩。但而家又話競爭好激烈唔夠位。所以我諗係唔係乙一揀番大埔啲Band2 嘅學校,例如救恩,唔知啱唔啱?
另外乙二至五志願,係咪仲可以揀其他band2? 而家1516咁

rickykissu 發表於 21-4-18 10:35
老師提及乙一可以博一件1c英中,諗住係沐恩。但而家又話競爭好激烈唔夠位。所以我諗係唔係乙一揀番大埔啲B ...

救恩成績差了很多。現在大埔B2校的成績最好是

恩主教 > 圓玄

tpmon 發表於 21-4-18 10:51
救恩成績差了很多。現在大埔B2校的成績最好是

恩主教 > 圓玄

多謝意見,但我見d資料話大埔英中全係band1,恩主教係英中同沐恩都寫1c。
我擔心如果女女轉去大埔區仍係band2的話,但如果恩主教係計band1,咁揀左恩主教入唔到,會唔會好似放棄左乙一? 之後乙二三b2小左機會未必抽到?
最怕佢跌落b3

圓玄同救恩,選擇主要係救恩基督教,女女小學都係咁解.

恩主教喺大埔小學係當B1咁抽,就算B1大抽獎放乙二機會都唔大,B2喺大埔都係得果四五間,三寳,孫書,直資羅定邦,B2位都係唔夠,所以如果係真B2乙一放恩主教,自己覺得有機會派到B3。

rickykissu 發表於 21-4-18 11:25
多謝意見,但我見d資料話大埔英中全係band1,恩主教係英中同沐恩都寫1c。
我擔心如果女女轉去大埔區仍係ba ...

強的九龍城小學轉去大埔有機會升Band。

大埔好的B2校很少,你應該知道。如果轉去大埔網仍是B2生,當然乙一不填熱門的B2校,放乙二已機會不大。

你有冇報直資羅定邦,這間應該值得你考慮!

tpmon 發表於 21-4-18 11:35
強的九龍城小學轉去大埔有機會升Band。

大埔好的B2校很少,你應該知道。如果轉去大埔網仍是B2生,當然乙 ...

係小學老師同朋友話比我聽,間小學係強,我自己之前無咩研究,見小朋友都係考全級一半到,所以唔知轉去大埔有無優勢.

其實樓主如果諗住當B2抽獎,咁或者會唔會博吓甲一恩主教或培道甲二甲三放返大埔三寳咁抽會好啲,因為如果小朋友係全港B1,富善三寶放二三,就算甲一唔中,二三我諗都好大機會可以收工。

rickykissu 發表於 21-4-18 12:14
係小學老師同朋友話比我聽,間小學係強,我自己之前無咩研究,見小朋友都係考全級一半到,所以唔知 ...

是否讀宣小(APS)、九龍塘學校(小學部)(KTS)這些強小學?

rickykissu 發表於 21-4-18 12:14
係小學老師同朋友話比我聽,間小學係強,我自己之前無咩研究,見小朋友都係考全級一半到,所以唔知 ...

是否讀宣小(APS)、九龍塘學校(小學部)(KTS)這些強小學?

tpmon 發表於 21-4-18 12:21

pm左你

rickykissu 發表於 21-4-18 11:25
我擔心如果女女轉去大埔區仍係ba ...

大埔得3間B1可選 無他區B1借位
B1生要下移選沐恩/恩主教(B2A)
餘下B2三寶(圓玄/何郭/救恩)及孫書
加上心誠(B2C)借位3個 B2位仍不足
B2生亦有要下移B3校
‹ 上一主題|下一主題