用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教: 請問對東區柴灣寶血及文理有何意見? ...
樓主: yydchui
go

求教: 請問對東區柴灣寶血及文理有何意見? [複製鏈接]

謝謝你,其實寶血無公補估計即係麻麻地,唔知會唔會仲渣過何東,佢地連forum都好少有相關家長的討論

Poyau 發表於 21-4-17 22:26
寶血多年無公布DSE數據
鴨真最新公布中英2+近5年平均約97%
何東3322/22222率近年未見起色

我在灣仔區的,如果想填表選B2補底,應該填邊間成績好少少?B2 有以下選擇:
培橋(有冇開英文班?)
漢華 (有冇開英文班?)
何東 (好似有開英文班)
寶血 (有冇開英文班?)
玫瑰崗佛教黃xx
維官
李潤田
請指教以上幾間如何排位?我聽講陪僑成績幾好,但我唔知佢有冇開英文班。

yyk1009 發表於 21-4-18 08:41
我在灣仔區的,如果想填表選B2補底,應該填邊間成績好少少?B2 有以下選擇:
培橋(有冇開英文班?)
漢華 ...

培僑係各間之中成績最好
DSE數理化三科可選用英文考

2020年 2+(主科) | 3322率
培僑 94.4% ([···]) | [···]
小福 [···] (89.8%) | [···]
漢華 [>85%] (85.1%) | [···]
佛教黃鳳翎 84% ([···]) | [···]
李潤田 [···] ([···]) | 16.3%
嶺南 [···] ([···]) | 15.9%
何東 [···] ([···]) | 14.0%
維官 [77.4%]^ ([···]) | [···]
RHS [···] ([···]) | 約20%^^
寶血 無數據

^ 科次2+ 455 ÷ (假設人均6科 × 98人)
^^ 3322率包括NCS考DSE中文 equiv.

灣仔 #14
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48689279

東區 #15
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48689280

Poyau 發表於 21-4-18 11:53
培僑係各間之中成績最好
DSE數理化三科可選用英文考
培僑文科要中文考?

yyk1009 發表於 21-4-18 11:57
培僑文科要中文考?

培僑DSE教學語言據中學概覽如下

https://www.chsc.hk/ssp2020/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=237

2021/2022 學年擬開設科目:
中四至中六

以中文為教學語言:
中國語文、數學、通識、中國文學、中國歷史、歷史、地理、經濟、視覺藝術、資訊及通訊科技、企業會計及財務概論、物理、化學、生物、音樂、體育

以英文為教學語言:
英國語文

按班別/組別訂定教學語言/校本課程:
數學、化學、物理

醒目開學勳章

回覆樓主:

今年我仔學校好多band 2同學仔都自行培僑,好似有4,5個入咗培僑,都係band 2頭至中成績的同學仔。
‹ 上一主題|下一主題