用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A學生 升中學統一派位表點填?(東區band1頭) 感激不盡 ...
go

B1A學生 升中學統一派位表點填?(東區band1頭) 感激不盡 !

囡囡係Band 1頭既學生(東區)
而家填到嚟第七志願就唔知道點填
大家有冇咩建議? 感激不盡

amylyh220 發表於 21-4-17 15:34
大家有冇咩建議? 感激不盡 :kissy ...
有噤好成績,應該盡放band 1學校先。

羅生門,還是信自己比較好吧?!至少不後悔。

前面已夠入啦!
你要相信自己的排位策略
填完B1,後面續級落,其實一點也不用擔心。

填表從來是不夠位的區才『擔心』
還有邊緣人『擔心』
B2『擔心』隨機號碼派入B3

信自己放心填

醒目開學勳章

我填左8間,老師彈返黎話要揀15間,我諗住求其填,反正去到咁後都會扣門走

puffy0305 發表於 21-4-17 15:58
我填左8間,老師彈返黎話要揀15間,我諗住求其填,反正去到咁後都會扣門走
...

乙部只填8間好危險,hkpapa852 也提議B1生在最後要放數間B2校,作用是最底線入到首間B2A校。當然放多幾間B2包底無壞。

吾該曬咁多位!
想問大家認為漢華中學,寶血定福中(小西灣) 邊間好d, 而家填到嚟十一志願. 我朋友話要係十緊志願左右 就要開始填b2中,尾 想問真唔真呢?

醒目開學勳章

tpmon 發表於 21-4-17 16:08
乙部只填8間好危險,hkpapa852 也提議B1生在最後要放數間B2校,作用是最底線入到首間B2A校。當然放多幾間B ...

已經填左衛劉顯....老師要我填埋筲東,嶺南...
之前填太多band 1...被老師勸退...
而家填左三間B2補底, 又話太少

puffy0305 發表於 21-4-17 15:58
...

放晒衞劉金顯係尾啦,多幾隻字啫~~~

puffy0305 發表於 21-4-17 16:50

填咗8間,可以考慮填晒佢噃,又係,反正你預咗唔中都叩門~~~

你直接叫老師建議,之後自己再執位...

你間小學肯定是為了保持高%頭3志願的數字了。

見到你寫的文字,家長似乎沒有自己選校的自由。

Band 1 頭當然要盡填(東區黎講)!你 Band 1 頭都唔心甘情願入 Band 2 ,既然如此就冇需要咁早止蝕。你學校要你咁做即係想搏 100% 頭三志願。你肯定到自己一定係 Band 1,有曬心理準備叩門,就同老師理直氣壯講入邊間中學係我同小朋友嘅決定,入衞劉金顯我地都會叩門入返 Band 1。
填表就盡填,然後再填衞劉金顯,之後再填埋寶福建嶺南。不過我覺得衞劉金顯都應該足夠,因為 Band 2 都可以入到衞劉金顯,咁 Band 1 就不是問題。更何況,我相信你入衞劉金顯都唔甘心,你一定走佬叩門。

東區B1女生有13間B1校可選
先盡排本區/他區B1校
再以 衞 劉 金 顯 為保險線

之後排以下
本區 培僑 小福 漢華 衡怡 嶺南
他區 香港仔浸呂 黃鳳翎 李潤田 何東

最後揀以下填滿30間
寶血 張振興 文理 筲東 李福慶

東區2021年乙部公海位+直聯位
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK3_2021.pdf

本區B1校
BPS 50 嘉諾撒 59+23 |
張祝珊 88 中婦 76
港島民生 74 聖馬可 74 筲官 55+19

他區B1校
HK1 YWGS 4 SSGC 3
HK2 MSS 3 SPSS 3 坑真 3 | 聖鄧 3

感激不盡!

amylyh220 發表於 21-4-17 16:19
吾該曬咁多位!
想問大家認為漢華中學,寶血定福中(小西灣) 邊間好d, 而家填到嚟十一志願. 我朋友話要係十緊 ...

小福成績較漢華
寶血多年無公布DSE數據

2020年 小福 | 漢華
中文2+ 93.3% | 85.4%
英文2+ 82.4% | 84.5%
數學2+ 85.7% | 83.2%
--------------------------------------
CEM2+ 87.1% | 84.4%
通識2+ 97.8% | 87.4%
--------------------------------------
主科2+ 89.8% | 85.1%

小福
http://www.fss.edu.hk/chi/profile.asp?id=3&iid=12&iiid=10

2019/2020 年度周年工作報告 (p.13)
http://www.fss.edu.hk/UPFILE/ProfileFile/2021125165459130.pdf

漢華 School Profile 2020 (p.16)
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.honwah.edu.hk/hwpage1/secondary/enews.pdf

我到而家先填咗15間 因為實在填唔到落去,剩低嗰啲間間都校風麻麻..但老師話一定要填到20間左右⋯
但係加果囡囡派唔到頭三志願 我都會去叩門⋯⋯
另外 我想問一下咁多位 係唔係一定要填到20間左右先會安全啲?
麻煩晒各位!

醒目開學勳章

amylyh220 發表於 21-4-17 19:27
我到而家先填咗15間 因為實在填唔到落去,剩低嗰啲間間都校風麻麻..但老師話一定要填到20間左右⋯
但係加果 ...

你好勁,可以填到咁多!我諗左幾日都未諗到!
原本我女老師都話要填20間,我已經話其實去到第四之後我都會叩門,但都話要填15間~

amylyh220 發表於 21-4-17 19:27
但係加果 ...

只要衞劉金顕有B2生中 B1生穩入
所以B1生排完B1校加呢四間已很穩妥
再排可考慮13樓提及之後嘅9間

回覆 puffy0305 的帖子

我第七丶八志願之後都係band 2中尾左右 但我囡囡係band1a 左右⋯⋯