用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教: 請問對東區柴灣寶血及文理有何意見? ...
go

求教: 請問對東區柴灣寶血及文理有何意見?

請問對東區柴灣寶血及文理有何意見? 如校風, 老師等? 女兒是 B2生
謝謝

yydchui 發表於 21-4-16 01:03
請問對東區柴灣寶血及文理有何意見? 如校風, 老師等? 女兒是 B2生
謝謝

文理好像評為B3校。
寶血好像一般被評B2C,B3生可抽入。

你會不會這樣填:
甲一和乙1:2A或2B搏下運氣
乙2: 先填寶血(如果心儀)

明白, 我都有諗, 但是B2A熱門的應該會被B1生掃晒了, 唔知可以填乜嘢?

yydchui 發表於 21-4-16 11:24
明白, 我都有諗, 但是B2A熱門的應該會被B1生掃晒了, 唔知可以填乜嘢?

東區B2熱門 衞/劉/金/顯 有B2生中
之後培僑 小福 漢華 衡怡 嶺南 .......

yydchui 發表於 21-4-16 01:03
謝謝
如肯定女兒屬band 2生, 就不用心急填這兩間先, 可填晒東區band 2校或1C校, 才再填這兩間作尾門. 之後就簡選好些校風band 3校....

收到, 是否乙4,乙5 先開始填寶血/文理這些選擇?如果乙1, 乙2填顯理/劉, 是否危險?

另外想請問這幾間之中 - 培僑 小福 漢華 衡怡 嶺南, 邊一兩間校校風係較好? 謝謝

yydchui 發表於 21-4-16 13:20
收到, 是否乙4,乙5 先開始填寶血/文理這些選擇?如果乙1, 乙2填顯理/劉, 是否危險?

衞劉金顯 乙1四選一 乙2有位機會微

yydchui 發表於 21-4-16 11:24

唔會比B1生掃哂!B1生都想入B1ABC校。

反而不進取/保守型的B1C,而又想就近上學,才會乙1選衛理/劉永生。正常B1生都想執一間全英中。

假設是我,我不會擔心被人掃哂,反而擔心隨機號碼... 但號碼又擔心不來,根木控制不到

如果被B1生婦哂,這兩間就是B1校,可以申請改為全英中。

Poyau 發表於 21-4-16 13:28
衞劉金顯 乙1四選一 乙2有位機會微

正確。

回覆 Wistaria 的帖子

明白晒, 你又啱喎! 想請教下你對 寶血 同 文理 又有冇乜嘢意見? 因為我睇資料確覺得幾好, 但又唔識有家長的子女讀緊?

回覆 Poyau 的帖子

謝謝

band1生唔會放衛同劉啦,始終唔係全英班,一下唔覺意考唔入英文班就浪費了。衛同劉只會放到去第五先選。

Tracykalok 發表於 21-4-16 20:38
band1生唔會放衛同劉啦,始終唔係全英班,一下唔覺意考唔入英文班就浪費了。衛同劉只會放到去第五先選。
...

知道有朋友嘅朋友嘅朋友個仔(B1B/C),住附近,自行入了衛理。

換轉是我,我會去抽B1校,一定不降班入衛理/劉永生。

yydchui 發表於 21-4-16 14:52

明白晒, 你又啱喎! 想請教下你對 寶血 同 文理 又有冇乜嘢意見? 因為我睇資料確覺得 ...

唔識。但爬文,都見有人推薦過B3文理。
見有人都有提寶血,說東區B2女校之選是寶血,南區是鴨脷洲真光,灣仔區是何東。

Wistaria 發表於 21-4-17 09:35

知道有朋友嘅朋友嘅朋友個仔(B1B/C),住附近,自行入了衛 ...

認同如果確定係band1既話。真係唔會自行降級囉,大抽獎最終放保守線也可以入到。

我爬左好耐都揾唔倒好多,可唔可意話我知係邊度睇到,謝謝你

回覆 Tracykalok 的帖子

非常同意呀

yydchui 發表於 21-4-17 18:34

我爬左好耐都揾唔倒好多,可唔可意話我知係邊度睇到,謝謝你 ...

都係靠睇教育王國多年...

yydchui 發表於 21-4-17 18:34

我爬左好耐都揾唔倒好多,可唔可意話我知係邊度睇到,謝謝你 ...

寶血多年無公布DSE數據
鴨真最新公布中英2+近5年平均約97%
何東3322/22222率近年未見起色

何東 3322率 | 22222
2020年 14.0% | 34.4%
2019年 13.9% | 54.6%
2018年 20.5% | 48.7%
2017年 27.5% | 55.8%
2016年 40.6% | 76.4%
2015年 32.0% | 63.9%
2014年 38.8% | 67.9%
2013年 36.2% | 80.4%