用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區band1大抽獎
go

北區band1大抽獎

請問北區哪些band1學校乙一可能會落選?

除非你本身唔係Band1囉。當然,即使你係Band1,隨機號碼唔好,邊間Band1都一樣有機會乙一抽唔到

nillnill 發表於 21-4-17 11:59
除非你本身唔係Band1囉。當然,即使你係Band1,隨機號碼唔好,邊間Band1都一樣有機會乙一抽唔到 ...

我想採取保守策略留在band1,所以考慮排除掉最可能壓不住的幾所中學。

nillnill 發表於 21-4-17 11:59
除非你本身唔係Band1囉。當然,即使你係Band1,隨機號碼唔好,邊間Band1都一樣有機會乙一抽唔到 ...

如果選陳融,根據往年數據,幾乎100%,不過我女兒不中意。

回覆 WooBrit 的帖子

我記得大約18年前老師話陳融,鄧顯係北區最好,請問現在陳融係咪差左?如band 1派位中乙二,乙三,甚至乙四有機會嗎?

ngkayan55 發表於 21-4-17 23:39

我記得大約18年前老師話陳融,鄧顯係北區最好,請問現在陳融係咪差左?如band 1派位 ...

陳融仍然係Band1,乙二可能都抽到。北區的band1中學多左好多間,甲寅、田中、風采、李嘉誠。連鄧顯、陳融共六間band1,間間開五班
甚至馬錦明、廖萬石都被band1生視為水泡,但距離全級收band1生仍有漫漫長路

我記得大約18年前老師話陳融,鄧顯係北區最好,請問現在陳融係咪差左?如band 1派位 ...

陳融2020年3322率少許回落
主科4+高於全港 起碼有B2A-1C水平

2020年 | 2019年
考生 107人 | 105人
中文3+ 89.7% | 91.4%
英文3+ 85.0% | 86.5%
數學2+ 100% | 99.0%
通識2+ 100% | 100%
33222 77% | 80%

主科4+ 高於全港(平均32.4%) | [···]
主科2+ 100% | 99.5%
整體2+ 99% | 98.1%

School Plans & Reports
https://www.skhcyss.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&webPageId=16&nnnid=29

陳融乙一穩。不敢去探討乙二機會多大。

WooBrit 發表於 21-4-18 15:04
陳融乙一穩。不敢去探討乙二機會多大。
不過,如果小朋友不中意,一係說服,一係轉填第二間,三係硬來。還是聽聽他想要的最好

回覆樓主:

band1就那六個,綜合下來,可選擇的估計只有李嘉誠,風采了。

風采真係好好,升band升得好快,前幾年係b2依家b1了,升band拿拿聲都要預咗好谷l